V mestu Chivilcoy menijo, da so lepotna tekmovanja seksistična in da spodbujajo nasilje nad ženskami. Foto: EPA
V mestu Chivilcoy menijo, da so lepotna tekmovanja seksistična in da spodbujajo nasilje nad ženskami. Foto: EPA

Kot je ugotovil mestni svet, takšna tekmovanja spodbujajo obsedenost s fizično lepoto in sprožajo bolezni, kot sta bulimija in anoreksija, poroča BBC. Svet je zato določil, da se bodo prazniki in obletnice v mestu v prihodnje obeleževali s priznavanjem dosežkov mladih. Lepotna tekmovanja bodo tako zamenjala tekmovanja karnevalskih mask in nagrade za prostovoljstvo.

Do kariere z zmago na lepotnem tekmovanju
V Argentini že dlje časa traja razprava o pomenu lepotnih tekmovanj. V Latinski Ameriki so takšna tekmovanja pogosto odskočna deska za kariero na televiziji ali v zabavni industriji. Številne televizijske osebnosti v Latinski Ameriki so svoj zvezdniški status in dobičkonosne kariere pridobile ravno z zmago na odmevnih lepotnih tekmovanjih.

K prepovedi lepotnih tekmovanj v šolah z namenom preprečevanja napadov na udeležence je pozval tudi Mariano Anton iz argentinskega Nacionalnega inštituta proti diskriminaciji in ksenofobiji. Kot je dejal, njegova organizacija opaža večje število primerov nasilja proti mladim udeležencem teh tekmovanj v različnih pokrajinah, ker naj bi bili "preveč lepi".