Eden izmed številnih čolnov z iskalci azila. Foto: Reuters
Eden izmed številnih čolnov z iskalci azila. Foto: Reuters
Protestniki v Sydneyju: 'Iskanje azila je človekova pravica.' Foto: Reuters
Avstralski vladni oglas: 'Če pridete sem s čolnom brez vizuma, ne boste nameščeni v Avstraliji.'

Abbott, čigar vlada je bila izvoljena (tudi) z obljubami, da bo ustavil te "ljudi v čolnih", je v oddaji upravičeval tajno vojaško operacijo, s katero želi Avstralija zadržati "sovražnika pred vrati".

Lani je vlada prenehala osveževati informacije o prihodih čolnov, ampak sta namesto tega minister za priseljevanje Scott Morrison in vodja "Operacije neodvisne meje", general poročnik Angus Campbell, prirejala tedenske novinarske konference, na katerih sta (oziroma nista) odgovarjala na vprašanja sedme sile. Razen če se ne zgodi kaj res pretresljivega, kot je denimo hujši brodolom, bo vlada tovrstne konference nadaljevala, je napovedal Morrison.

Prestrezanje čolnov, poskusi samomorov ...
In čeprav se Avstralci morda sprašujejo, ali je res, da je mornarica v zadnjih tednih sredi oceana prestregla in obrnila nazaj pet čolnov, tega od svoje vlade, kot poroča Independent, ne bodo izvedeli. Po zadnjih navedbah naj bi mornarica na indonezijski čoln celo opozorilno streljala, še preden je ta sploh zaplul v avstralske vode.
Prav tako ne bodo dobili odgovorov na vprašanja o gladovni stavki in domnevnem samošivanju ustnic pridržanih iskalcev azila na Božičnem otoku (ta sodi pod Avstralijo). Ali pa o poskusih samomora in samopoškodb v avstralskem centru za pridržanje na odročnem otoku Manus v Papui Novi Gvineji.

Avstralska vlada na vsa ta vprašanja ne daje odgovorov, ampak postreže zgolj z: "Zaradi operativno-varnostnih razlogov vlada ne more razkriti, potrditi ali kako drugače komentirati navedb o dejavnostih na morju, povezanih z Operacijo neodvisne meje."
Mediji tako o navedbah, kot so tiste zgoraj, izvedo samo, če pridejo informacije iz Indonezije, ki ne slovi ravno po transparentnosti. Ni čudnega, da je frustrirani Mark Dreyfus, do pred kratkim avstralski državni tožilec, prejšnji teden Morrisona pozval, naj "se potrudi in razloži vladi, kaj dela": "Mislim, da je naravnost sramotno, da izvemo več iz (indonezijskega časnika, op. a.) Jakarta Posta in indonezijskih oblasti kot pa od lastne vlade."

"Vojno stanje"
Kot piše Independent, so mornarji, vpleteni v "pomorske dejavnosti", zdaj de facto dobili pooblastila, ustrezna tistim pri vojnem stanju, kar pomeni, da so pravno opravičeni svojih običajnih obvez zagotavljanja lastne varnosti in varnosti iskalcev azila. Ob tem je general poročnik Campbell zanikal, da so s somalskimi in sudanskimi iskalci azila ravnali grobo in jih verbalno zlorabljali - pa čeprav v interni preiskavi sploh niso govorili z domnevnimi žrtvami zlorab.

Medtem pa varnostna družba, ki upravlja center za pridržanje na Manusu, preiskuje zapis na Facebooku nadzornika centra Darrena Powlla, ki je zapisal: "Eden izmed teh šaljivcev (pripornikov, op. a.) je pravkar požrl ščipalnik za nohte, RALMFAO (kratica za "naglas se smejem", op. a.)." Powell je sicer uspešno končal delavnico za posredovanje pri samomorih. Morrison je dejal, da poročil o poskusih samomora ne misli komentirati, češ da bi to lahko izzvalo posnemovalce, kar je ugledni odvetnik za človekove pravice Julian Burnside označil za "popolno sranje".

Po zadnji anketi 60 odstotkov Avstralcev meni, da bi morala biti politika varovanja njihovih meja še strožja. Politika avstralske vlade očitno deluje - že več kot tri tedne ni v Avstraliji pristala nobena ladja z iskalci azila.