Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Avstrija
Osrednje teme predvolilne kampanje so bile begunci, integracija in gospodarstvo. Foto: Reuters
Christian Kern in Sebastian Kurz
Zdajšnji kancler Christian Kern in vodja SPÖ-ja Sebastian Kurz, ki naj bi ga, kot kažejo napovedi, nasledil na kanclerskem položaju. Foto: Reuters
Sebastian Kurz
Ljudska stranka pod vodstvom Kurza pridobiva priljubljenosti. Foto: Reuters
VIDEO
Avstrija: Skrajna desnica...

Dodaj v

Avstrija: Zadnje predvolilno soočenje vendarle bolj vsebinsko

Javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago Ljudski stranki
13. oktober 2017 ob 10:46
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Avstrijski politični voditelji so pred nedeljskimi volitvami še zadnjič na televizijskem soočenju predstavili svoje mnenje. Letošnja kampanja je, kot so poudarili na začetku, zelo umazana, zadnji besedni spopad pa so vendarle izkoristili za zagovor lastnih politik.

Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica Petra Gnamuš Kos, je bilo pričakovati nadaljevanje umazane kampanje in napadalne retorike, ki so ji bili avstrijski volivci priča v zadnjih tednih, a so kandidati tokrat bolj ali manj vljudno vzdržali. Tudi ko je šlo za vprašanje begunske problematike, na kateri se že ves čas bije predvolilni boj.

Peterica voditeljev največjih strank, Sebastian Kurz (Ljudska stranka- ÖVP), Christian Kern (socialdemokrati - SPÖ), Christian Strache (svobodnjaki - FPÖ), Ulrike Lunacek (Zeleni) in Matthias Strolz (stranka NEOS) - je soočenje začela s kritiko na račun zelo umazane kampanje. "Ta volilni boj bi si lahko dejansko tudi prihranili," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA razpravo odprl sedanji kancler iz vrst SPÖ-ja Christian Kern na vprašanje, kakšno škodo so politični kulturi v Avstriji naredili umazani predvolilni prijemi in afere. Obenem je poudaril, da v nedeljo ne bo šlo za to, kako so se vodile predvolilne kampanje, temveč za to, kakšne vrste spremembo potrebuje Avstrija.

Tudi vodja Ljudske stranke Sebastian Kurz, ki mu javnomnenjske raziskave kažejo največ možnosti za prevzem kanclerskega položaja, se je strinjal, da bodo tako kandidati kot volivci veseli, da bodo v nedeljo oddali glasove, poudaril pa, da se je sam vedno zavzemal za vsebinsko politiko. Podobno je zagovarjala tudi kandidatka Zelenih Ulrike Lunacek. Vodja FPÖ-ja Christian Strache je ocenil, da so letos priča "vrhuncu politične nekulture", saj prihaja do zavestnega in sistematičnega blatenja.

Vsak kandidati si je izbral eno reformo
Na zadnjem soočenju so si sodelujoči sami izbrali temo, in sicer vsak eno reformo, ki bi jo izvedli v primeru prevzema oblasti. Strolz je izbral področje šolstva, Lunackova boj proti podnebnim spremembam, Strache ustavitev priseljevanja, Kurz obrambo socialne države in Kern doseganje polne zaposlenosti. Vprašanje begunske krize je bilo znova eno najbolj žgočih: Kern se je zavzel za boljše varovanje meja, tudi z vojsko, Kurz pa je poudaril, da je treba ustaviti nezakonito priseljevanje in zaščititi socialni sistem pred tem, da bi ga izkoriščali priseljenci. S Strachejem sta soglasna, da je treba zmanjšati socialne ugodnosti za begunce, na prvem mestu denarno pomoč.

Kakšna bo prihodnja vlada?
Kot je v pogovoru za STA dejal nekdanji veleposlanik v Avstriji Aleksander Geržina, je, če javnomnenjske raziskave pravilno napovedujejo zmago Ljudski stranki, kako veliko podporo bo dobila. Od tega bo namreč odvisno, v kakšno koalicijo bo šla.

