Svet
Mesto Dara je znova v rokah sirskih vladnih sil. Foto: EPA
Tri tedne je trajala ofenziva v tej pokrajini na jugu države. Foto: EPA
VIDEO
Sirska vojska osvojila »r...

Dodaj v

Asadove sile zasedle mesto Dara, kjer se je začela revolucija

350.000 žrtev državljanske vojne
13. julij 2018 ob 09:59,
zadnji poseg: 13. julij 2018 ob 17:17
Dara - MMC RTV SLO, Reuters

V Dari, "rojstnem kraju revolucije", je zaplapolala sirska zastava, potem ko so jo vladne sile zasedle v četrtek. Mesto je bilo tako rekoč od začetka vojne v rokah upornikov.

Marca leta 2011 so v mestu Dara na jugu Sirije izbruhnili prvi prodemokratični protesti, ki jih je spodbudila arabska pomlad v sosednjih državah. Vlada je proti protestnikom posredovala s silo, ti so odgovorili z zahtevo po odstopu predsednika Bašarja Al Asada. Protesti so se okrepili in razširili na vso državo. Zdaj je mesto znova v rokah vladnih sil, ki so dvignile zastavo na trgu v delu mesta, ki je bil v rokah upornikov od začetka vstaje. Vladna vojska je osvojitev označila za "zgodovinski dan" za Sirijo.

Osvojitev mesta pomemben mejnik
Vladne sile so veliko zmago dosegle s podporo ruskih zračnih sil. Zadnje tri tedne so sprožili ofenzivno proti upornikom v tej pokrajini v bližini Izraela in Jordanije. Osvojitev mesta Dara je pomemben mejnik v Asadovih prizadevanjih po vnovični vzpostavitvi oblasti nad Sirijo. S pomočjo Rusije in Irana je sirskemu predsedniku uspelo zavzeti večino države. Uporniki sicer še vedno nadzorujejo del severozahoda, severovzhod in del vzhoda pa sta v rokah kurdskih milic.

Prejšnji teden so sicer poraženi uporniki dosegli dogovor o predaji ozemlja. V mestu Dara se še vedno dogovarjajo z rusko vojsko o zagotovitvi varnega prehoda iz mesta. V četrtek je delegacija ruske vojske vstopila v del mesta, kjer so uporniki, in začela pogajanja o predaji oblasti. Reuters navaja vire, ki pravijo, da so uporniki dejali, da so pogajanja potekala nemoteno, pri čemer so Rusi do zdaj upoštevali vse pogoje dogovora, v skladu s katerim so uporniki predali orožje in bi evakuirali borce, ki ne želijo živeti v mestu pod državno oblastjo.

Medtem je bilo v zračnem napadu na eno zadnjih oporišč t. i. Islamske države v pokrajini Deir Ezor na vzhodu Sirije ubitih 54 ljudi. Za zdaj ni jasno, ali je napad izvedlo iraško letalo ali letalo ene izmed držav v mednarodni koaliciji, ki pod vodstvom ZDA napada IS, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.


Med ubitimi naj bi bilo 26 pripadnikov IS-ja in 28 civilistov. Kot sporoča observatorij, so med njimi večinoma begunci iz sosednjega Iraka. O napadu je poročala tudi sirska tiskovna agencija Sana, ki je navedla najmanj 30 mrtvih, med katerimi naj bi bili večinoma ženske in otroci, ter krivdo pripisala koalicijskim silam.


Območja na vzhodu Sirije so v zadnjem času napadala tako iraška letala kot tudi letala mednarodne koalicije, ki v boju proti džihadistom podpirajo kurdske borce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Sledil naj bi napad na uporniške enklave na jugozahodu države na meji z Golansko planoto, ki jo zaseda Izrael. Izrael ne bo oviral ofenzive, je zatrdil premier Benjamin Netanjahu, ki je na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dejal, da nikoli niso imeli težav z Asadovim režimom. Izrael pričakuje le zagotovitev, da bodo iranske sile, ki sodelujejo s sirsko vojsko, zapustile Sirijo in se vrnile v domovino.

