50-letni Benigno Aquino, ki je med Filipinci poznan pod vzdevkom Noynoy, je na majskih volitvah prepričljivo slavil. Foto: EPA
50-letni Benigno Aquino, ki je med Filipinci poznan pod vzdevkom Noynoy, je na majskih volitvah prepričljivo slavil. Foto: EPA

"Moja starša sta živela in umrla za nič manj in nič več kot demokracijo, mir in napredek," je dejal 50-letni Benigno, ki pripada že četrti generaciji politikov iz družine Aquino, in napovedal, da bo nadaljeval delo svoje matere Corazon Cojuangco Aquino, ki je bila predsednica države med letoma 1986 in 1992, predtem pa je vodila upor proti diktatorju Ferdinandu Marcosu.

Zagovornik dogovora z muslimani
V govoru ob inavguraciji je novi predsednik skoraj 100-milijonske države obljubil oster in odločen boj proti korupciji in izboljšanje pogojev za vlaganje v eno najrevnejših držav jugovzhodne Azije. Ob koncu se je Aquino zavezal iskanju pravične rešitve za otok Mindanao, kjer že več desetletij poteka upor muslimanske manjšine, ki je na tem južnem otoku v večini.

Upanje za milijone Filipincev
"Tukaj sem bila pred 24 leti, ko je prisegla njegova mati. Tukaj sem znova zato, ker želim, da Noynoyu in naši državi uspe," je povedala Sonia de la Cruz, ki se je tako kot več deset tisoč ljudi udeležila prisege. Tako kot večina drugih je nosila obleke rumene barve, ki je bila pred četrt stoletja simbol upora proti Marcosu in njegovemu korumpiranemu režimu.