Potrošništvo v vsej svoji bedi. Ljudje pred trgovino čakajo na trenutek, ko se bodo vrata odprla. Foto: EPA
Potrošništvo v vsej svoji bedi. Ljudje pred trgovino čakajo na trenutek, ko se bodo vrata odprla. Foto: EPA
Številni so noč preživeli pred trgovino, da bi si zagotovili najboljše izhodišče za zgodnji začetek nakupovanja. Foto: EPA
Skupina protestnikov pred trgovino Wal-Mart v podporo tamkajšnjim zaposlenim. Foto: EPA

Trgovci so letos tradicionalni dan nakupov začeli že v četrtek, saj jih je k temu prisilila konkurenca spletnih trgovin, svoje pa je prineslo tudi nezaupanje v politike v Washingtonu. Ti se morajo do konca leta dogovoriti o odpravi nevarnosti tako imenovanega fiskalnega prepada, ki grozi zaradi izteka veljavnosti davčnih olajšav iz obdobja predsednika Georgea Busha mlajšega in samodejnega krčenja proračunske porabe.

To obdobje je za trgovce ključnega pomena, saj v prazničnih novembru in decembru ustvarijo 40 odstotkov svojega letnega prometa. Čeprav so trgovine popuste ponudile že v četrtek, pa je bil največji naval nanje v petek kmalu po polnoči. Pred vrati "Mall of America" v Minneapolisu, največjega trgovinskega centra v ZDA, je bilo tako v petek ob polnoči kar 30.000 ljudi, kar je 10.000 več kot lani, pred trgovino Macy's v New Yorku pa 11.000, približno 10 odstotkov več kot lani.

Kot ocenjuje mednarodni svet nakupovalnih centrov, bo prodaja na "črni petek" letos nanesla 11,4 milijarde dolarjev oziroma 3,8 odstotka več kot lani. Novembra in decembra bodo trgovci po ocenah nacionalnega združenja za prodajo na drobno prodali za 586,1 milijarde dolarjev blaga. To je 4,1 odstotka več kot lani, ko so v enakem obdobju prodali za 5,6 odstotka več kot leta 2010. Narasla bo tudi spletna prodaja, in to kar za 15 odstotkov. Skupaj bodo ameriški kupci prek spleta porabili 68,4 milijarde dolarjev.

Ker prodaja prek spleta raste, je tudi ameriška pošta začela dostavo naročenega še isti dan. Pošta sicer izgublja promet navadnih pisemskih pošiljk, samo z uvedbo dostave na isti dan pa naj bi letos zaslužila 500 milijonov dolarjev. Ameriška pošta ima letos za 15,9 milijarde dolarjev izgube.

V trgovino s pištolo
Tudi letos so del tradicionalnih nakupov na "črni petek" pretepi, prerivanja, uporaba strelnega orožja in drugo nasilje. V trgovskem centru v San Antoniu v Teksasu je neki kupec skušal priti prek vrste in udaril enega izmed čakajočih. Ta naj bi mirno potegnil pištolo in neučakanca pregnal iz trgovine. Policija ga ni obtožila, ker je imel dovoljenje za nošenje orožja. Pred trgovino Wal Mart v Tallahasseju na Floridi sta bila ustreljena moški in ženska, vrata in izložba neke trgovine v Santa Monici v Kaliforniji pa sta bila žrtev navala kupcev.

Upor delavcev Wal-Marta
"Črni petek" pa so poleg kupcev hoteli izkoristiti tudi delavci trgovskega velikana Wal-Marta, ki so izjemno nezadovoljni s svojim položajem. Wal-Mart obtožujejo, da izplačuje zelo nizke plače, prav tako pa ne dovoli nikakršnega sindikalnega ali drugače organiziranega delovanja svojih zaposlenih. Skupina "Naš Wal-Mart" pravi, da je bilo v četrtek in petek zaradi izkoriščanja delovne sile več kot 1.000 protestov pred trgovinami v 46 zveznih državah. Kljub temu je imel Wal-Mart po trditvah vodstva podjetja letos najboljši "črni petek" doslej, delnice podjetja pa so se v petek podražile za 1,31 dolarja, na 70,20 dolarja.