350.000 žrtev državljanske vojne
Večinoma miroljuben upor proti Asadu pred sedmimi leti se je v Siriji spremenil v državljansko vojno, ki je zahtevala že več kot 350.000 življenj, 11 milijonov ljudi pa je moralo zapustiti domove. Že pred spopadi so se mnogi Sirci pritoževali zaradi visoke stopnje brezposelnosti, korupcije in pomanjkanja politične svobode pod vodstvom Asada, ki je na mestu voditelja države leta 2000 nasledil očeta Hafeza.

Vojna je uničila mnogo mest in vpletla vso mednarodno skupnost. Med žrtvami je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice skoraj tretjina civilistov. Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) ob tem opozarja, da so otroci v tej državi v večji nevarnosti kot kdaj prej. Po podatkih Združenih narodov bo kar 13,1 milijona Sircev v letu 2018 potrebovalo določeno obliko humanitarne pomoči.

T. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 13.07.2018 ob 10:47
"Asadove sile zasedle mesto Dera, kjer se je začela revolucija"..................... Asadove sile so OSVOBODILE in ne zasedle Daaro .... Drugače pa ... Takole je potekalo osvobajanje ... SAA je osvobodila kompleten vzhodni del v 6. tednih....Je pa seveda potem, ko je SAA osvobodila mnoge žepe po centralni siriji od Rastana, do Goute, zelo skrajšala fronto in tako postala zelo velika vojaška sila.... Tako je bila velika večina V. Daare osvobojena brez boja, ker đihadisti raznih barv niso več niti približno kos vladnim enotam....
fooZar
# 13.07.2018 ob 10:23
Bravo. Se malo pa bo Sirija počiščena. Gremo do konca. To je/bo največja zmaga proti USA in koaliciji pudlic. Bog ima dolgo šibo, da bi le hitro in močno zamahnil z njo.

Vzdevek madam
Binder Dandet
# 13.07.2018 ob 11:01
@T.J.:
Prosim, preberite si članek iz leta 2013. Nuna iz Sirije razlaga, kdo so "uporniki". Ker mi je nepredstavljivo, da leta 2018 še vedno pišete o upornikih, po vsem kar vemo. Je pa pohvalno, da vsaj režimske sile niso več. Čeprav so še vedno Asadove, ne zgolj sirske. Pri Turčiji namreč ne pišete o Erdoganovih silah, ampak o turških.
svyatoslav
# 13.07.2018 ob 11:09
Kaj so to Asadove sile? Mogoče je to regularna sirijska vojska?
Ali imamo v Sloveniji Pahorjeve sile ali slovensko vojsko?
vsx1016
# 13.07.2018 ob 11:03
Že ptički čivkajo kako se je v Siriji začelo, novinarji pa nam še kar naprej lažete.
PLO
# 13.07.2018 ob 10:59
"Asadove sile zasedle mesto Dera, kjer se je začela revolucija"

a ni cudno, da se je "revolucija" zacela ravno v mestu, ki je oddaljeno od izraela le par kilometrov...
Druga Švica
# 13.07.2018 ob 10:59
"Revolucija" se je začela v Pentagonu in ne v Daari (ali Deri, po vaše).
smallbudget
# 13.07.2018 ob 10:35
Večinoma miroljuben upor proti Asadu pred sedmimi leti se je v Siriji spremenil v državljansko vojno,

No lahko bi malo podrobneje pojasnili, zakaj se je spremenil v državljansko vojno. Pa ne z wiesenthalskimi šveglarijami.
Tao3
# 13.07.2018 ob 10:57
Bravo! Izraelci, Američani in glavorezci pa v jok :)
smallbudget
# 13.07.2018 ob 10:57
@grenadir
Tako je bila velika večina V. Daare osvobojena brez boja, ker đihadisti raznih barv niso več niti približno kos vladnim enotam....

