Aretacijo
Aretacijo "Jesusa Alfreda Guzmana" (v rdeči majici) so pozdravile tudi ZDA. Foto: EPA

Aretacijo so oblasti razglasile za najpomembnejšo v zadnjih letih, a moški, ki so ga kazali pred kamerami, ni sin najbolj iskanega šefa mamilarskega kartela Joaquina "El Chapa" Guzmana, temveč Felix Beltran Leon, prodajalec rabljenih vozil.

Mehiško tožilstvo je v petek po testih, potrebnih za potrditev identitete, ugotovilo, da niso prijeli 26-letnega Jesusa Alfreda Guzmana, temveč 23-letnega Beltrana Leona. Že nekaj ur po njegovi aretaciji pa se je oglasil odvetnik, ki je trdil, da zastopa družino Guzman in da aretirani ni sin šefa kartela.

Ogorčeni žena in mati
Oglasila se je njegova žena Karla Pacheco in medijem povedala, da je oče enoletnega malčka, ki skupaj z njeno materjo dela v prodajalni rabljenih avtomobilov. Mati Beltrana Leona je ogorčeno sporočila, da ni bil njen sin dotlej še nikoli aretiran.

Velik uspeh mehiške vojske in predsednika Felipeja Calderona se je tako v nekaj urah spremenil v veliko zadrego za vlado, ki je že tako pod udarom kritik zaradi neuspeha v boju z mamilarskimi karteli in njimi povezanim nasiljem.

Skupaj z Beltranom Leonom so oblasti prijele njegovega 19-letnega polbrata Kevina Daniela Beltrana Riosa, ki pa naj bi dejansko bil domnevni član kartela Sinaloa.

ZDA zahtevajo izročitev "El Gorda"
Zloglasni kartel vodi milijarder Guzman, za katerega so ZDA razpisale pet milijonov dolarjev nagrade, a se že od leta 2001, ko je v košu za perilo po osmih letih za zapahi pobegnil iz zapora, uspešno skriva pred mehiškimi in ameriškimi oblastmi.

ZDA od leta 2009 od Mehike zahtevajo izročitev njegovega sina Jesusa Alfreda, ki je znan kot "El Gordo" in ki naj bi igral pomembno vlogo pri trgovini z mamili. Kartel Sinola nadzira večino trgovine kokaina, marihuane in metamfetaminov v ZDA.