Premier Modi je oddal glas ob okrepljenem spremstvu policije. Foto: Reuters
Premier Modi je oddal glas ob okrepljenem spremstvu policije. Foto: Reuters

V okviru tretje faze volitev so na volišča pozvali nekaj več kot sto milijonov volilnih upravičencev, ki bodo oddali svoj glas za 93 sedežev v spodnjem domu parlamenta, ki se imenuje lok sabha. Na teh območjih ima vladajoča hindujska nacionalistična stranka Bharatija Džanata Parti (BJP) močno podporo.

Modi, ki se poteguje za tretji zaporedni mandat, je zjutraj glasoval v Ahmadabadu v družbi množice podpornikov, ki so glasno vzklikali njegovo ime. "Vsak, ki v velikem obredu demokracije prispeva svoj del, si zasluži čestitke," je Modi dejal novinarjem in ob tem znova pozval Indijce k udeležbi na volitvah in "praznovanju na festivalu demokracije". Ob okrepljeni navzočnosti policije je Modija spremljal notranji minister Amit Šah, ki se poteguje za ponovno izvolitev v spodnji dom parlamenta.

Volitve potekajo več kot en mesec. Foto: Reuters
Volitve potekajo več kot en mesec. Foto: Reuters

Glasovanje danes med drugim poteka v zveznih državah Utar Pradeš, Maharaštra, Gudžarat, Bihar, Čatisgarh in Madža Pradeš. Omenjene zvezne države veljajo za trdnjavo Modijeve vladajoče stranke BJP, ki si je na volitvah leta 2019 zagotovila prepričljivo zmago.

Nižja volilna udeležba kot pred petimi leti

Prvi dve fazi volitev, ki sta potekali 19. in 26. aprila, sta zaznamovala nizka volilna udeležba in porast sovražnega govora BJP-ja proti muslimanski manjšini. Volitev v prvih in dveh fazah se je udeležilo 66,1 oziroma 66,7 odstotka volivcev, kar je okoli štiri odstotke manj kot leta 2019, piše Al Džazira.

Iz opozicijskega indijskega nacionalnega zavezništva (INDIA), ki ga vodi Kongresna stranka, je slišati opozorila, da bi tretja zaporedna Modijeva zmaga zaradi njegovih avtoritarnih teženj pomenila smrt demokracije v državi.

A glede na javnomnenjske ankete se BJP-ju napoveduje prepričljiva zmaga. V kampanji je stranka poudarjala gospodarski uspeh, ukrepe za boljše življenje, nacionalni ponos in Modijevo priljubljenost.

Največje volitve na svetu s približno 969 milijoni volilnih upravičencev se bodo končale 1. junija, izide bodo objavili 4. junija. Volišč je več kot milijon, pri organizaciji volitev pa sodeluje 15 milijonov ljudi.