Najprej so morali nevtralizirati al Nusro, sirsko al Kajdo, ki jim MMC pravijo uporniki. Ti po večini prisilijo, da se prave uporniške skupine ne predajo.
J@st
# 13.07.2018 ob 11:17
Asadove sile zasedle mesto Dara, kjer se je začela revolucija
----------------
Tak naslov bi pričakovala od razočaranega podpornika ISIS in ne od novinarja javne medijske hiše.
tore
# 13.07.2018 ob 11:07
Marca leta 2011 so v mestu Dera na jugu Sirije izbruhnili prvi prodemokratični protesti, ki jih je spodbudila arabska pomlad v sosednjih državah. Vlada je proti protestnikom posredovala s silo, ti so odgovorili z zahtevo po odstopu predsednika Bašarja Al Asada. Protesti so se okrepili in razširili na vso državo.

Po vsem znanem bi pa novinarji že lahko nehali pisati laži.
ZDA so že 2006 začele financirat skrajneže v Siriji. 2007 so se pa ZDA, Izrael in SA dogovorili za rušitev oblasti v Siriji. Sledila je tipična barvna revolucija, kot jo poznamo. Tisto posredovanje s silo je bilo pa ravno obratno kot pišete. Enako kot v Ukrajini, so prvo streljali na policiste … , ZDA so organizirale nevladne org., Google je blokiral Sirijske medije, ...

http://www.moonofalabama.org/2013/09/a-short-history-of-the-war-on-syria-2006-2014.html
ID
# 13.07.2018 ob 11:04
Cestitke borcem. Super novica in pomemben korak k normalizaciji stanja in porazu teroristov v Siriji. Lepo da se v civiliziranem duhu spostujejo pravila in dogovori. Bravo!
Druga Švica
# 13.07.2018 ob 11:08
"Trumpove in Erdoganove vojaške sile nezakonito vkorakale v Sirijo, ter s pomočjo džihadistov okupirale precejšen del njenega ozemlja in pokradle sirska naftna polja, potem, ko so Netanjahuve sile že leta 1981 nezakonito vkorakale v Sirijo in ji ukradle Golan."

Takole bi se moral glasiti naslov vsaj enega prispevka o Siriji.
Hladilnik
# 13.07.2018 ob 11:14
"miroljuben upor proti Asadu"

;) hecno, kaj se vse zapiše... Sirija je bila napadena od zunaj, zgolj za to, ker bi ena država rada harala ves Islam, vemo katera in ki ni na seznamu držav v ZDA, iz katerih državljani ne smejo potovati v ZDA, pa čeprav je bila velika večina atentatorjev 11.9. iz te države...
Druga Švica
# 13.07.2018 ob 11:31
Glede na to, da tudi po večkratnih opozorilih, ki se mesec za mesecem ponavljajo pod vsakem prispevku o Siriji, da se sirska vojska imenuje SAA (Syrian Arab Army) in ne "Asadove sile", ter glede na to, da ne dvomim v vsaj povprečni IQ urednikov in novinarjev MMC-ja sem prepričan, da prav vas, novinarje in urednike, neke druge SILE silijo v načrtno zavajanje bralcev in nepravilno pisanje imena sirske vojske.

