Cia naj bi teroristične osumljence mučila tudi v vojaških oporiščih na Poljskem. Foto: EPA
Cia naj bi teroristične osumljence mučila tudi v vojaških oporiščih na Poljskem. Foto: EPA

"Države se ne bi smele več zanašati na neutemeljene argumente o varovanju nacionalne varnosti in državnih skrivnosti za prikrivanje resnice o njihovi vlogi pri mučenju in izginotju ljudi," je dejala strokovnjakinja za boj proti terorizmu in za človekove pravice pri AI-ju Julia Hall.

"Čas je za pravico za vse, ki so trpeli zaradi okrutnih metod v okviru protiterorističnih operacij, kot so nadzorovano utapljanje in spolni napadi," je dodala.

"Obdobje zanikanja je mimo"
Hallova je izpostavila poročilo ameriškega senata o metodah Cie, objavljeno decembra, ki po njenih besedah dokazuje, da so imele evropske države ključno vlogo pri uspehu Cijinih metod. Poročilo poimensko ne navaja nobene države, a Hallova je dejala, da bi bile lahko v to vpletene Poljska, Romunija, Litva, Velika Britanija, Makedonija in Nemčija.

"Obdobje zanikanja je mimo," poudarja AI in trdi, da bi morale članice Evropske unije, ki so sodelovale v operacijah Cie, o tem uvesti preiskavo.

Kar zadeva Veliko Britanijo, pa je Amnesty International izrazil obžalovanje, ker sedanja preiskava o morebitni vpletenosti britanskih obveščevalnih služb, ki jo vodi posebna parlamentarna komisija, ni neodvisna.