Mahathir je z 92 leti postal najstarejši voditelj na svetu. Foto: Reuters
Mahathir je z 92 leti postal najstarejši voditelj na svetu. Foto: Reuters
Nadžib Razak
Dosedanji premier Nadžib Razak je opozarjal, da nobena stranka ni osvojila večine, zato bi novega premierja moral določiti kralj. Foto: Reuters

Slovesna prisega novega premierja, ki je postal najstarejši voditelj na svetu, je bila v kraljevi palači v prestolnici Kuala Lumpur pred kraljem Sultanom Mohamedom V. Mahatir je bil sicer malezijski premier že 22 let, in sicer med letoma 1981 in 2003, takrat kot član stranke Unmo.

Njegovo Zavezništvo upanja (Pakatan Harapan) je v sredo presenetljivo premagalo koalicijo Barisan Nasional (BN) dosedanjega premierja Nadžiba Razaka, ki je bila na oblasti več kot 60 let po osamosvojitvi od Velike Britanije.

Zavezništvo upanja, v katerem so združene številne stranke, ki so v več kot 20-letni vladavini sicer nasprotovale Mahatirju, je po uradnih izidih srednih volitev osvojilo 113 sedežev. A Mahathirjeva koalicija ni uradno registrirana. Največ glasov znotraj nje je osvojila Ljudska stranka za pravico (PKR) zaprtega političnega voditelja Anvarja Ibrahima, zaradi česar so nekateri politični analitiki celo trdili, da bi oblast morala prevzeti njegova žena Van Aziza Van Ismail.

Doslej vladajoči BN je osvojil 79 sedežev. Gre za dramatičen padec, saj jih je doslej imel 133. Za oblikovanje vlade je sicer potrebnih 112 sedežev v parlamentu.

Nobena izmed strank na volitvah ni dobila absolutne večine, novega premierja pa je določil kralj. Nadžib, ki je vpleten v velik korupcijski škandal, je dejal, da sprejema "sodbo ljudstva", in dodal, da bo njegova koalicija spoštovala "vsakršno odločitev kralja".

Mahathir premier med letoma 1981 in 2003
Le redki so pred volitvami pričakovali možnost zrušenja šest desetletij vladne koalicije na oblasti. Mahathir, pod katerim je Malezija postala gospodarski tiger Azije, je kar 22 let med 1981 in 2003 z železno roko vladal državi. Za tokratno zmago je združil moči z Anvarjem, ki mu je obljubil oprostitev in izpust iz zapora, če pridejo na oblast, ter nato tudi premiersko mesto.

Anvar je zaprt zaradi obsodbe korupcije in sodomije. Na drugi strani tudi dosedanjemu premierju Nadžibu očitajo korupcijo – leta 2015 naj bi se okoristil s 700 milijoni dolarjev iz državnega sklada, poroča BBC.

V družbi Elizabete II. in Al Sebsija
Mahathir je s potrditvijo postal najstarejši svetovni voditelj. Do zdaj sta na vrhu tega seznama britanska kraljica Elizabeta II. in tunizijski predsednik Bedži Kaid Al Sebsi. Oba sta stara 91 let.