HLAPCI!!!
jurlin
# 13.07.2018 ob 11:15
Precej netočnosti v zgornjem zapisu. "Revolucijo" je zaukazal, podprl z orožjem, logistiko, instruktorji, z pošiljanjem plačanih kanibalističnih klavcev iz vseh vetrov zahod z zahtevo po odstranitvi Asada. To je bistvo in to se ne sme skrivati. Za vse posledice, uničenje, žrtve, razseljene, vdove in sirote, begunce, ki prihajajo v Evropo so krivi zahodni zločinci.
našejenaše
# 13.07.2018 ob 11:34
RTV, Sirijci so OSVOBODILI svoje mesto... Bodite pošteni do Sirijcev, ki se borijo za svojo domovino!
generacija56
# 13.07.2018 ob 11:43
V SIRIJI NI REVOLUCIJE!!!
V Siriji poteka čiščenje plačancev, ki jih je ustanovil konglomerat ZDA, EU, Izrael, Savdska Arabija, kateri je imel za cilj uničiti Sirijo, kot državo!!!!
Nehajte z lažmi!!!
Krtomir
# 13.07.2018 ob 11:37
Mimogrede, 3 pred tremi dnevi je pravna služba nemškega Bundestaga ocenila, da je prisotnost ZDA v Siriji nelegalna. (https://www.globalresearch.ca/german-parliament-us-presence-in-syria-is-illegal/5647305)
Joker
# 13.07.2018 ob 11:33
Resničen naslov bi bil: Pravica zmaguje!
los-t
# 13.07.2018 ob 11:15
Po vsem tem bi lahko rekli: a je blo treba???
nikola86
# 13.07.2018 ob 11:13
Bravo ... naj čim prej ta vojna konča in naj ljudi spet živijo v varni državi brez vojne in skrbi kot je bilo pred vojne.
upam da bodo šli tako daleč da povrnejo/osvobodijo vsa Sirijska ozemlje ki so bile že prej ukradene s strani Turkov in Izraelcem in sicer Iskenderun in Golansko planoto.
STANE
# 13.07.2018 ob 11:57
350.000 mrtvih,11 miljonov razseljenih,18,5 miljonov potrebuje pomoč.to je izkupiček vojne,ki so jo zakuhali Amerikanci,ki so sedaj tiho kot miši in "šarajo" po Evropi,zahtevajo močnejši NATO,učijo Britance Brexi-ta,Nemce pa,kje naj kopujejo plin,se gredo trgovinsko vojno z celim svetom,sankcionirajo Ruse,žugajo S.Koreji in Iranu.....potem se je pa zadnjič ameriški ambasador v odhodu čudil,zakaj smo Slovenci tako obrnjeni k Rusom?
Ni_Nicka
# 13.07.2018 ob 11:06
Priznam, da sem zelo zadovoljna z doseženim! :)
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 11:53
Ko pišeš resnico, ni težko biti konsistenten, ko lažeš, kolikor si dolg in širok, pa se hitro zapleteš v demantiranje samega sebe.

V Dari, "rojstnem kraju revolucije", je zaplapolala sirska zastava
In katera zastava je tam plapolala v času uporniške okupacije? Očitno se “uporniki” ne borijo za (boljšo) SIrijo pod sirsko zastavo, ampak za interese neke druge zastave.

Marca leta 2011 so v mestu Dara na jugu Sirije izbruhnili prvi prodemokratični protesti…Vlada je proti protestnikom posredovala s silo.
Kak zdaj: je bila revolucija ali so bili prodemokratični protesti? Revolucija ni bila nikoli demokratičen instrument.

Večinoma miroljuben upor proti Asadu pred sedmimi leti se je v Siriji spremenil v državljansko vojno
Večinoma miroljuben pomeni, da ni bil povsem miroljuben oz. da je bil vsaj deloma nasilen ali celo zelo nasilen. Vlada ima pravico in dolžnost, da zaduši nasilje, če ne gre drugače tudi s silo.
anny22
# 13.07.2018 ob 11:04
Konec revolucije.
generacija56
# 13.07.2018 ob 11:49
V Siriji so investirane milijrde dolarjev za prevrat.
Vso orožje, najdeno v Siriji, izvira iz naštetih držav.
Bele čelade, nagrajene za igralske vloge, ustanovljene in financirane iz VB.
Ta sramotni medij samo širi prepisane pamflete, nastale v državah, ki so vse to organizirale.
Kako sramotno je vse to, pove dejstvo, da so nas zasule z milijoni migrantov, ki bi jih naj obojeročno sprejeli, da bodo razžrli našo socijalo, destabilizirali celotne države, kjer sedaj vlade cenzurirajo kriminal, povzročen s strani divjakov, ki sploh ne vedo, kaj je to civilizacija, civiliziranost.... In zakaj? Zaradi cenene delovne sile? "Oplemenitenje" prebivalstva?
Heksenšus
# 13.07.2018 ob 11:15
@svyatoslav

