Turnbull je že peti avstralski premier od leta 2010. Foto: Reuters
Turnbull je že peti avstralski premier od leta 2010. Foto: Reuters

"Če senat teh zakonov ne bo sprejel, bom predlagal generalnemu guvernerju, naj razpusti oba domova parlamenta, in bom sklical volitve," je v televizijskem nagovoru poudaril Turnbull. "Čas za igrice se je iztekel," je še dejal in kot možen datum volitev omenil 2. julij. Oba domova parlamenta je ob tem pozval, naj zakona sprejmeta 18. aprila.

Po prepričanju Turnbulla, ki želi boljše vodenje avstralskega gospodarstva, a obenem njegova vlada nima nadzora nad senatom, bi nova zakonodaja omogočila preglednejše in enotnejše vodenje sindikatov. Vladna preiskava dela sindikatov je decembra lani pokazala resne in razširjene nepravilnosti pri delovanju sindikatov.

Vodja opozicijskih laburistov Bill Shorten je do premierjevega poziva kritičen. "Ne bomo igrali igre, kar od nas želi Turnbull," je poudaril in dodal, da že obstaja sistem za nadzor dela sindikatov. Opozicija koaliciji očita izkoriščanje komisije za gradnje za "lov na čarovnice" proti sindikatom.

Redne parlamentarne volitve naj bi bile v Avstraliji med avgustom in oktobrom letos, najpozneje pa januarja prihodnje leto.

Predčasne volitve bi lahko premešale karte v avstralskem političnem vrhu. Od leta 2010 se je v Avstraliji zamenjalo že pet premierjev, zaradi česar je nekdanji premier Tony Abbott premierski stolček primerjal z vrtljivimi vrati. Turnbull je Abbotta zamenjal po strankarskih volitvah septembra lani.