Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZN-ov Svetovni program za hrano (WFP) je sporočil, da sta konec marca mejo iz Čada prečkala dva konvoja s pomočjo v hrani za okoli 250.000 ljudi za mesec dni, poroča Al Džazira.

Hrano zdaj razdeljujejo v zahodnem in srednjem Darfurju, je v petek dejala tiskovna predstavnica WFP-ja za Sudan Leni Kinzli.

Pomoč so začeli spet dobavljati po dolgotrajnih pogajanjih za odprtje humanitarnih koridorjev iz Čada. Februarja so namreč oblasti, zveste sudanski vojski, preklicale dovoljenje za koridorje.

WFP, ki ne more zagotoviti nadaljnjih konvojev s pomočjo, poziva k dobavi pomoči prek vseh poti, iz sosednjih držav in čez frontne črte. Če se to ne bo zgodilo, se bo katastrofa zaradi lakote še večala, opozarjajo.

Pridelava žitaric v Sudanu se je v lanskem letu skoraj prepolovila, je sporočila Organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO).

V Sudanu od aprila lani poteka vojna med vojsko pod vodstvom Abdela Fatha Al Burhanija in paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF) Mohameda Hamdana Dagala.

Spopadi povzročajo eno od najhujših kriz lakote na svetu. Z akutno lakoto se spopada tretjina prebivalstva Sudana, oziroma 18 milijonov ljudi, pravijo agencije ZN-a.

ZN je marca opozoril, da bi lahko zaradi nedohranjenosti v prihodnjih mesecih umrlo 222.000 otrok, če ne bodo prejeli nujne pomoči.

Še posebej hude razmere so v Darfurju, kjer spopadi oživljajo strah pred novim genocidom. Leta 2003 je bilo tam ubitih do 300.000 ljudi, 2,7 milijona pa jih je bilo pregnanih z domov. Številne od teh zločinov so izvedle arabske milice s podporo vlade.