Svet

Poudarki

  • Brazilsko raziskovalno postajo Comandante Ferraz so zgradili leta 1984
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Antarktika
Reševalci poskušajo s cevmi črpati vodo, da bi pogasili postajo Comandante Ferraz. Foto: Reuters

Dodaj v

Antarktika: Dva mrtva v eksploziji na brazilski postaji

Zagorelo je v sobi z generatorji
26. februar 2012 ob 09:26
Otok kralja Jurija - MMC RTV SLO

Brazilska vojska je sporočila, da sta v eksploziji na brazilski raziskovalni postaji Comandante Ferraz na Antarktiki življenje izgubila dva pomorska raziskovalca, postaja pa je v celoti uničena.

"Pogumno so tvegali svoja življenja, ko so hoteli pogasiti požar, a so bili pri tem žal neuspešni," je dejal brazilski zunanji minister Celso Amorim. Poleg dveh mrtvih se je v nesreči še en raziskovalec huje poškodoval, okoli 40 oseb pa so s helikopterji evakuirali in jih prepeljali v mesto Punta Arenas na jugu Čila.

Na raziskovalni postaji je iz še neznanega razloga zagorelo v sobi z generatorji. Ognjeni zublji so bili tako močni, da je raziskovalna postaja Comandante Ferraz nazadnje eksplodirala.

Postaja je bila opremljena z raziskovalnimi laboratoriji, tehničnimi pripomočki, knjižnico in je imela spalni del ter veliko kuhinjo. Preživeli raziskovalci so dejali, da je uničenje postaje neprecenljiva izguba za znanost.

Brazilsko raziskovalno postajo so na otoku kralja Jurija zgradili leta 1984. Poimenovana je bila po pomorskem kapitanu Luisu Antoniu de Carvalhu Ferrazu, sicer oceanografu, ki je Antarktiko obiskal dvakrat.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo