Azija z Oceanijo
Japonska
Ženske na Japonskem so visoko izobražene, na delovnem mestu pa so pogosto diskriminirane. Foto: Pixabay
Japonska
Japonska pri vprašanju spolne enakosti močno zaostaja za večjimi industrijsko razvitimi državami. Foto: Reuters

Dodaj v

Na Japonskem zelo malo žensk na vodstvenih položajih v podjetjih

Ženske so na delovnem mestu pogosto diskriminirane
14. september 2018 ob 11:47
Tokio - MMC RTV SLO, Reuters

Tri četrtine japonskih podjetij na vrhu nimajo žensk, velika večina pa jih je v anketi odgovorila, da so ženske med manj kot 10 odstotki članov uprav.

Podatek meče slabo luč na namen premierja Šinza Abeja, da je več žensk vključenih v delovno silo in da jih je več na vodstvenih položajih. Abe želi, da naraste delež žensk na glavnih položajih v podjetjih do leta 2020 na 10 odstotkov, delež žensk v upravah pa na 30, poroča Reuters.

Diskriminacija žensk je postala na Japonskem spet pomembna tema po nedavni raziskavi, ki je potrdila, da je tokijska medicinska fakulteta več kot desetletje prirejala rezultate sprejemnih izpitov, da bi zagotovila, da bi postalo zdravnikov več moških kot žensk.

Reuters je dal med 29. avgustom in 10. septembrom izvesti korporativno anketo, v kateri je le vsako deseto podjetje lahko reklo, da so ženske med 10 ali več odstotki članstva uprav. V treh četrtinah podjetij je ta odstotek manj kot deset, v 15 odstotkih podjetij pa žensk v upravah sploh ni.

Anketa je še pokazala, da japonska podjetja zaposlujejo več moških kot žensk. Skoraj vsa podjetja pa so sporočila, da na področju zaposlovanja ne diskriminirajo na podlagi spola. Podjetja, ki delujejo v sektorju gradbeništva ali kovinske industrije, so recimo sporočila, da niso imeli ženskih prijav za delo.

Nespodbudno okolje za ženske
Nekatera podjetja so v anketi dejala, da bi morala Japonska vzpostaviti bolj spodbudno okolje za ženske, ki želijo zgraditi kariero, če želijo, da postane več žensk del vodstev podjetij.

"Število se bo povečalo samo po sebi, če vzpostavimo sistem, ki ženskam omogoča, da ostane na delu tudi po rojstvu otrok in ki skrbi za sposobne zaposlene, neodvisno od njihovega spola," je dejal vodja storitvenega podjetja, ki je sodeloval v anketi.

V anketi je sicer sodelovalo 482 velikih in srednje velikih nefinančnih podjetij, od tega jih je več kot 200 dogovorilo na vprašanja, povezana z vprašanjem položaja žensk.

Japonska močno zaostaja
Pri vprašanju spolne enakosti Japonska močno zaostaja za drugimi večjimi industrijsko razvitimi državami. Na lestvici Svetovnega gospodarskega foruma o plačnih razlikah med spoloma se je Japonska uvrstila na 114. mesto med 144 državami.

Veliko žensk na Japonskem, ki je zaposlenih, ima skrajšan delovni čas. Leta 2016 jih je po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) delalo okoli 66 odstotkov, medtem ko jih je leta 2000 56,7 odstotka.

Na Japonskem ima skoraj 50 odstotkov žensk visokošolsko izobrazbo, kar je ena od najvišjih stopenj na svetu, a na delovnem mestu so pogosto žrtve diskriminacije. Ob tem se od njih zahteva skrb za gospodinjstvo, otroke in starejše.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
BehindYou
# 14.09.2018 ob 12:12
V Evropi pa imamo problem, da je v garaških poklicih kot so smetar, vzdrževalec, rudar, šofer itd. zelo veliko moških.
Sem za, da bi tudi ženske lahko dobile več služb v takih poklicih. Če se že femenistična propaganda grebe za najboljša mesta, bi bilo prav, da se enako grebejo tudi za zgoraj opisana dela... Vsak bi samo smetanco pobiral..
E24
# 14.09.2018 ob 12:26
V Velenjskem premogovniku je tudi neenakopravno razmerje.
Da ne omenjam vrtcev po Sloveniji - tam so moški običajno dobri samo za nizko kvalificirana fizikalna dela.
zeus-zengg
# 14.09.2018 ob 12:06
Na Japonskem zelo malo žensk na vodstvenih položajih v podjetjih
---------------
.... in zelo mnogo na vodstvenih položajih v svojih družinah . Serveda so bolj pametne od povprečne evropejke - namesto da bi se karierno prostituirale kapitalu , raje skrbijo za svoje otroke in moža in jim je zato starost radost ne pa muka ...
NOPCBS
# 14.09.2018 ob 13:22
kaj pa zdaj, bo OZN pa OECD izvedel pritisk na Japonsko?

kaj pa Savdska Arabija? Koliko zensk je tam sploh zaposlenih, kaj sele na vodstvenih polozajih podjetij, ce tam podjetja sploh imajo?
Oh wait, tam je pa treba spostovat kulturo...
ANUŠKA
# 14.09.2018 ob 12:54
Non stop neko natolcevanje, kako so ženske diskriminirane. Ne moremo kar posploševati. Kaj pa če nekatere ženske preprosto, tudi če so izobražene, nočejo biti na vodilnih položajih. Jaz sem tudi izobraženka, ampak sem tudi zelo rada mama. Na srečo sem po porodniškem dopustu dobila službo, pa je moj partner ostal s sinom doma, ker nisva želela da gre pri 11 mesecih v vrtec. Če bi bila v naši državi taka možnost, bi ostala doma do 3. leta starosti, ker je otroku tako prihranjeno, da ne gre prehitro v vrtec, da je starejši in že razume, kaj to pomeni iti v vrtec, biti doma je najceneje, pa še povezava med starši in otroki je najboljša. Pa otroci so bolj zdravi oz. ko so večji, lažje prebolijo vse te prehlade in različne bolezni.
Bivši uporabnik
# 14.09.2018 ob 12:41
Ja. To je glavni problem Japonske. Ne to, da imajo okoli 250% BDP dolga ali to, da se jim prebivalstvo močno stara, ker imajo zelo nizko rodnost. Ne ne. Največja težava je v tem, da nimajo spolnih kvot za vodstvene položaje v podjetjih.
Kapitalist 11
# 14.09.2018 ob 12:43
Dva fakta..i ne misljenja..zenske imajo eno supermoc- dati nekom zivljenje..to je nekaj najboljsega na svetu..drugi fakt- zakaj spreminjat nekaj kar deluje..s tem mislim da je japonska ena izmed ce ne najbolj razvita drzava v gospodarstvu. Socialna pravicnost( torej da nekdo dobi delo na podlagi rase/ spola/ spolne orientiranosti in ne zaradi dejanske kvalitete) je totalno nasprotje pravicnosti.
lukace5
# 14.09.2018 ob 12:38
Ja kaj potem ce je tako?? Zenske so v osnovi drugacne kot moski. Moja zena je pred 10. leti odprla svoje podjetje, ki ima danes preko 100 zaposlenih in posluje na vseh kontinentih. Ze pred prvo nosecnostjo se je odlocila, da bo sestopila iz polozaja ker je zelela biti doma z otroki in je precej bolj srecna in zadovoljna. To opcijo bi izbrala vecina zensk (ce imajo to moznost) , obstajajo pa seveda izjeme kar se potem odraza v statistiki.
kingeston
# 14.09.2018 ob 12:19
dušebrižniki ne razumejo da bolj kot je družba liberalna in napredna, več žensk se odloča za 'ženske' poklice.

