Prebivalci Marakeša skušajo tudi z golimi rokami odkopati razbitine. Foto: Reuters
Prebivalci Marakeša skušajo tudi z golimi rokami odkopati razbitine. Foto: Reuters

Epicenter potresa, ki je Maroko stresel v petek okoli 23. ure, je bil v gorovju Visoki Atlas, 70 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v globini dobrih 18 kilometrov.

Ameriški geološki inštitut navaja, da je bila magnituda potresa 6,8, maroški inštitut za geofiziko pa ocenjuje, da je bil potres močnejši, in sicer 7,2.

Po zadnjih podatkih maroškega notranjega ministrstva je umrlo 2012 ljudi. Ranjenih je bilo 2059 ljudi, med njimi jih je 1220 v kritičnem stanju. Številne ljudi tudi pogrešajo.

Številni ljudje bodo morali noč preživeti na prostem. Prizor iz vasi Tansghart. Foto: Reuters
Številni ljudje bodo morali noč preživeti na prostem. Prizor iz vasi Tansghart. Foto: Reuters

Maroške oblasti so razglasile tridnevno žalovanje, državne zastave bodo spuščene na pol droga. Maroška vojska in reševalne službe so na terenu in skušajo iz ruševin rešiti preživele, prebivalcem pa dobavljajo tudi pitno vodo, hrano, šotore in odeje.

"Naslednjih 48–72 ur bo ključnega pomena za iskanje in reševanje življenj, hkrati pa bo treba zagotoviti oskrbo za preživele," je sporočila predstavnica Mednarodne zveze Rdečega križa in Rdečega polmeseca Caroline Holt.

Posebej prizadet Marakeš

V potresu je bilo najhuje prizadeto milijonsko mesto Marakeš. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je bilo v mestu in okolici prizadetih 300.000 ljudi.

Bolnišnice poročajo o prihodu številnih poškodovanih ljudi, mnogi prebivalci so se odzvali na poziv za darovanje krvi.

Potres je posebej močno prizadel med turisti izjemno priljubljeni stari del Marakeša, ki je pod zaščito Unesca – zrušile so se številne stare stavbe, na več mestih je poškodovano srednjeveško mestno obzidje.

Poškodovana je bila tudi mošeja Koutoubia iz 12. stoletja, njen minaret, znan tudi kot "streha Marakeša", pa se je v potresu porušil, poroča Al Džazira.

Slovenski državljani na varnem

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je bližnjim žrtev potresa izrekel iskreno sožalje, enako je storila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je izrazila solidarnost s prizadetimi.

"Naše misli so z ljudmi Maroka in družinami tragično preminulih," je medtem sporočila predsednica republike Nataša Pirc Musar in reševalnim ekipam zaželela varno intervencijo.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da je v stik z njimi stopilo 18 slovenskih državljanov, ki so v Maroku. Vsi so na varnem. Dodajajo, da so v stiku tudi z drugimi državami EU-ja, ki imajo v državi svoja diplomatska in konzularna predstavništva. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno pomoč obrnejo na Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Veleposlaništvu RS v Parizu in na Veleposlaništvo Madžarske v Rabatu.

V Marakešu je bila v času potresa tudi delegacija slovenskih geoparkov (Idrija, Karavanke, Kras), ki se je udeleževala konference Unescove mreže globalnih geoparkov, je na omrežju X sporočila kulturna ministrica Asta Vrečko. Kot je dodala, so po zadnjih informacijah slovenski udeleženci dobro, z njimi so v stiku tudi slovenske in evropske diplomatske službe, da jim zagotovijo varno vrnitev domov.

Tresenje tal so močno občutili tudi prebivalci obalnih mest Rabat, Casablanca in Esaouira, ki so se množično zatekli na ulice. Potres so čutili tudi na jugu Španije.

Številni bodo morali prespati na prostem

"Zemlja se je tresla približno 20 sekund. Vrata so se sama od sebe odpirala in zapirala, ko sem tekel dol iz drugega nadstropja," je medtem za Reuters povedal očividec iz Taroudanta, mesta južno od Marakeša.

V vasi Asni, 40 kilometrov južno od Marakeša, so poškodovane skoraj vse hiše, zato bodo prebivalci prenočili na prostem. V kraju že prihaja do pomanjkanja hrane.

Reševalci medtem poskušajo doseči tudi težko dostopne vasi v gorovju Atlas, poroča Al Džazira.
V vasi Amizmiz blizu epicentra prebivalci ruševine odstranjujejo z golimi rokami.

"Ko sem začutil, da se zemlja trese in da se hiša nagiba, sem pohitel, da spravim svoje otroke ven. Toda mojim sosedom ni uspelo," je povedal prebivalec Mohamed Azaw.

Najhujši potres v zgodovini Maroka?

