Štiriletni Noah in šestletna Lahala z očetom, 32-letnim Libanoncem Alijem ali-Aminom. Foto: Reuters
Štiriletni Noah in šestletna Lahala z očetom, 32-letnim Libanoncem Alijem ali-Aminom. Foto: Reuters
Mamo Sally Faulkner in novinarko Taro Brown so takole prepeljali v ženski zapor v Libanonu. Foto: Reuters
Libanon ni podpisnik mednarodne konvencije, ki zagotavlja hitro vračanje otrok, ki jih eden od staršev ugrabi in prepelje v drugo državo. Foto: Reuters

Štirje novinarji, otrokova mama, dva Britanca in dva Libanonca so bili zaradi spodletele "operacije reševanja otrok" aretirani v Bejrutu prejšnji četrtek. Po navedbah Faulknerjeve je njen odtujeni mož Ali Al Amin, oče šestletne Lahale in štiriletnega Noaha, otroka maja lani odpeljal v Libanon na dopust, od takrat pa ju ni več videla.

Mama se je povezala z ekipo avstralske TV-postaje Channel Nine, ki so z njo pripotovali v Libanon in poskusili z britansko detektivsko agencijo otroka odpeljati iz države. Posnetek nadzornih kamer kaže, kako je skupina moških prejšnjo sredo zjutraj sredi obljudene ulice na jugu mesta prestregla oba otroka in ju naglo potisnila v vozilo. Otroka sta bila s hišno pomočnico in svojo babico na poti v šolo.

Libanonske oblasti so že naslednji dan zaradi ugrabitve prijele Faulknerjevo, avstralske novinarje Taro Brown, Stephena Ricea, Bena Williamsona in Davida Ballmenta, dva britanska uslužbenca britanske družbe za reševanje ugrabljenih otrok CARI ter dva Libanonca.

Iskanje rešitev
Odvetnik Faulknerjeve Ghassan Moughabghab je sporočil, da sodnik poziva par, naj vendarle dosežeta dogovor o skrbništvu. "Iščemo rešitev, ki bo rešila vse težave. Gre za dogovor med mojo stranko in njenim možem. To ne bo zasebni dogovor, ampak ga bo sprejelo sodišče. Zdaj se pogovarjata," je povedal Moughabghab.

A sodnik Abdullah je medijem v sredo povedal, da so "vsi ti ljudje" zagrešili kršitev libanonske zakonodaje in da gre za zločin, ki ga nikakor ne namerava kar spregledati. Tudi če z materjo tako sklene nekakšen dogovor, preostali osmerici še vedno grozijo obtožbe ugrabitve in napada, za kar je zagrožena zaporna kazen do desetih let.

Poleg tega bi skoraj zagotovo otroka tudi po doseženem dogovoru morala ostati v Libanonu z očetom, kar priznava tudi odvetnik Faulknerjeve.

Mednarodne razsežnosti
Zaradi primera sta se v sredo sestala libanonski zunanji minister Gebran Bassil in avstralski veleposlanik v Libanonu Glenn Miles, ki sta sporočila, da postavljajo komisijo za razrešitev spora glede skrbništva. "Avstralci bi morali spoštovati libanonske zakone, Libanonci pa bi morali spoštovati avstralske zakone," je povedal Bassil po srečanju. Ob tem je dejal, da upa, da incident ne bo vplival na libanonsko-avstralske odnose.

Avstralski premier Malcolm Turnbull pa je medtem Avstralce opozoril, naj v tujini ne kršijo zakonov. "Avstralci morajo razumeti - vsi Avstralci, ne glede na to, kdo so - da morajo, če so v tujini, spoštovati zakone države, v kateri so, kot tudi od obiskovalcev Avstralije pričakujemo, da spoštujejo naše zakone," je povedal Turnbull za radio 6PR. "Kjer so pod tujo jurisdikcijo, kot je Libanon, vpleteni otroci, so lokalna sodišča tista, ki odločajo o skrbništvu otrok, ne pa avstralska vlada in še manj državljani sami. Tudi to moramo sprejeti."

Skrbniški spor med Faulknerjevo in njenim nekdanjim možem, ki nemalo spominja na ameriški film, posnet po resničnih dogodkih, Ne brez moje hčerke (1991), traja že več let. 32-letni Al Amin je za AAP sicer povedal, da otroka v boj ne vpletata in ju ščitijo pred medijskim pompom.

Libanon ni podpisnik mednarodne haaške konvencije, ki zagotavlja hitro vrnitev otrok, ki jih eden od staršev ugrabi in prepelje v drugo državo.