Foto: EPA
Foto: EPA

Uvedli bodo tudi omejitve glede embalaže in okusov e-cigaret, ki so na voljo.

Po navedbah ministra si bo avstralska vlada tako prizadevala, da se bodo vse elektronske cigarete po novem prodajale izključno v lekarnah in na recept. Pakirane bodo podobno kot zdravila in opremljene z zdravstvenimi opozorili.

"Kajenje elektronskih cigaret je bilo vladam in skupnostim po vsem svetu predstavljeno kot terapevtski izdelek, ki naj bi dolgotrajnim kadilcem pomagal opustiti kajenje. Ni bilo predstavljeno kot rekreativni izdelek, zlasti ne kot izdelek, namenjen našim otrokom, vendar je postalo prav to," je dejal Butler.

Opozoril je, da je pri mladih, ki kadijo elektronske cigarete, trikrat večja verjetnost, da bodo začeli kaditi tudi navadne. "To se mora končati. Ne bomo stali križemrok in dopustili, da elektronske cigarete ustvarijo še eno generacijo odvisnikov od nikotina," je poudaril.

Prepričan je, da bodo omenjeni ukrepi pomagali omejiti priljubljenost kajenja elektronskih cigaret med mladimi. Avstralija pa bo prav tako v naslednjih treh letih vsako leto povečala davek na tobak za pet odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Vemo, da je cigareta z višjo ceno bolj neprivlačna cigareta," je še dodal Butler.

V Avstraliji je sicer po uradnih podatkih elektronske cigarete kadil že vsak četrti prebivalec, star od 18 do 24 let, in vsak šesti prebivalec, star od 14 do 17 let.