Sudanska vlada naj bi zoper prebivalce Darfurja večkrat uporabila kemično orožje, zato Amnesty International poziva k preiskavi in pritiskom na Kartum. Foto: EPA
Sudanska vlada naj bi zoper prebivalce Darfurja večkrat uporabila kemično orožje, zato Amnesty International poziva k preiskavi in pritiskom na Kartum. Foto: EPA

Po podatkih mednarodne nevladne organizacije za človekove pravice, ki je poročilo sestavila na podlagi satelitskih posnetkov in pogovorov z ljudmi, je od začetka leta v napadih s kemičnim orožjem v regiji Džebel Mara umrlo od 200 do 250 ljudi, pri čemer je večina žrtev otrok.

Posnetki obsegajo fotografije in videoposnetke otrok, ki so bili izpostavljeni prepovedanemu orožju ter bljuvajo kri in težko dihajo. Po mnenju strokovnjakov gre za uporabo bojnih strupov, kot je iperit. Preiskovalci so odkrili 56 prič domnevne uporabe kemičnega orožja v vsaj tridesetih primerih, poroča BBC.

V poročilu je naveden Ismail, ki je januarja skušal pomagati žrtvam. Kot je dejal, so številni otroci, ki jih je zdravil, umrli, drugi so trpeli bolečine še več mesecev.

"Uporaba kemičnega orožja je vojni zločin. Tega, da sudanska vlada vedno znova ukrepa proti lastnemu ljudstvu, preprosto ni mogoče prezreti," je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA izjavila predstavnica AI-ja Tirana Hassan.

V osemmesečni preiskavi je AI ugotovil tudi primere množičnih posilstev in pobojev v Džebel Mari. Amnesty International zdaj poziva k preiskavi, vlade pa naj pritisnejo na Kartum, še posebej, da ta humanitarnim agencijam omogoči dostop do težko dostopnih prebivalcev Darfurja. Izvod poročila je AI poslal tudi sudanski vladi, a odgovora organizacija ni prejela, poroča BBC.

Vojna s katastrofalnimi posledicami
Sudanska vlada je na začetku leta v gorati pokrajini Džebel Mara sprožila veliko ofenzivo proti uporniški skupini SLA. V Darfurju na zahodu države že 13 let divja državljanska vojna, v kateri naj bi umrlo okoli 300.000 ljudi, 2,6 milijona ljudi pa je na begu. Po podatkih Združenih narodov je samo letos tam brez strehe nad glavo ostalo več kot 80.000 ljudi. Džebel Mara je sicer eno od najrodovitnejših predelov Darfurja.