Koalicija med Ljudsko stranko, stranko Neos in Zelenimi, ki bi bila najljubša opcija zdajšnjega avstrijskega zunanjega ministra in prvega moža ÖVP-ja Kurza, bi bila po besedah Geržine dejansko začetek nečesa novega. Druge možnosti, koalicije s svobodnjaki, se v Ljudski stranki zaradi nerazjasnjenih zadev in nekaterih stališč svobodnjakov bojijo. Težko bi svobodnjakom prepustili zunanje ali notranje ministrstvo. To bi bila koalicija z zelo stisnjenimi zobmi.

Mogoča je tudi ponovna velika koalicija med ÖVP-jem in socialdemokrati (SPÖ), kar bi po besedah Geržine razočaralo del volivcev, ali pa manjšinska vlada ÖVP-ja. V tem primeru obstaja možnost, da bi po letu in pol Avstrija imela nove volitve, stranka ÖVP pa bi na njih dobila še več glasov, meni nekdanji veleposlanik.

Glavni razlog za dvig podpore Ljudski stranki vidi v Kurzu, ki je vodenje stranke prevzel spomladi. "Je mlad in mladost s sabo prinaša gibanje, dinamiko, sveže ideje, drznost ali celo predrznost, ki se samodejno vzame kot dobro, ker je mlad človek in kot tak zanimiv. Ima sveže ideje in mladost nosi s sabo sporočila tudi za širši volilni krog ljudi, ne samo v ÖVP. Poleg tega je zelo spretno v ospredje postavil temo varnosti in migracij. Svoj strm politični vzpon je zgradil prav na zgodbi z balkansko migracijsko potjo. Podprl je njeno zaprtje. Da migrantom in da azilantom, a po nekem vrstnem redu. Najprej varnost nas samih, naših državljanov in ljudi, šele potem se lahko pogovarjamo o številu beguncev, ilegalnih migrantov, legalnih migrantov, azilantov in nato njihovi integraciji. Varnost je vzel kot svojo glavno temo in pri tem uspeva," je dejal Geržina.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 13.10.2017 ob 11:03
Varnost je vzel kot svojo glavno temo in pri tem uspeva

Avstrijci so se glede migrantske krize "dokaj hitro" otresli iluzij o igranju "humanitarne" velesile. Nemce ta streznitev še čaka!
Es
# 13.10.2017 ob 11:50
Svobodnjaki so edini z vsebino in ze vodijo v anketah. Kurzu ne gre zaupati, retorika je nekaj, dejanja pa nekaj povsem drugega. Pred dnevi je celo dejal, da rabi Avstrija "Islam z avstrijskimi vrednotami". Smrdi po laznem messengerju mladega manipulatorja, ki govori kar ljudje radi slisijo. HC Strache je edini garant za zaustavitev masovnega priseljevanja.
HOR
# 13.10.2017 ob 13:45
Kurz jih gleda že kot bodoči predsednik!
johann
# 13.10.2017 ob 13:20
Napovedujem koalicijo ljudske stranke in svobodnjakov, s Kurzom kot predsednikom vlade. S tem bodo lepo pristrigli peruti bruseljski mafiji. Naši levaki pa v jok....
Titomir
# 13.10.2017 ob 11:57
Po vseh anketah je nemogoče, da bi Kurz z NEOS-om in zelenimi sestavil veliko koalicijo, ker bodo nabrali tam okoli 45%.
Kurz za veliko koalicijo ima možnost samno z svobodnjaki ali trenutnimi social demokrati Kernom.
Ampak v zadnji anketi Svobodnjaki že kotirajo višje kot Kurz tako, da zna biti še presenečenje.
patriot1970
# 13.10.2017 ob 11:06
V primeru zmage Kurza zna biti še zelo zanimivo,......saj mu je pred časom določena skupnost zaradi njegovih prizadevanj za prepoved burke sporočala: "videli bomo kdo se bo smejal zadnji, gospod Kurz"