tko da če se v takšnih okoljih ženske 'spodbuja' k drugim poklicem je to teror nad ženskimi in moškimi in nič drugega.
vrtojb56
# 14.09.2018 ob 12:52
In kaj je narobe s tem? Nehajte nabijat s to enakopravnostjo, enakostjo, pa ne vem čem. Se bodo že sami zmenili.
Deep_G
# 14.09.2018 ob 13:26
Jih pač ni na položahih, kaj zdaj? Če človek nima interesa, ga ne moreš nekam zvleči. Jaz tudi ne bi bil na vodstvenem položaju.
pina1
# 14.09.2018 ob 13:51
Pol svojega življenja že delam dva šihta..enega v službi in enega doma. Dan za dnem..ne delam drugega kot delam. Ja, tako je, če želim , da je vse pošlihtano, da ne jemo konzerv in druge kupljene hrane, da je dom pospravljen in otroci živijo v urejenem okolju. Pa ne govort o enakopravnosti...
In ob vsem tem se nič kaj dosti ne pritožujem , sama sem se odločila za otroke in svoje materinstvo jemljem s polno odgovornostjo....
Ja, edino kar si včasih neskončno zaželim, je pa MIR in nekaj trenutkov samo zame...
Rasta75
# 14.09.2018 ob 13:12
Na Japonskem imajo še precej nižjo rodnost, oz. naravni prirastek prebivalstva, kot v preostalem "razvitem" svetu, tako da bolj malo teh Japonk doma čuva svoje otroke. Na splošno je deloholičnost na Japonskem in v Južni Koreji v zadnjih desetletjih postal velik demografski problem, saj ljudje raje pustijo svoje življenje v službi, kot da bi si ustvarili družino. In diskriminacija žensk (pa najsi bo to nedostopnost nekaterih delovnih mest, bodisi, da so ženske slabše plačane), ta problem zgolj povečujejo.
Jan88
# 14.09.2018 ob 13:25
Ko sem bil na Japonskem sem se z eno žensko iz Hirošime zapletel ravno v to "ženke-moški enakopravnost" debato. Čeprav je bila zelo zadržana, sem nekako poštekal kako ona gleda na to. Kolikor sem razumel je resnica ta, da veliko žensk noče tipično moške vloge oz. biti "salarywoman". Tiste, ki si tega želijo pa niso diskriminirane, ampak ravno obratno - obravnava se jih povsem enako kot moške. Če želijo furati še družino itd., je seveda to skoraj nemogoče ob pričakovanju celotne družbe, da se v "white collar" službah dela tudi po 15 ur na dan. Če jim nekako vseeno uspe je pač nerealno za pričakovati, da bodo konkurenčne moškim na delovnem mestu. Povedano drugače, ženska se mora praviloma odločiti za kariero ali družino, s tem da se tradicionalno od ženske pričakuje, da bo skrbela za otroke, medtem ko bo moški delal.
CimeBine
# 14.09.2018 ob 13:19
Kaki vodstveni položaji za ženske,da bi celo Japonsko zafurale,kot Angela Nemčijo in Theresa Anglijo.
neprilagojen
# 14.09.2018 ob 13:13
kaj japonski gre slabo?
mislim zato, ker se to omenja, koliko zensk je na vodilnih polozajih
bomo videli v krakem kako so feministicne vlade v evropi napredovale, mogoce imajo japonci prav
formula2000
# 14.09.2018 ob 12:47
Kaj pa malo ozadja? Npr to da pari tam zivijo odtujeno zivljenje. Moski dela dneve in noci in pripada firmi in da ves zasluzeni denar zeni ki skrbi za dom in druzino..problem je bolj v splosni kulturi, kjer je podrejanje interesom firme in sefa nad interesi druzine kot celote, ne le spet zenske..
katiah
# 14.09.2018 ob 14:23
@luna med oblaki Hvala ker si povedala tocno kaj si vse zenske na zemlji zelijo. Ker smo vse enake, in si zelimo tocno iste stvari, vedno. Hvala, se sama nisem vedela kaj sem si zelela. Do zdaj.
katiah
# 14.09.2018 ob 13:55
@ANUŠKA najprej cestitke za otrocka. Kot drugo pa, samo zato ker si imela ti izkusnjo kot si jo imela, ne pomeni da druge zenske nismo imele drugacno. Jaz recimo delam v mocno moski industriji, sem visoko izobrazena, bi si zelela visjega polozaja, in vidim diskriminacijo konstantno. In kot jaz nikoli ne recem, da smo VSE zenske diskriminirane, ker imam jaz tako izkusjno, tudi ti kot zenska ki ima izkusnje kot jih imas, ne mores rec da se to posplosuje.

Sicer pa, ce bi rada 3 leta porodniske, ti zagotavljam da bodo za to placevale tudi tiste zenske, ki delajo, so brez otrok, tista ki bi si zelela delati vec, na boljsih polozajih, pa recimo zdaj ne dobijo te priloznosti.. Se moramo vse podpirati, tudi ce nimamo enakih izkusenj!
Furiosa
# 14.09.2018 ob 17:28
@Insider

Ma daj prosim te. Kakšni old boysi? V svetu se rodi približno enako število moških in žensk. Na koncu dneva to po čisti matematiki pomeni, da če je žensk v medicini več bo jih drugje manj.

Na svetu je več žensk kot moških pa vendar slednji še vedno držijo vse niti v svojih rokah, tudi v medicini in drugih panogah, kjer prevladujejo ženske, se moškim s steklenim dvigalom uspe povzpeti na najvišje funkcije.
Skyrim7
# 14.09.2018 ob 16:36
BarakOrkBama upala bi si trdit, da bi bilo razmerje ravno obratno, če bi od nekdaj živeli v matriarhalni družbi in bi se moškim pravice dodeljevale šele zadnjih 80 let, tako je pa logično slika takšna kot je. Marsikje tudi danes v šolo dajo fantka, punčke pa ne, ker ona ne potrebuje izobrazbe. Beri patriarhalna družba.
Hvala za link si podrobneje preberem kasneje ampak kot pravim je temu danes tako tudi zaradi družbene ureditve in nesporne vloge spolov. Primer. partner zvečer dela na magisteriju, ženska pa hrani otroka, ga da spat itd. Kaj intelektualnega je doživel on in kaj ona?
Ko sem v kaki družbi samih mamic mi je jasno, da nimajo časa za nič in je fokus bolj kot ne zgolj otrok. Tudi pogovor je nato bolj kot ne o plenicah.
Skyrim7
# 14.09.2018 ob 16:06
BarakOrkbama zakaj je na vodilnih mestih potem toliko milo rečeno tepcev? Mislim, da ne moreva vseh v isti koš popakirat a ne? Koliko teh moških je na položaju ker imajo nadstandarden IQ? Imate kaka podatek? Me prav zanima, če že Furiosi očitate, da raziskave njene teze ne potrjujejo.
anny22
# 14.09.2018 ob 15:42
1. Diskriminacija obstaja. Tudi jaz delam v pretežno moški panogi in je...ma kaj naj rečem, heba. Pa mi ne manjka ne sposobnosti, ne znanja ne izkušenj. Moškim se odpuli, če se jih ženska loti z njihovim orožjem, to je z razumom in argumienti, ne s čustvi.

