Facebooku aktivisti očitajo, da pretirano zbira podatke o ljudeh, tudi tistih, ki omrežja sploh ne uporabljajo. Foto: Reuters
Facebooku aktivisti očitajo, da pretirano zbira podatke o ljudeh, tudi tistih, ki omrežja sploh ne uporabljajo. Foto: Reuters
Facebook toži tudi 350 Slovencev

"Od Facebooka zahtevamo, da preneha izvajati množični nadzor, objavi razumljivo politiko zasebnosti in da ne zbira podatkov o ljudeh, ki omrežja sploh ne uporabljajo," je v nedavnem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal 27-letni aktivist Max Schrems, ki vodi kampanjo.

Tožbo so vložili proti Facebookovi podružnici na Irskem, ki je podvržena evropski zakonodaji in pod katero spada okoli 80 odstotkov od skupaj 1,35 milijarde uporabnikov. Tožbi se je pridružilo 25.000 ljudi, med drugim tudi okoli 350 iz Slovenije in več kot 1.300 iz sosednje Hrvaške. Število tožnikov so v akciji sicer omejili na 25.000, tako da je na "čakalni listi" za morebitne kasnejše tožbe še 55.000 ljudi.

Od ameriškega družbenega omrežja tožniki zahtevajo "simbolično odškodnino" v višini 500 evrov za vsakega tožnika, kar pri 25.000 udeležencih nanese dobrih 12 milijonov evrov. Pri Facebooku izjav v zvezi s tožbo ne dajejo.

Schrems je skupino Europe-v-Facebook ustanovil predvsem z namenom prenove dogovora Safe Harbor (varni pristan), ki so ga EU in ZDA sklenili leta 2000. Tožba glede omenjenega dogovora je trenutno pred Sodiščem EU-ja, ki naj bi odločitev sprejelo prihodnje leto. Razplet bi lahko imel daljnosežne posledice za ameriška podjetja v Evropski uniji.

Facebook toži tudi 350 Slovencev