Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poleti na mednarodnem letališču Mitiga so bili začasno ustavljeni, da so lahko evakuirali potnike. Letališče so zaprli. Po poročanju BBC-ja ni ranjenih, očividci pa so dejali, da so bili tarča napadov vojaki pod poveljstvom nekdanjega generala Gadafijeve vojske Halifa Haftarja, komandirja z vzhoda država, ki vodi ofenzivo, s katero želi prevzeti vlado v Tripolisu, ki jo priznavajo Združeni narodi.

Predstavnik za odnose z javnostmi LNA-ja je potrdil zračni napad in dodal, da je bil cilj napada vojaški del letališča in ne civiliste.

Premier Fajez Al Seradž, ki je že prejel klic francoskega predsednika Emmanuela Macrona, je generala Haftarja obtožil "državnega udara" in napovedal "začetek državljanske vojne", ki se bo končala brez zmagovalca. Sile uporniškega generala Haftarja so prejšnji teden začele ofenzivo za zavzetje libijske prestolnice.

Mednarodna skupnost obsodila nasilje

Spopadi južno od Tripolisa

Mednarodna skupnost – Združeni narodi (ZN), EU, ZDA in skupina G7 – je že pred dnevi obsodila novo stopnjevanje nasilja, Haftarja pa pozvali k pogajanjem. Premier Fajez Al Saradž je na oblasti od leta 2016, kot del dogovora z ZN-om, s čimer se general Haftar ne strinja. Haftar, ki podpira vlado v Bengaziju in trdi, da ima v svojih vrstah 85.000 mož, nadzira jug države in tamkajšnja naftna polja. LNA je zavzel večje območje na sicer neposeljenem jugu države, zdaj pa želi zavzeti tudi glavno mesto.

Domove je moralo zapustiti že več kot 3.400 ljudi

V spopadih med silama, ki trajajo manj kot teden dni, je bilo na strani LNA-ja ubitih 19 ljudi in 15 vladnih vojakov, ranjenih pa 80 ljudi. Od začetka nasilja je bilo v Tripolisu in okolici evakuiranih 3.400 ljudi, reševalci imajo omejen dostop do ranjenih, v mestu pa so že izpadi elektrike.

Propadla pogajanja?

Vladna vojska se pripravlja na posredovanje proti LNA-ju. Foto: Reuters
Vladna vojska se pripravlja na posredovanje proti LNA-ju. Foto: Reuters

Nasilje v državi, ki je v nemilosti manjših frakcij in dveh vzpostavljenih vlad od umora voditelja Moamerja Gadafija leta 2011, bi lahko ogrozilo prizadevanja ZN-a za organiziranje konference med 14. in 16. aprilom, na kateri bi določili načrt za nove volitve in konec anarhiji, ki se je vzpostavila v državi.

General Haftar sicer zase pravi, da je sovražnik skrajnežev, čeprav številni v njem vidijo novega diktatorja, kot da je bil Gadafi, ki je v času svojega vladanja državo držal pod nadzorom, kot tudi prebežnike, ki se podajajo na nevarno pot čez Sredozemlje v Evropo. Številni pa njegovo 40-letno vladavino označijo kot čas mučenj, izginotij in umorov.