Stadion Kalifa v Dohi, kjer so delali delavci, ki jih je Amnesty International intervjuval. Stadion je del kompleksa Aspire, kjer so že trenirali klubi, kot so  Bayern, Everton in PSG. Foto: EPA
Stadion Kalifa v Dohi, kjer so delali delavci, ki jih je Amnesty International intervjuval. Stadion je del kompleksa Aspire, kjer so že trenirali klubi, kot so Bayern, Everton in PSG. Foto: EPA
Izkoriščanje delavcev na stadionih v Katarju

AI opozarja, da so tuji delavci v Katarju prisiljeni živeti v zanemarjenih bivališčih, da jim nadrejeni znižujejo že tako nizke plače, poleg tega pa so jim delodajalci zasegli še potne liste, tako da ne morejo zapustiti države.

AI je prav tako obtožil Mednarodno nogometno zvezo (Fifo), da je skoraj popolnoma odpovedala pri boju za izboljšanje delovnih pogojev delavcev.

Katarska vlada je sporočila, da bo obtožbe preučila in zatrdila, da je dobrobit tujih delavcev njena prioriteta. V ta namen namerava še naprej reformirati svojo delovnopravno zakonodajo. Lani se je tako zavezala, da bo spremenila svoj t. i. kafala sistem, po katerem tuji delavci ne smejo zamenjati dela ali zapustiti države brez dovoljenja delodajalca.

Plačati do 4.300 dolarjev za delo v Katarju
A AI odgovarja, da bodo predlagane reforme le malo spremenile položaj tujih delavcev, od katerih nekateri živijo v "stalni nočni mori". Amnesty je intervjuval skupaj 231 tujih delavcev, ki prihajajo večinoma iz južne Azije. Delavci so med drugim povedali, da so morali nekateri izmed njih plačati do 4.300 ameriških dolarjev posrednikom v njihovih domovinah, da so sploh dobili delo v Katarju. Prav tako so jim lagali o delu, ki ga bodo opravljali v Katarju, in o plačilu. To je bilo ponekod za polovico manjše, kot jim je bilo predtem obljubljeno. Tako je delavec iz Indije, ki ni dobil plače že nekaj mesecev, dejal, da mu je delodajalec zagrozil, da ne bo več zapustil Katarja, če se bo še naprej pritoževal. Drugi delavec iz Nepala pa je povedal, da je življenje kot v zaporu.

V naslednjih dveh letih v Katarju 36.000 tujih delavcev
Fifa se je odzvala s sporočilom, da se že od leta 2011 srečuje z vsemi ključnimi akterji, odgovornimi za izboljšanje položaja tujih delavcev, in da je bil od takrat napredek že dosežen. "To je proces, ki traja. Izzivi še vedno ostajajo," so nekoliko cinično zapisali pri Fifi. Amnesty sicer ocenjuje, da se bo število tujih delavcev, ki bodo gradili nogometne stadione, v naslednjih dveh letih podeseterilo na 36.000.

Izkoriščanje delavcev na stadionih v Katarju