Po javnomnenjskih raziskavah najbolje med republikanskimi kandidati kaže Mittu Romneyju. Foto: EPA
Po javnomnenjskih raziskavah najbolje med republikanskimi kandidati kaže Mittu Romneyju. Foto: EPA
Rick Santorum
Tesno za petami sta mu: 53-letni katoliški senator iz Pensilvanije Rick Santorum ... Foto: EPA
Ron Paul
... in 76-letni senator iz Teksasa Ron Paul. Foto: EPA
Barack Obama
Kandidat demokratov bo zdajšnji predsednik ZDA Barack Obama. Foto: EPA
Republikanci v Iowi izbirajo

Ameriška zvezna država Iowa je znana po tem, da njeni prebivalci že tradicionalno prvi volijo na strankarskih volitvah in se tako izrekajo o tem, kdo naj bi bil novi republikanski predsedniški kandidat. Tako tudi letos okoli 120.000 Iowcev na 1.700 zborovanjih republikancev po vseh 99 okrožjih izbralo 28 delegatov. Ti bodo nato volili kandidate.

Kandidati so ...
Po anketah, ki jih je opravil časopis Des Moines Register, ima največ možnosti za zmago nekdanji guverner Massachusettsa Mittu Romney. Slednji je prejel 25-odstotno podporo. S tremi odstotki manj mu sledi teksaški kongresnik Ron Paul. Na tretje mesto pa so s 15 odstotki anketni vprašalniki uvrstili nekdanjega senatorja iz Pensilvanije Ricka Santoruma.

Nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgije je še konec novembra samozavestno napovedoval, da bo v Iowi zmagal. Zdaj pa ima le še 12 odstotkov podpore. Sledi mu guverner Teksasa Rick Perry z enajstimi odstotki, ki se je tako uvrstil pred kongresnico iz Minnesote Michele Bachmann s 7 odstotki.

Zakaj naj bi imel Romney največ možnosti?
Nekdanji guverner Massachusettsa, ki je svoje srečo poizkusil že na volitvah leta 2008, je tokrat prepričan v svojo zmago. ''Z vso vnemo in močjo smo prepričani, da bomo zmagali … ZDA želim videti znova združene. Trenutni predsednik je državo preveč razdvojil, je prevelik nergač, ima preveč opravičil in je prevelik krivec,'' so biile pred samim zborovanjem kritične besede Romneyja.

Njegova samozavest morda izvira tudi iz rezultatov anket, ki mu napovedujejo vodstvo v morebitnem dvoboju z aktualnim predsednikom Obamo. Povprečje nacionalnih anket trenutno daje nekaj več podpore neimenovanemu republikanskemu kandidatu kot Obami. Ko sicer republikanec dobi ime, ki ni Romney, pa je Obama zanesljivo v prednosti.

Premožnemu nekdanjemu poslovnežu in, kot smo že omenili, nekdanjemu guvernerju Massachusettsa govori v prid tudi to, da mu je za kampanjo uspelo zbrati največ denarja med vsemi republikanskimi kandidati. Do zdaj je zbral nekaj več kot 35 milijonov dolarjev. Med njegovimi večjimi darovalci je bil po podatkih CNN s 3,5 milijona dolarji Wall Street. Ob omenjenih številkah se zdijo zbrana sredstva ostalih republikancev ''zanemarljiva'' Ricku Perryju je recimo uspelo zbrati le okoli 400.000 dolarjev.

Obamova kampanja naj bi zbrala milijardo dolarjev
Zanimivo je tudi to, da je bila uvodna kampanja sedanjega demokratičnega predsednika ZDA Baracka Obame usmerjena izključno proti Romneyju. In ko smo ravno pri Obami pri zbiranju denarja naj bi imel tudi letos veliko prednost pred republikanci. Obama naj bi samo v zadnjem letošnjem četrtletju zbral 60 milijonov dolarjev za kampanjo, kar je več kot vsi republikanci skupaj. Njegova kampanja pa naj bi si zadala cilj zbrati vrtoglavo milijardo dolarjev.

Sicer pa je po pisanju BBC-ja le polovica republikanskih zmagovalcev v Iowi od leta 1976 tudi dejansko postala kandidat za splošne predsedniške volitve. Morda kot zanimivost: le trije kandidati, ki so zmagali v Iowi, so bili kasneje tudi dejansko izvoljeni za predsednika ZDA, to so bili: Jimmy Carter, George W. Bush in Barack Obama.

Podobno kot se po telovadnicah, dvoranah in tudi v večjih dnevnih sobah aktivistov v Iowi zbirajo republikanci, to počnejo tudi demokrati. Obama sicer nima resnega tekmeca za novo nominacijo demokratov, ki pa zborovanja izkoriščajo za to, da opozorijo nase.

Republikanci v Iowi izbirajo