Če ne bi bili po godu Tel Aviva in Washingtona, bi bila to režimska vojska.
grenadir
# 13.07.2018 ob 11:30
Sem pa mislim, da predvčerajšnjim zasledil zanimivo stvar..... Ruski pogajalci, za mesto Daara, so svetovali, đihadistom, da se jim "prekomanda" v Idlib sedaj več ne isplača, ker bojda pride Idlib na vrsto v osvobajanje že letos jeseni..... Mimogrede, se mi zdi, da je tudi s Turki dosežen popoln dogovor glede tako Idliba, kot Afrina..... Turki se iz Afrina že umikajo in naj bi zasedli samo tamponski pas ob meji v pokrajini Afrin... Samo središče pokrajine, pa prehaja preko Rusov nazaj pod upravo Bagdada..... Na pogajanja in pogovore so sedaj pripravljeni tudi Kurdi, ker jim je kristalno jasno, da od USrA ne morejo pričakovati več prav dosti....
sLoVaN
# 13.07.2018 ob 13:39
Marca leta 2011 so v mestu Dara na jugu Sirije izbruhnili prvi prodemokratični protesti, ki jih je spodbudila arabska pomlad v sosednjih državah.

Slovenskim novinarjem po 7 letih očitno še vedno niti 15% ni jasno, kako se je sploh začela vojna v Siriji.

Kakšna arabska pomlad, plačanci s strani Zalivskih monarhij in USA, s kimanjem EU so se pomešali med peščico realnih protestnikov(kjer jih ni bilo, so jih pa privlekli). V začetku so risali križce po tleh, kako naj folk stoji, da jih bo na kameri videti več, nadajevali so z na silo privedenimi "protestniki", nato so začeli streljati v neoborožene Sirske policiste, misleč, da bodo užgali nazaj. Ker jim je to Assad prepovedal, so sami plačanci kmalu začeli streljati po "protestnikih", ko v Kijevu... Seveda so imeli vseskozi vrhunsko "medijsko pokritost" Zahoda...
Že od 2012 govorim(tudi tule na mmc), da bi bila z odhodom vseh nesirskih državljanov, vojna v Siriji končana v enem tednu.
Miljon dostopnih podatkov je na voljo, slik, vidoposnetkov., če meni ne verjamete. Za začetek si, dragi novinarji, preberite le intervju z sestro Agnes od Križa iz 2013!!!, pa se vam bo v 10-ih minutah odprlo obzorje..
generacija56
# 13.07.2018 ob 12:07
Zakaj tako hitro padajo celotna mesta?
Vodje tega "upora" so pričakovali, da bo Asad hitro padel, zato so prestopili v nasprotni tabor.
Sedaj, ko Asadu zveste sile masovno osvobajajo teren, ugotavljajo, da je upor, financiran s strani zahoda, POGOREL! Sedaj se vračajo v stare tirnice....
Še dolgo miru ne bo.
Preveč je orožja, preveč takšnih, ki so se prodali...
In preveč denarja in orožja priteka...
V Al Tanfu še vedno šolajo "upornike", jih opremljajo celo z droni za napade na Rusko bazo...
Tale sestanek Trump-Putin lahko pomeni veliko....
Odvisno od resnične volje, da Trump prepozna resnico v Putinovih besedah...
Ramus
# 13.07.2018 ob 12:24
Očitno se približuje konec agresiji ZDA v Siriji,....
vidim
# 13.07.2018 ob 12:09
Bolj se Sirska vojska približuje mejam z zasedenemu Golanskemu višavju in tako nekako Izraelski vojaski, bolj se kaže pravi obraz Izraela. V sredo niso sreljali po ISIS, ki je na njihovi meji pač pa po Sirski vojski, češ da so nad njih poslali brezpilotnika. Če pogledam dejstva dvomim, da je bil brezpilotnik poslan od Sirske vojske pač pa od njihovih "upornikov", da so dali nek neumen povod za napad z raketami in granatami. Umrlo je gotovo kar nekaj sirskih vojakov, samo udarili pa niso nazaj, ker se zavedajo da tako Izrael kot Američani samo čakajo na povod za veliko bombandiranje Sirije. Ja sile NWO so to, ki pa v različnih operacijah, ki tečejo po svetu počasi izgublja tla pod nogami, celo Trump v Ameriki priparavlja sodne procese proti osumljencem za skrivna ljudožerska žrtvovanja otrok. To so bo začelo jeseni.
aparat-čik
# 13.07.2018 ob 11:26
niso mogli zmagat, obdržali so se lahko samo s ogromno tujo podporo, denarju, orožju, borcih, informacijah... Alternativa, ki so jo ponujali prebivalcem so socialni odnosi kot v srednjem veku. Pa ne samo sircem...
Ramus
# 13.07.2018 ob 12:52
"da tega ne bi bilo brez Trumpa, ki je ISISU odrekel financiranje."

