Bo avstralska zastava spremenjena? Foto: Reuters
Bo avstralska zastava spremenjena? Foto: Reuters

Pobudo za to, da Severni teritorij, ki ima 244.000 prebivalcev, a obsega široko območje na severu države s prestolnico Darwin, je dal njegov premier Adam Giles. To je utemeljil s tem, da njeni prebivalci ne bi smeli biti drugorazredni državljani.

Po srečanju voditeljev šestih zveznih držav in dveh teritorijev s premierjem Abbottom je Giles izrazil zadovoljstvo, da je za pobudo dobil podporo kolegov.

V nasprotju s šestimi zveznimi državami - Novi Južni Wales, Queensland, Južna Avstralija, Tasmanija, Viktorija in Zahodna Avstralija - imata dva velika zemeljska teritorija, drugi je teritorij avstralske prestolnice, omejene pravice pri urejanju svojih zadev. Na sedmih manjših teritorijih veljajo samo zvezni zakoni.

Abbott je dejal, da ni naklonjen spremembi zastave, da pa določenim prilagoditvam ne nasprotuje, kot bi bil dodatek še enega kraka zvezdi na zastavi.

Severni teritorij bi lahko dobil dodatne poslance v obeh domovih avstralskega parlamenta. Zdaj ima dva poslanca v spodnjem domu parlamenta in dva senatorja.