Zasebnost na spletu postaja vse bolj pereča težava. Foto: Reuters
Zasebnost na spletu postaja vse bolj pereča težava. Foto: Reuters

Avstrijka trdi, da sta starša njene intimne fotografije objavila brez njenega dovoljenja, njeno življenje pa se je zaradi njih sprevrglo v pravi pekel.

"Ne poznata nobenega sramu ali meje in ju ni brigalo, ali gre za fotografijo mene na stranišču ali pa mene, kako ležim naga v zibelki - vsako obdobje mojega odraščanja sta fotografirala, nato pa objavila, da ga lahko vidi ves svet," je povedala za avstrijski časnik Heute.

Najstnica naj bi starša večkrat prosila, naj fotografije umakneta, a menita, da imata lastništvo nad fotografijami kot avtorja onadva.

Odvetnik 18-letnice meni, da obstaja velika možnost, da primer dobi, če jima uspe dokazati, da fotografije kršijo njene pravice do zasebnosti. Če bo dekle v tožbi uspešno, ji bodo njeni starši morali plačati odškodnino, ob tem pa še kriti sodne stroške.

Za november napovedano sojenje je sicer prvo tovrstno v Avstriji, primer pa izpostavlja kompleksne pomisleke, ki bodo nedvomno pestili še celo generacijo otrok, katerih rana leta so bila dokumentirana na družbenih omrežjih brez njihovega privoljenja.

V Franciji, ki ima eno najstrožjih zakonodaj na tem področju, grozi vsakomur, ki je naložil na splet fotografije nekoga drugega brez njegovega privoljenja, največ leto dni zaporne kazni in 45.000 evrov globe. Francoske oblasti trdijo, da lahko objavljanje fotografij otrok brez njihovega dovoljenja tem otrokom povzroči "dolgotrajno psihološko škodo".