Ranjenega osumljenca Ahmada Khana Rahamija so takole odpeljali s prizorišča streljanja. Foto: Reuters
Ranjenega osumljenca Ahmada Khana Rahamija so takole odpeljali s prizorišča streljanja. Foto: Reuters
Linden
Prizorišče streljanja in aretacije Ahmada Khana Rahamija v Lindnu, zvezna država New Jersey. Foto: Reuters
Ahmed Khan Rahami
Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je izdal tiralico za Rahamijem, ki je bil prijet le nekaj ur pozneje. Foto: Reuters
New York: Osumljenec za napade Ahmad Rahami

28-letnega Rahamija, ameriškega državljana afganistanskega rodu, so prijeli v Lindnu v New Jerseyju. Pred aretacijo je prišlo do streljanja, v katerem so bili ranjeni Rahami in dva policista.

"Rahami je pridržan. To se je zgodilo na aveniji Elizabeth v mestu Linden. Eden izmed policistov iz mesta Linden je bil ustreljen v prsi, drugi pa v roko. Ustreljen je bil tudi Rahami," je dejal župan mesta Elizabeth Chris Bollwage.

Bombi iz ekonomloncev
Rahami je osumljen, da je nastavil bombi, ki sta v soboto eksplodirali v Seaside Parku v New Jerseyju in na 23. ulici čez reko Hudson v newyorškem predelu Chelsea na Manhattnu. Bombo je nastavil tudi na 27. ulici na Manhattnu, ki pa jo je policija dezaktivirala z robotom, kakor tudi v kraju Elizabeth v New Jerseyju, kjer jo je policija odkrila v nahrbtniku v nedeljo zvečer. Obe bombi sta bili narejeni iz ekonomloncev, novoletnih lučk, eksploziva, prenosnih telefonov na preklop in drobnih delcev.

Ne osamljeni volk, ampak teroristična celica?
Policija je odkrila še več eksplozivnih naprav, zaradi česar sumi, da morda ne gre le za dejanja posameznika, ampak teroristične celice. Priseljenca iz Afganistana so ujeli s pomočjo varnostnih kamer, ki so po terorističnih napadih 11. septembra 2001 preplavile mesto New York.

Newyorške oblasti so kmalu po eksplozijah poudarjale, da najverjetneje ne gre za mednarodni terorizem, dozdajšnji razplet preiskave pa vse bolj kaže na to.

Rahamijev oče ima v lasti restavracijo
Policija je bila Rahamiju na sledi že v ponedeljek zjutraj, ko je izvedla racijo v stanovanju nad restavracijo z ocvrtimi piščanci v Elizabethu, katere lastnik je Rahamijev oče. Župan Elizabetha Christian Bollwage je dejal, da je oče skupaj z dvema sinovoma tožil mesto po odredbi o skrajšanju delovnega časa restavracije po pritožbah sosedov o nočnem hrupu.

Obama opozoril pred prehitrimi sklepi
O domnevnem terorističnem napadu je izjavo podal tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je v New Yorku skupaj z drugimi svetovnimi voditelji na vrhu o beguncih in začetku 71. zasedanja Generalne skupščine ZN-a. Obama je predvsem opozarjal na previdnost pred prehitevanjem s sklepi in priporočil, naj ljudje pustijo preiskovalcem, da opravijo svoje delo.

Medsebojne obtožbe Clintonove in Trumpa
Medtem pa je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton svojega republikanskega nasprotnika Donalda Trumpa obtožila, da s svojimi izjavami igra na strune teroristov. Trumpov volilni štab je Obamo in Clintonovo obtožil, da zmanjšujeta pomen islamskega terorizma.

New York: Osumljenec za napade Ahmad Rahami