Protesti proti predsedniku Omarju Al Baširju trajajo od sredine decembra. Foto: Reuters
Protesti proti predsedniku Omarju Al Baširju trajajo od sredine decembra. Foto: Reuters

"Oborožene sile ne bodo dovolile, da sudanska država pade ali zdrsne v neznano," je dejal načelnik generalštaba general Kamal Abdul Maruf. Dodal je, da so tisti, ki vodijo proteste, sovražni do Sudana in škodujejo podobi države, poroča Al Džazira.

V Sudanu že več tednov potekajo množični protesti, na katerih ljudje zahtevajo konec skoraj 30-letne vladavine predsednika Baširja. Nekateri aktivisti so pozvali vojsko, naj podpre protestnike in pritiska na vlado, naj odstopi.

75-letni Bašir, nekdanji vojaški padalec, ki je oblast prevzel z udarom leta 1989, je ta mesec nagovoril vojake in dejal, da se bo umaknil le drugemu vojaškemu častniku ali na volitvah.

V sredo so varnostne sile za kratek čas pridržale hčer opozicijskega politika Sadika Al Mahdija, je sporočila njena družina. Mariam Sadik Al Mahdi je namestnica vodje opozicijske stranke Uma, ki jo vodi njen oče. Sadik Al Mahdi je bil zadnji demokratično izvoljeni premier, z oblasti pa ga je vrgel ravno Al Bašir pred 30 leti.

Predsednik Al Bašir je na oblasti od leta 1989, ko je izvedel državni udar. Foto: Reuters
Predsednik Al Bašir je na oblasti od leta 1989, ko je izvedel državni udar. Foto: Reuters

Veliko aretacij, številni mrtvi

Oblasti so se na proteste odzvale z množičnimi aretacijami. V torek je bilo sicer izpuščenih 186 protestnikov, potem ko je vodja državne obveščevalne in varnostne službe Salah Goš izdal "ukaz o izpustitvi vseh pridržanih v nedavnih incidentih".

Organizacije za zaščito človekovih pravic medtem pravijo, da je omenjena služba aretirala več kot 1.000 ljudi, med njimi protestnike, opozicijske voditelje, aktiviste in novinarje.

Predstavniki oblasti so sporočili, da je v nasilju med protesti umrlo 30 ljudi, organizacije za zaščito človekovih pravic pa pravijo, da je žrtev več kot 40.

Al Bašir: Poskus posnemanja t. i. arabske pomladi

Al Bašir je v nedeljo obiskal sosednji Egipt, kjer se je sestal s predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem. Dejal je še, da protesti niso tako hudi, kot se zdi, pri čemer je obtožil tuje skupine, da skušajo spodkopati njegovo vladavino.

"Veliko je negativnih organizacij, ki delajo na slabljenju stabilnosti in varnosti v regiji," je dejal Al Bašir. "Priznavamo, da obstaja problem. Ne pravimo, da ni ničesar, a to ni tako veliko, kot opisujejo nekateri mediji. To je poskus posnemanja t. i. arabske pomladi za Sudan."