Policijska akcija je v jutranjih urah potekala v več predmestjih Melbourna. Foto: EPA
Policijska akcija je v jutranjih urah potekala v več predmestjih Melbourna. Foto: EPA
Avstralija
Policija je sporočila, da naj bi peterica načrtovala napad po vzoru Islamske države. Foto: EPA

Kot je sporočila policija, so dobili informacije, da naj bi peterica načrtovala napad na policijo ob robu slovesnosti ob dnevu Anzac, nacionalnem dnevu spomina na Avstralce, ki so umrli v prvi svetovni vojni. "Domneva se, da so se osumljenci pripravljali za načrtovanje terorističnih napadov v Melbournu, katerih tarča naj bi bili tudi policisti," je povedal namestnik vodje policije Neil Gaughan in dodal, da naj bi v napadih uporabljali rezila, na podlagi česar so sklepali, da so bili osumljenci pod vplivom Islamske države in da so se zgledovali po njihovih dejanjih.

Med prijetimi sta dva 18-letnika, ki naj bi bila glavna načrtovalca napada, in trije drugi najstniki. Nekateri med njimi naj bi bili povezani z najstnikom Abdulom Numanom Haiderjem, ki ga je septembra ustrelila policija, ker naj bi pred policijsko postajo v Melbournu zabodel dva policista.

V operaciji, ki je v jutranjih urah potekala v Melbournu in njegovih predmestjih, je sodelovalo okoli 200 policistov, posamezne preiskave pa se na jugovzhodu mesta še nadaljujejo. Aretacije so se zgodile le dva meseca po tem, ko je avstralski premier Tony Abbott napovedal ostrejše protiteroristične ukrepe.

Abbott: Uprimo se terorizmu in živimo normalno življenje
Abbott je ljudi pozval, naj se udeležijo slovesnosti, kot so načrtovali. "Najboljši način, da se upremo terorizmu, je, da kot posamezniki živimo normalno življenje," je povedal v odzivu na policijsko akcijo in državljanom zagotovil, da se oblasti po najboljših močeh trudijo, da bi bili državljani varni.

Premier zvezne države Victoria Daniel Andrews pa je dejal, da bodo ob dnevu Anzac zdaj močno okrepili policijsko navzočnost. "Posamezniki, ki so jih prijeli danes, niso verni ljudje in ne predstavljajo nobene kulture," je povedal Andrews in dodal, da tukaj ne gre za vprašanje, kako moliš in kje si se rodil, ampak gre za čisto zlobo.

Letos ob dnevu Anzac še posebej slovesno
Vsako leto 25. aprila v Avstraliji potekajo slovesnosti, s katerimi se spominjajo vseh, ki so med prvo svetovno vojno služili v enotah Avstralije ali Nove Zelandije. T. i. dan Anzac velja za enega najpomembnejših avstralskih praznikov. Letošnja proslava naj bi bila še posebej slovesna, saj mineva sto let od bitke na turškem Galipoliju med prvo svetovno vojno, kjer je umrlo na tisoče avstralskih in novozelandskih vojakov.