Tega ne bi bilo, če ne bi Rusi in Iranci nasuvali v rit ameriških plačancev,.... ;)
cairns
# 13.07.2018 ob 13:31
Asadove sile zasedle mesto Dara, kjer se je začela revolucija

Revolucija ?

Napisati bi morali da se je tam začel islamski terorizem na sirski način.

Na MMMMC so res posrečeni. Za veliko dogodkov ali opisov oseb uporabljajo popolnoma napačne izraze. Npr. prebežniki namesto ilegalni migranti, reševanje na morju namesto organizirano tihotapljenje ..........
nightwing
# 13.07.2018 ob 12:19
Mainstream mediji na aparatih! Še Idlibistan je treba spucat!
el CARTEL
# 13.07.2018 ob 12:00
ta vojna traja že od 2011... že 7 let zahodnjaki podpirajo "nasprotnike režima" (teroriste)

dovolj je bilo. preveč žrtev, preveč beguncev.
dovolj.
vl4do
# 13.07.2018 ob 13:49
Bravo Sirci, bravo sirska vojska in bravo vsem ki sodelujejo v osvoboditvi Sirije!!!
J@st
# 13.07.2018 ob 11:58
sem prepričan, da prav vas, novinarje in urednike, neke druge SILE silijo v načrtno zavajanje bralcev in nepravilno pisanje imena sirske vojske.
---------------
Kaj volimo, takšne novice in dobimo.
Celo evropsko vodstvo s takimi članki prikriva svoje krvave roke, umazane v sirski krvi . Zakaj bi dovolili da ljudstvo izve resnico in izžene parazite z oblasti.
DeepBlue
# 13.07.2018 ob 13:29
Ne me zajebavat, no ... "Marca leta 2011 so v mestu Dara na jugu Sirije izbruhnili prvi prodemokratični protesti, ki jih je spodbudila arabska pomlad v sosednjih državah."

Ne me zajebavat, no ... prodemokratični???
MZ
# 13.07.2018 ob 12:09
Itak je bilo že od začetka jasno, da "uporniki" dolgoročno ne bodo zmagali. Pač...obglavljanja, množični poboji, vsiljevanje krutih zakonov ni podobne stvari pač niso primerne metode za osvajanje "hearts and minds" . Situacija se je umirila šele po ruskem posredovanju in po tem, ko so bila dejanja zahodnih držav res že preveč očitna in so si vse podpornice teroristov prav po pilatovsko umile roke.
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 11:59
Samo to ne pojasni tega, da je Sirska Asadova vojska našla cele kupe Ameriškega, Izraelskega in Francoskega orožja.
discoversci
# 13.07.2018 ob 14:17
Bravo Asad. Kmalu se bodo losal ameriških osvajalcev in njihovih vazalov. Mi pa še vedno ko fifi-ji do zahoda. Noben nima v gatah, da jim pove tasvoje. Politiki lizonje pa sploh. In mi ta jajca volimo. Ne me smejat, res...
Kekec99
# 13.07.2018 ob 14:00
Imajo ti uporniki kakšno ime in zakaj tega novinar tega ne omeni? "Asadove sile" so legularna sirijska vojska in je kot taka mesto lahko le osvobodila.
audiac
# 13.07.2018 ob 12:54
...ki je ISISU odrekel financiranje.

Ja,ampak da bo jasno.Ker so jih vseeno ustvarili Amyji,jih to nikakor ne opravičuje.Da ne bo pomote.
Joker
# 13.07.2018 ob 12:08
No sedaj lahko slavni sirski brivec mirno odkoraka domov.
Krtomir
# 13.07.2018 ob 11:35
Končno bo mir.
anity
# 13.07.2018 ob 15:02
Neverjetno kaksne clanke lahko objavi javni medij. To je sirjenje resnice?
Kazalo