Norrie je dobil bitko s sodnimi mlini. Foto: EPA
Norrie je dobil bitko s sodnimi mlini. Foto: EPA

Priznanje "nedoločnega" spola je epilog dolgotrajne pravne bitke borca za enakost spolov Norrieja, ki je želel razveljaviti določilo avstralske zvezne države Novi Južni Wales, da je spol lahko samo ženski ali moški.

53-letni Norrie, ki uporablja samo ime, se je rodil na Škotskem kot moški. Pri sedmih letih se je preselil v Avstralijo, kjer si je dal leta 1989 s kirurškim posegom spremeniti spol in je postal ženska.

Ker se po operaciji ni počutil kot ženska, je šel na dodatne operacije, da ne bi bil ne moški in ne ženska, nato pa se je podal v boj za opredelitev novega spola.

"Navdušen sem. Dolgo časa je trajalo od začetka do konca, a končalo se je z odličnim izidom," je dejal Norrie, ki zdaj upa, da bodo morda ljudje razumeli, da obstaja še kakšna druga možnost od prej omenjenih dveh.

Javnosti je Norrie postal znan februarja 2010, ko je matični urad sprejel njegovo vlogo, v kateri je navedel, da "spol ni določen". Kmalu je sledilo sporočilo oblasti, da so se zmotile in zato preklicujejo svojo odločitev.

Po nizu pritožb je prizivno sodišče odločilo, da se Norrieju prizna tretji spol, vrhovno sodišče pa je zdaj potrdilo to odločitev.

Odločitev sodišča se nanaša na to, kateri spol lahko oseba navede na rojstnem, mrliškem ali poročnem listu. Pred osmimi leti so v Avstraliji izdali prvi potni list, v katerem ni opredeljen spol.

Lani avgusta je Nemčija postala prva država, ki je priznala tretji spol, potem ko je ustavno sodišče odločilo, da je takšna odločitev osnovna človekova pravica.