http://www.krone.at/552383

https://www.rt.com/news/376411-austria-burqa-ban-protests/
Es
# 13.10.2017 ob 12:15
Hehe Zeleni se v parlament ne pridejo vec. Pa bi jih velepoznavalec ambasador dajal kar v koalicijo. V bistvu brez Svobodnjakov vlade ne more biti, razen ce bi se ponovno spentljali socialisti-ljudska stranka kar bi bil absurd, ker so ravno zaradi razkroja med njimi razpisali predcasne volitve.
malidelnicar
# 13.10.2017 ob 22:47
Kurz ni anti-slovenski. ÖVP je moderna desnosredinska stranka in ne vem zakaj bi odvzemala pravice. Slovenska desnica tudi ne odvzema pravic Italijanom in Madžarom v Sloveniji. Možno, da bi v koaliciji z ÖVP celo FPÖ šle bolj v smer strank, ki so v EU parlamentu v skupini konzervativcev in reformistov. S takima ÖVP in FPÖ pa bi se nedvomno dalo delat odlično.
malidelnicar
# 13.10.2017 ob 22:45
Za Evropo v teh težkih časih rešitev predstavlja le desnica. Vsi trendi gredo v to smer.
JozekVeseli
# 13.10.2017 ob 14:14
Ce zmaga Kurz bo anti-migrantska politika trsa, obenem pa to pomeni tudi odvzem pravic in politicnih zahtev za nase rojake v Avstriji in bolj trdo politiko na meji.
vslivnje
# 13.10.2017 ob 13:11
"Svobodnjaki so edini z vsebino in ze vodijo v anketah. Kurzu ne gre zaupati, retorika je nekaj, dejanja pa nekaj povsem drugega."

Prvi stavek zmaga. Kakšno vsebino? Edino, kar oni reklamirajo v tej kampanji, je zmanjšanje priseljevanja in islamizacije in nič drugega. To pa ni vsebina. Kje je sociala, zdravstvo, davki, izobraževanje...? Ga v programih ni in jih je v soočenjih omenjal samo zato, ker je moral. Ko je imel sam možnost govoriti, je govoril samo o migrantih. Celo kampanjo govori o teh migrantih. Kot da bi edino to rešilo Avstrijo. Aja, točno, dodatno je reklamiral, da je dovolj rdečo-črne koalicije (torej socialni demmokrati + ljudska stranka)... To je prava rešitev za Avstrijo, ja!

V drugem stavku pa si lepo opisal Stracheja... In Kurza. Čeprav je slednji kot zunanji minister nekaj dosegel oz. nekaj stvari uredil in vpeljal...
vslivnje
# 13.10.2017 ob 13:03
Gremo KERN!

Če bodo sedaj naslednjiki SSovcev (FPÖ) v koaliciji, me prav zanima prihodnost. Vedno v opoziciji najbolj glasni, še posebej sedaj v tej migrantski krizi. Tak kot prinas SDS. Ko pa pride v vlado, pa tema... Sicer pa jih jaz osebno niti približno ne podpiram. Pri takih strankah se ve, da se začne vse s sovraštvom do neke "skupine ljudi", potem pa se sprevrže v sovraštvo do vseh, ki niso naši. Vprašajte Hitlerja, njihovega predhodnika...

Najboljše pa mi je, ko kak Kurz modruje o izobraževanju in o neizobraženih Avtrijcih. A tip je dokončal maturo, se vpisal na pravo. Tam mu očitno zaradi nesposobnosti ni uspelo in je šel v politiko... Tak izobražene politike država kot je Avstrija res potrebuje!
Tara_S
# 13.10.2017 ob 11:54
ta Kurz po pravici povedano mi ni čisto nič všeč, ker je tako nastrojen proti beguncem. Upam, da zmaga Kern in gre v koalicijo z zelenimi. Tako kot v naslednji Slovenski vladi vidim SD in Levico. SD in Levica sta edini stranki ,ki nista podprli škodljivega zakona o tujcih in zato imajo moj glas. SD še posebej, ker Dejan Židan bi bil najboljši premier v Sloveniji in Tanja Fajon je vrhunska Evropska poslanka.roko na srce Slovenija pa potrebuje delovno silo in priložnost je pri beguncih in migrantih, ki nas bodo samo obogatili kajti Slovenija je od vseh meje so samo neka brezvezna prepreka na zemljevidu. Pa RTV priporočam, da vaše oddaje in dnevnike ,d a dodate podnapise v tujih jezikih, da bodo tujci, ki še neznajo slovensko vedeli za kaj se gre tudi oni bodo nekoč volilci.
Kazalo