Al Zavahiri (desno) se trudi obnoviti zanimanje za Al Kaido po smrti njenega ustanovitelja Osame bin Ladna (levo) pred tremi leti. Foto: EPA
Al Zavahiri (desno) se trudi obnoviti zanimanje za Al Kaido po smrti njenega ustanovitelja Osame bin Ladna (levo) pred tremi leti. Foto: EPA
Primat na področju "svetega boja" za vzpostavitev enotnega kalifata je v zadnjem času prevzela Islamska država pod vodstvom Abuja Bakrja Al Bagdadija. Foto: EPA

Al Kaida bo razširila islamsko vladavino in "dvignila zastavo džihada" po vsej podcelini, je dejal Al Zavahiri. Njegova organizacija je dejavna v Afganistanu in Pakistanu, kjer se njeno vodstvo skriva, Al Zavahiri pa je napovedal širitev delovanja v Indijo, Mjanmar in Bangladeš, poroča Al Džazira.

"Ta entiteta ni bila ustanovljena danes, ampak je plod blagoslovljenega dveletnega truda, da se mudžahedini na indijski podcelini združijo v eno telo," je dejal.

Po poročanju BBC-ja je Al Zavahiri še dejal, da bo prisotnost Al Kaide v regiji dobra vest za muslimane v Mjanmaru, Bangladešu in v indijskih zveznih državah Asam, Gudžarat, Džamu in Kašmir, kjer bodo odrešeni krivic in zatiranja.

Muslimane po svetu je Al Zavahiri pozval, naj se združijo in "borijo proti sovražnikom, osvobodijo svoje zemlje, obnovijo njihovo suverenost in oživijo kalifat".

Dva kalifata sta že ustanovljena, eden pod vodstvom Islamske države na območjih Sirije in Iraka, drugi pa v delih Nigerije pod vodstvom milice Boko Haram. A Al Zavahiri teh kalifatov v 55-minutnem videoposnetku ni omenjal. Kot je dejal, bi Al Kaidina nova skupina priznala vodstvo vodje afganistanskih talibanov Mule Mohameda Omarja, vsakodnevne dejavnosti pa bi vodil pakistanski borec Asim Umar, ki se tudi pojavi na posnetku.

V senci IS-ja
Skupina, ki jo je ustanovil maja 2011 ubiti Osama bin Laden, se je dolgo imela za glavno med džihadisti, ki se borijo za ustanovitev enotnega kalifata.

Po smrti njenega ustanovitelja pa je pristala v senci, najprej njenih veja v Afriki in na Arabskem polotoku, zdaj pa Islamske države, ki nadzira velike dele Sirije in Iraka, poroča Al Džazira. Z IS, nekoč znan kot Islamska država Iraka in Levante, sta bili povezani, leta 2013 pa sta se razšli.

BBC poroča, da strokovnjaki na področju protiterorizma menijo, da starajoče vodstvo Al Kaide tekmuje z IS-jem pri novačenju pripadnikov po uspehu te sunitske skupine na Bližnjem vzhodu, zaradi česar se ji pridružujejo mladi iz številnih držav po svetu.

Al Kaido ima Zahod še vedno za grožnjo, čeprav po 11. septembru 2011 skupina ni več izvedla podobno obsežnega napada. Al Zavahiri naj bi z napovedjo širitve na indijsko podcelino skušal Al Kaido spet postaviti v ospredje in izkoristiti nemire v Kašmirju in Mjanmaru.