Turčija je od začetka vojne v Siriji leta 2011 sprejela okoli 2,2 milijona sirskih beguncev. Foto: EPA
Turčija je od začetka vojne v Siriji leta 2011 sprejela okoli 2,2 milijona sirskih beguncev. Foto: EPA

AI v poročilu z naslovom Evropski vratarji trdi, da so turške oblasti begunce pridržale v "izolirnih centrih za pridržanje," kjer naj bi jih zlorabljali in pretepali. AI po navedbah nemške tiskovne agencije DPA še navaja, da ima dokaze o več kot 100 deportacijah v Irak in Sirijo, bojijo pa se, da je dejansko število veliko večje in da vključuje tudi deportacije v Afganistan.

Predstavnik turških oblasti je zavrnil obtožbe kot neresnične in dodal, da ima manj kot odstotek vseh Sircev omejitve gibanja.

Kot je znano, je Turčija od začetka vojne v Siriji leta 2011 sprejela okoli 2,2 milijona sirskih beguncev. Kljub begunskemu valu proti Evropi je v Turčiji še vedno največ beguncev.

Evropska unija in Ankara sta prejšnji mesec sicer dosegli dogovor o evropski pomoči Turčiji v višini tri milijarde evrov, pa tudi drugo pomoč in ugodnosti, vključno z morebitno odpravo vizumov za turške državljane pri potovanju v Evropo, če bo Turčija pomagala zmanjšati priliv migrantov v Evropo.

Sicer pa organizacija še trdi, da naj bi del evropskih sredstev očitno namenjali za gradnjo centrov za pridržanje, kjer se dogajajo zlorabe. "Šokantno je, da se evropska sredstva namenjajo za nezakonita pridržanja in programe vračanja. EU mora zagotoviti, da financiranje ter sodelovanje s Trčijo na področju migracij napreduje, ne pa da se kršijo pravice beguncev in migrantov," še navaja poročilo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.