Po enournem govoru so Angelo Merkel nagradili s kar 10-minutnim aplavzom. Dvomov o njeni že osmi izvolitvi za predsednico CDU-ja ni bilo. Dejansko je celo presenečenje, da je letos dobila manj glasov kot leta 2012: 96,7 odstotka proti 97,9 odstotka glasov. Foto: Reuters
Po enournem govoru so Angelo Merkel nagradili s kar 10-minutnim aplavzom. Dvomov o njeni že osmi izvolitvi za predsednico CDU-ja ni bilo. Dejansko je celo presenečenje, da je letos dobila manj glasov kot leta 2012: 96,7 odstotka proti 97,9 odstotka glasov. Foto: Reuters
Angela Merkel
"Delamo za prihodnost Nemčije" je geslo kongresa nemških krščanskih demokratov, ki bodo s tem pozivom šli tudi na naslednje volitve. Po enournem govoru so jo nagradili s kar 10-minutnim aplavzom. Foto: Reuters
Angela Merkel
Strankini delegati - točno 1.001 - so bili zlasti zadovoljni nad kanclerkino ostro obsodbo povezovanja SDP-ja z levico, ki je tako lahko prevzela oblast v Turingiji. Foto: Reuters
Vladimir Putin - Angela Merkel
Pred kongresom je svetovalec Merklove razkril, kako je nemška kanclerka močno razočarana nad Vladimirjem Putinom, ki ji zna veliko obljubiti, a malo tega tudi izpolni. "Rusijo smo imeli za partnerico, a zaman. Nemogoče se je vrniti v te čase," je povzel nezadovoljstvo Merklove svetovalec Gernot Erler za Gazeto Wyborczo. Foto: EPA
Merklova še osmič predsednica CDU-ja

V enournem govoru je Angela Merkel opisala vse doseženo pod njenimi vladami in predvsem predstavila nove cilje za Nemčijo. Oči nemške in evropske politične javnosti so tako bile usmerjene v Köln, kjer poteka kongres nemške krščanske unije (CDU), kjer je zbranih tisoč delegatov in tisoč gostov.

Angela Merkel je končno uravnotežen proračun najpomembnejše države v Evropski uniji izpostavila kot najvidnejši dosežek prvega leta velike koalicije, ko CDU vlada skupaj s socialdemokratsko stranko SDP.

Prvi uravnotežen proračun po 45 letih
"Gre za nič manj in nič več kot prihodnost Nemčije,"
je ob tem dramatično dodala Merklova, ki se je za uravnoteženje državnega proračuna zahvalila finančnemu ministru Wolfgangu Schäublu in ob tem poudarila, da uravnoteženost državnih izdatkov ne hromi gospodarske rasti. A tukaj ji nasprotujejo uradne številke: Nemčija se je v tretjem četrtletju le za las izognila recesiji, potem ko je BDP narastel za 0,1 odstotka. Bundesbanka pa je sočasno prepolovila napoved rasti za leto 2015 na vsega en odstotek.

S prvim uravnoteženim nemškim proračunom po daljnem letu 1969 je Merklova tudi izpolnila svojo veliko predvolilno obljubo, zdaj pa je to nagradila z zagotovilom strankinim delegatom, da si Nemčija po letu 2015 ne bo več izposojala denarja. Glede gospodarskega razvoja je Merklova rojake pozvala k pogumu, da sprejmejo digitalno gospodarstvo. "Če bomo delali prav, bomo ustvarili več delovnih mest, kot jih izgubljamo drugje."

"Nekaj je jasno: ne smemo se ustaviti in biti zadovoljni sami s seboj ter jutri gledati na včerajšnje uspešne poteze. Želim, da mi oblikujemo prihodnost Nemčije," je pozvala stranko, da se še okrepi in vztraja pri svoji viziji razvoja države.

Ostra kritika SDP-ja zaradi Turingije
Ob tem je 60-letnica okrcala tudi koalicijskega partnerja SDP, ker se je v Turingiji kot manjšinski partner spustil v koalicijo s skrajno levo Die Linke, ki so še v navezi z Zelenimi prevzeli vladanje v tej nekdanji deželi Vzhodne Nemčije.
CDU je bil sicer relativen zmagovalec deželnih volitev, a ni našel koalicijske partnerice, zato so nasledniki nekdanjih vzhodnonemških komunistov prvič po združitvi pred 24 leti kot glavna stranka prevzeli regionalno vlado.

Ob tem je Merklova tudi spomnila na nemške liberalce FDP kot naravne koalicijske zaveznike CDU-ja, ki pa so trenutno na zvezni ravni celo zunajparlamentarna stranka. "Samo naša moč, samo močna Unija lahko leta 2017 prepreči rdečo-rdečo zeleno zvezo," je Merklova že postavila naslednji strankin cilj - nova in prepričljiva zmaga na naslednjih zveznih volitvah.

Razočaranje nad Rusijo v primeru Ukrajine
V govoru se je nemška kanclerka dotaknila tudi zunanje politike in pri tem izpostavila Rusijo in krizo v Ukrajini. "Kar se zadnje mesece dogaja v Ukrajini, ogroža mir v Evropi." Obtožila je Rusijo kršenja mednarodnega prava in kritizirala njeno uporabo vplivnega območja.

"Težav ne bomo prebrodili, če ne bomo govorili po resnici. Naš cilj je ozemeljsko celovita Ukrajina, ki se sama odloča o svoji prihodnosti." Za konec je še pozvala obe strani k spoštovanju dogovora iz Minska in ohranjanju premirja, ki pa se ga na vzhodu Ukrajine krši dnevno. Med gosti kongresa je bil tudi Vitalij Kličko, župan Kijeva in voditelj tretje najmočnejše stranke v Ukrajini.

Dobila odstotek manj kot leta 2012
Kongres CDU-ja, ki poteka na dve leti, je tudi volil novo staro vodstvo stranke, pri čemer Angela Merkel ni imela protikandidata in je na koncu osvojila 96,7 odstotka glasov.
CDU je na parlamentarnih volitvah septembra lani dosegel kar 41,5-odstotno podporo in mu je le za las ušla absolutna večina v bundestagu, zaradi česar je bil nato prisiljen skleniti veliko koalicijo s SDP-jem.

Merklova še osmič predsednica CDU-ja