Foto: AP
Foto: AP

Prva cepljenja so začeli danes v Malaviju. Zaradi malarije vsako leto umre več sto tisoč ljudi, večina v Afriki.

Pilotni program cepljenja predvideva, da bodo do konca leta 2022 v omenjenih treh državah na leto cepili približno 360.000 otrok. Za učinkovitost cepljenja bodo potrebni štirje odmerki pri otrocih, in sicer v obdobju od petih mesecev do dveh let.

"Malarija je še vedno tragična smrtonosna bolezen. Vsako leto zaradi malarije v Afriki umre več kot četrt milijona otrok," je dejala koordinatorka programa za cepljenje proti malariji Mary Hamel iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Dodala je, da je to nesprejemljivo, prav potencial cepiva, s katerimi bi rešili otroke, pa je najzanimivejši. Priznala je tudi, da tako kot impregnirane zaščitne mreže proti komarjem tudi cepivo ni v celoti dovršena rešitev, a obstaja upanje, da bodo v prihodnosti cepivo izpopolnili.

"Zgodovinski trenutek"

Foto: AP
Foto: AP

Program cepljenja proti malariji so pripravljali 30 let. V klinični študiji so ugotovili, da cepivo zagotavlja delno zaščito proti malariji pri mlajših otrocih.

Tisti otroci, ki so v klinični študiji prejeli cepivo, so namreč imeli manj možnosti za razvoj bolezni in so tudi razvili manj hudo obliko malarije. V študiji so tako ugotovili, da je cepivo pri otrocih preprečilo štiri od 10 primerov malarije, prav tako so ugotovili 29 odstotkov manj hudih oblik malarije pri cepljenih otrocih.

"Gre za zgodovinski trenutek," je dejal direktor programa proti malariji pri WHO-ju Pedro Alonso.

Nekateri strokovnjaki že dvomijo, da bo cepivo izpolnilo pričakovanja pilotnega projekta. Prav tako opozarjajo, da je cepivo učinkovito samo pri zgolj v Afriki razširjenem in najnevarnejšem povzročitelju malarije, parazitu Plasmodium falciparum.

Povzročitelje malarije, pet različnih plazmodijev, prenašajo komarji mrzličarji iz rodu Anopheles. V zadnjem času se je po svetu število obolenj zaradi malarije znova povišalo.

Po podatkih WHO-ja je bilo v letu 2017 približno 219 milijonov primerov malarije v 87 državah, kar je za dva milijona več kot leto prej. Umrlo je približno 435.000 ljudi, večina med njimi otrok, ki so bili mlajši od petih let. 92 odstotkov primerov bolezni in 93 odstotkov smrti so ugotovili v Afriki.