Lego letno po svetu proda 75 milijard kock. Foto: EPA
Lego letno po svetu proda 75 milijard kock. Foto: EPA

Policija je izvedla racijo kitajske tovarne igrač Lepin v mestu Šenzen na jugu države, v kateri so izdelovali ponaredke slavnih legokock. "V več kot desetih montažnih linijah so izdelali več kot 90 različnih kalupov. Zajeli smo okoli 630.000 kosov v skupni vrednosti 200 milijonov juanov (27 milijonov evrov)," je po poročanju BBC-ja sporočila policija.

Šanghajska policija je tolpi prišla na sled oktobra 2018, ko so ugotovili, da so kocke proizvajalca Lepin na kitajskih prodajnih policah izjemno podobne legokockam, le da so ponaredki stali petkrat manj. Komplet kock iz tovarne Lepin je stal tri dolarje, komplet originalnih legokock pa 15 dolarjev.

Med ponaredki so bile tudi figurice iz filma Vojna zvezd in novega filma Lego 2, vendar so bili prodajani pod imenom Lepin kocke 2, je sporočila policija. Preiskava še poteka.

Stara znanca s sodišč

Okrajno sodišče na Kitajskem je sicer že lani štirim kitajskim podjetjem po pritožbi Lega naročilo, naj prenehajo proizvodnjo, prodajo, razstavljanje in vsakršno promocijo ponaredkov, na svoji spletni strani navaja danski proizvajalec igrač.

Podpredsednik Lega in glavni svetovalec za azijski trg Robin Smith je medtem za kitajsko tiskovno agencijo Šinhua izrazil pomisleke glede varnosti ponaredkov.

Razkritje se je zgodilo v času, ko skuša Kitajska urediti področje pravic intelektualne lastnine. Lani so na kitajskih sodiščih obravnavali rekordno število tovrstnih primerov.

Originalne legokocke nastajajo v petih državah

Dansko podjetje Lego je lani znova ustvarilo dobiček. Podjetje v več kot 140 državah sveta proda več kot 75 milijard kock, ki jih izdelujejo v petih državah – v Mehiki, na Češkem in Madžarskem, na Kitajskem in na Danskem.