Avstrijski kancler v nasprotju s številnimi drugimi političnimi voditelji ni imel zadržkov glede srečanja z dalajlamo. Foto: EPA
Avstrijski kancler v nasprotju s številnimi drugimi političnimi voditelji ni imel zadržkov glede srečanja z dalajlamo. Foto: EPA

Srečanje pomeni "resno vmešavanje v kitajske notranje zadeve" in "žali čustva kitajskega naroda", je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lej.

Po njegovih besedah je dalajlama "politični izgnanec, ki se v imenu vere že dolgo ukvarja s protikitajskimi odcepitvenimi dejavnostmi".

Hong je napovedal, da bosta zunanje ministrstvo v Pekingu in kitajsko veleposlaništvo na Dunaju protestirali pri avstrijskih oblasteh. Dodal je še, da bo imelo srečanje posledice na odnose med državama.

Faymann je zavrnil opozorila iz Pekinga, da bo njegovo srečanje z dalajlamo ogrozilo odnose med Avstrijo in Kitajsko.

Kancler je dejal, da je sam odgovoren za to, s kom se sreča, in to po njegovih besedah velja tudi za dalajlamo. S 76-letnim tibetanskim duhovnim voditeljem se je srečal tudi njegov namestnik in zunanji minister Michael Spindelegger.

"Avstrija je država, ki je bila vedno na strani človekovih pravic, in sam osebno sem odgovoren za svojo agendo," je dejal Faymann, ki je pojasnil, da ga je osebno zanimalo srečanje s tako ugledno osebnostjo, kot je dalajlama.

Med obiskom v Avstriji je dalajlama dejal, da se glede Tibeta zavzema za rešitev, ki bi bila v obojestranskem interesu Tibetancev in Kitajcev. Ponovil je, da je odprt za dialog s Kitajsko.

Dalajlama je na 11-dnevni obisk v Avstrijo prispel iz Slovenije, kjer ga v nasprotju z našo severno sosedo ni sprejel noben predstavnik političnega vrha.