Starši dvospolnikov so se morali do zdaj (pre)hitro odločiti, kako bodo vzgajali otroka - kot fantka ali kot punčko. Foto: EPA
Starši dvospolnikov so se morali do zdaj (pre)hitro odločiti, kako bodo vzgajali otroka - kot fantka ali kot punčko. Foto: EPA

To možnost bodo lahko izkoristili le tisti starši, katerih otrok se bo rodil z genetsko okvaro oziroma tako z ženskimi kot moškimi kromosomi. Takšni otroci - bilo naj bi jih okoli 0,0005 odstotka - imajo pogosto tudi spolne organe obeh spolov.

Nemški starši s takimi otroki tako lahko od danes spolno kategorijo novorojenčka v rojstnem listu pustijo prazno. S tem naj bi oblasti starše razbremenili pritiska sprejemanja prenaglih odločitev glede spola otroka in posledične operacije za spremembo spola. Starši imajo namreč velike težave z odločanjem, ali naj malega hermafrodita vzgajajo kot dečka ali kot deklico. V preteklosti so morali nemški starši v tednu dni od rojstva otroka sporočiti ime in spol, sicer so bili kaznovani z denarno kaznijo.
V Nemčiji so zakon spremenili po natančni preučitvi primerov, pri katerih se je pri takih otrocih pozneje razkrilo veliko nezadovoljstva in nesreče. V enem primeru so tako otroka brez jasno določenih genitalij operirali, a je ta oseba vrsto let pozneje potožila, da ni ne moški ne ženska: "Ostal bom kolaž, ki so ga sestavili zdravniki, poln travm in preplašen."
Zakon je že januarja sprejel bundestag, spodbudila pa ga je raziskava nemškega nacionalnega sveta za etiko, ki je ugotovila, da zakonodaja Evropske unije premalo ščiti pravice dvospolnikov.
Kaj bo s porokami?
A, kot poroča BBC, nekateri nemški aktivisti menijo, da novi zakon še vseeno ne gre dovolj daleč. "Čeprav je novi zakon po eni strani osvetlil težave, s katerimi se spopadajo ljudje nedoločenega spola, pa ne naslavlja operacij in zdravljenja teh ljudi in to ni dobro - to se mora spremeniti," je povedal Silvan Agius iz IGLA-Europe, organizacije za zaščito pravic lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in hermafroditov.

Poleg rojstnih listov bodo imeli možnost tretje spolne kategorije (X) tudi nemški potni listi, ostaja pa nejasno, kakšne posledice bo sprememba prinesla nemškim zakonom o partnerstvu in poroki. Trenutno namreč zakon definira poroko kot zvezo moškega in ženske, civilne partnerske zveze pa so rezervirane za istospolno usmerjene pare.
Poleg Nemčije je doslej Avstralija edina država na svetu, ki staršem omogoča, da na rojstnem listu ne označijo spola otroka. Po ocenah sveta za etiko v Nemčiji živi približno 80.000 dvospolnikov.