Thatcherjeva je umrla v ponedeljek, 8. aprila. Stara je bila 87 let. Foto: EPA
Thatcherjeva je umrla v ponedeljek, 8. aprila. Stara je bila 87 let. Foto: EPA

Med povabljenimi so vsi še živeči nekdanji britanski premierji, kot tudi vsi še živeči nekdanji ameriški predsedniki, a ni še znano, ali se bodo pogreba dejansko udeležili. Povabljena je tudi nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in člani družine prvega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele.

Seznam povabljencev je britanska vlada sestavila skupaj z družino pokojne Thatcherjeve in britansko konservativno stranko. Iz Downing Streeta so sporočili, da so ali še bodo na pogreb povabili predstavnike okoli 200 držav in mednarodnih organizacij.

"Povabili smo tiste države in institucije, s katerimi imamo normalne diplomatske odnose," so pojasnili v uradu britanskega premierja Davida Camerona.

"Povabila na pogrebno slovesnost baronice Thatcherjeve, ki bo potekala 17. aprila v katedrali sv. Pavla, bodo natisnjena danes in jih bomo začeli pošiljati v petek," so uradno pojasnili na Downing Streetu.

Zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki se je ob koncu hladne vojne večkrat srečal s Thatcherjevo, je napovedal svojo odsotnost in se opravičil zaradi zdravstvenih razlogov. Zaradi šibkega zdravja naj bi udeležbo odpovedala tudi nekdanja prva dama ZDA Nancy Reagan.

Kaj storiti z Argentino?
So pa v Londonu potrdili, da na pogreb ne bo povabljena argentinska predsednica Cristina Kircher zaradi njenih izjav, da Falklandski otoki pripadajo Argentini. Zaradi otokov v južnem Atlantiku sta se Velika Britanija in Argentina leta 1982 v času premierke Thatcherjeve zapletli v vojno, iz katere so na koncu zmagoslavno odšli Britanci.

Zaradi domnevnih nahajališč nafte in plina pod morjem okoli otokov so se v zadnjih letih znova pojavila vprašanja o njihovem lastništvu. Na nedavnem referendumu so se sicer prebivalci Falklandov izrekli, da ostanejo pod britansko krono.

Britanske oblasti so se v zadnjem trenutku vseeno odločile, da bodo povabile predstavnike Argentine, in sicer veleposlanico v Londonu Alicio Castro, a še ni jasno, ali se bo udeležila pogreba, poroča britanski Telegraph.