Po poročanju maroških medijev gre za najmočnejši potres v državi do zdaj. Čutili so ga tudi v sosednji Alžiriji, kjer pa po navedbah civilne zaščite ni bilo škode ali žrtev.

Največ smrtnih žrtev je sicer zahteval potres iz leta 1960, ko je v Maroku po ocenah ameriškega geološkega inštituta umrlo najmanj 12.000 ljudi.

Leta 2004 je Maroko stresel močan potres v bližini Al Hoceime na severu države, v katerem je umrlo več kot 600 ljudi.

Kot poročajo tuji mediji, so po potresu številni turisti skušali zapustiti Maroko, zaradi česar je prišlo do velike gneče. Številni so prespali pred letališčem. Foto: Reuters
Kot poročajo tuji mediji, so po potresu številni turisti skušali zapustiti Maroko, zaradi česar je prišlo do velike gneče. Številni so prespali pred letališčem. Foto: Reuters

Alžirija odprla zračni prostor

Sosednja država Alžirija, ki je pred dvema letoma prekinila vse diplomatske stike z Marokom, je sporočila, da je odprla svoj zračni prostor za medicinske in humanitarne lete v Maroko. Alžirske oblasti so ponudile tudi materialno pomoč in reševalne ekipe.

Vrstijo se izrazi sožalja in podpore

Iz sveta se vrstijo izrazi sožalja in podpore Maroku. Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je "globoko užaloščen" ob potresu, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Guterres je izrazil solidarnost z vlado in prebivalci Maroka v teh težkih časih. Družinam žrtev je izrekel iskreno sožalje, poškodovanim pa zaželel čimprejšnje okrevanje. Ob tem je sporočil, da je ZN pripravljen podpreti maroško vlado pri njenih prizadevanjih za pomoč prizadetemu prebivalstvu.

Afriška unija, katere članica je Maroko, je izrazila "veliko bolečino" zaradi "tragičnih posledic" potresa.

Odzvali so se tudi številni evropski voditelji, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da ga je novica o potresu prizadela, in dodal, da je Francija pripravljena pomagati.

Kartias zbira sredstva

Slovenska karitas začenja akcijo zbiranja sredstev za pomoč Maroku, ki jo bodo posredovali Škofijski karitas v Rabatu. Pomoč bo namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in psihosocialni pomoči, kasneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin.

Svoj prispevek lahko posredujete z SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 evrov ali z nakazilom na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES MAROKO
Sklic: SI00 860

Španski premier Pedro Sánchez, čigar država si deli mejo z Marokom, je izrazil "solidarnost in podporo ljudem Maroka po tem strašnem potresu". Kot so sporočili v Madridu, so v mislih z žrtvami tragedije, in Rabatu ponudili, da v Maroko napotijo svoje reševalce.

Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da so v mislih z žrtvami uničujočega potresa, in izrazil sočutje s prizadetimi. Žalost je izrazila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni in poudarila pripravljenost Italije pri podpori Maroku ob tej katastrofi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski zunanji minister James Cleverly je sporočil, da je Združeno kraljestvo pripravljeno pomagati Maroku "na kakršen koli način". Sožalje je izrazil tudi ameriški predsednik Joe Biden in zagotovil pripravljenost ZDA, da prispevajo kakršno koli potrebno pomoč.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil "najgloblje sožalje kralju Mohamedu VI. in vsem Maročanom zaradi življenj, izgubljenih v grozljivem potresu". Kot je zapisal na družbenih omrežjih, je Ukrajina v teh tragičnih trenutkih solidarna z Marokom.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je v sporočilu maroškemu kralju "delil bolečino in žalovanje prijateljskega maroškega ljudstva".

Pred bolnišnicami so se zbrale množice ljudi, ki želijo darovati kri. Foto: Reuters
Pred bolnišnicami so se zbrale množice ljudi, ki želijo darovati kri. Foto: Reuters

Indijski premier Narendra Modi, ki ta konec tedna gosti vrh skupine držav G20, je dejal, da je izjemno prizadet zaradi izgube življenj zaradi potresa. Sožalje je izrazil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je ponudil podporo Maroku v tem težkem času.

Evropska unija je pripravljena pomagati Maroku po silovitem potresu, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "V mislih sem z vsemi, ki jih je prizadela ta tragedija, in z reševalci, ki sodelujejo v iskalni operaciji," je Michel zapisal na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju. "EU je pripravljen podpreti Maroko v teh težkih trenutkih," je dodal.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je sporočil, da center EU-ja za usklajevanje nujnega odziva pozorno spremlja razmere in da so na zahtevo maroških oblasti pripravljeni zagotoviti kakršno koli potrebno pomoč. Podporo ob tragediji je ljudem v Maroku izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Globoko solidarnost" je z Maročani po potresu izrazil tudi papež Frančišek.

Rušilni potres v Maroku zahteval več kot tisoč žrtev