Med srečanjem zunanjih ministrov Arabske lige v Kairu so pred sedežem vsearabske organizacije potekali množični protesti proti režimu Baširja Al Asada. Foto: EPA
Med srečanjem zunanjih ministrov Arabske lige v Kairu so pred sedežem vsearabske organizacije potekali množični protesti proti režimu Baširja Al Asada. Foto: EPA

Pristojen odbor Arabske lige za Sirijo "se je odločil dati opazovalcem Arabske lige potreben čas za nadaljevanje njihove misije v skladu s protokolom", ki so ga 19. decembra lani sprejele tudi sirske oblasti, predvideva pa, da misija traja mesec dni.

Kot še izhaja iz sklepne izjave z nedeljskega srečanja, so ministri Arabske lige pozvali sirsko vlado in vse oborožene skupine k takojšnji ustavitvi nasilja. Opozorili so tudi, da potrebujejo več opazovalcev in večjo neodvisnost na terenu. Število opazovalcev - teh je trenutno 163 - bodo v prihodnje še povečali, za tehnično pomoč pa bodo zaprosili Združene narode.

Opazovalci kritični do obeh strani
Poročilo vodja misije, generala Mohameda Ahmeda Mustafe Al Dabija, izpostavlja , da so tako predstavniki sirske vlade kot opozicije nadlegovali opazovalce. Ti so sicer poročali o vojaških vozilih v večini mest, ki so jih obiskali, nekateri so videli trupla na cesti, vlada in opozicija pa sta krivdo zanje prenašali druga na drugo. Poročilo potrjuje tudi izpustitev na stotine zapornikov, a opazovalcem ni uspelo ugotoviti, ali je šlo za politične zapornike.

Okoli sto opazovalcev Arabske lige nadzira izvajanje mirovnega načrta za končanje deset mesecev trajajočega nasilja nad protestniki v Siriji, ki je zahtevalo že več kot 5.000 življenj. Mirovni načrt, v katerega je 2. novembra lani privolil Damask, med drugim od sirske vlade zahteva končanje nasilja in umik vojske iz mest, izpustitev političnih zapornikov in začetek dialoga z opozicijo.

Novi spopadi v Dari in Homsu
Nasilje v Siriji se sicer nadaljuje. V nedeljskih spopadih v provinci Dara med sirsko vojsko in dezerterji je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih enajst vojakov, 20 jih je bilo ranjenih. Medtem so varnostne sile, ki so izvajale racije po domovih, in prorežimski ostrostrelci na strehah stavb ubili vsaj 10 civilistov, med drugim nekega najstnika v Homsu.