2. Ženske opravimo ogromno neplačanega in necenjenega dela, ki pa mora biti opravljeno, da ne živimo v svinjaku in da bajta ter družba nekako stojita skupaj. Kljub modernim pripomočkom v kuhinji in gospodinjstvu ni videti, da bi se delo zmanjševalo...

3. Tistih, ki lahko uspešno združujejo družino in kariero, je zgolj nekaj odstotkov. To namreč pomeni izjemne organizacijske sposobnosti, hitrost na vseh področjih, ekspresno učenje in branje, uspešen multitasking
Furiosa
# 14.09.2018 ob 14:31
@InsiderNo.1

Skandinavski paradoks je dokazal, da enostavno obstajajo bolj moški in bolj ženski poklici.

Skandinavski paradoks je pokazal zgolj to, da formalna enakost med spoloma še ne pomeni tudi dejanske. Na Švedskem, ki jo nekateri omenjajo kot državo popolne enakosti med spoloma, vse niti v rokah še vedno držijo "old boys" omrežja, kot je v intervjuju za mmc pred kratkim povedala ena gospa od tam.
Furiosa
# 14.09.2018 ob 14:16
@knedlck

Tako kot je en ze reku. Bolj je liberalna druzba, bolj se zenske odlocajo za zenske poklice.

Ženske se odločajo za "ženske" poklice zato ker so v prevladujoče moških panogah pogosto diskriminirane in večina ljudi si pač želi delati v okoljih, kjer so cenjeni in enakovredno obravnavani. Poleg tega se poklicni interesi ne pojavijo kar iz lufta, del jih je gotovo tudi prirojenih, večina pa kulturno pogojena.

Tako da, ta debata o enakopravnosti ne drzi vode, samo zenske ki bi se rade zgurale na pozicije neke samo nimajo dost znanj se grejo to propagando.


Če ti ne razumeš določene problematike to še ne pomeni, da ni smiselna.

Ce zelite 50/50 na vodstvenih pozicijah, dajte tudi 50/50 pri fizicnem delu, ali pa na sodiscih pa v solah...

Zakaj točno že? Kot prvo se nihče ne zavzema za 50/50 na vseh področjih ampak tam kjer je to smiselno. Moški so fizično močnejši, zato bodo vedno prevladovali v poklicih, kjer je fizična moč zelo pomembna, intelektualno pa sta oba spola enakovredna zato je povsem logično pričakovati, da bosta v takšnih poklicih enakovredno zastopana. Drugič, dostop do umazanih, slabo plačanih del ženskam nikoli ni bil onemogočen, tudi v rudnikih so delale, jim je pa še vedno onemogočen dostop do najvišjih pozicij, tudi v sodstvu, zdravstvu, šolstvu so na najvišjih pozicijah še vedno pretežno moški, čeprav v panogi prevladujejo ženske.

@kolkrkaplc

Na Japonskem, kot tradicionalistični državi, se držijo naravnih pravil,

Od kdaj je pa visoka tehnologija naravna? Patriarhalni družbeni odnosi nimajo nobene veze z naravnimi pravili ampak z odločitvijo moških, da so ženske drugorazredne, kar uveljavljajo s fizično ,ekonomsko in politično močjo.
sm0ve
# 14.09.2018 ob 14:08
Tudi v Savdski Arabiji, Turčiji, Pakistanu, Afganistanu in ostalim državam Bližnjega vzhoda je malo (ali nič) žensk na vodstvenih položajih. Samo še čakam feministični lobi, da si bo upal izpostaviti to.
katiah
# 14.09.2018 ob 14:03
Kaki vodstveni položaji za ženske,da bi celo Japonsko zafurale,kot Angela Nemčijo in Theresa Anglijo.

No za Merklovo si mislim v kaksnem kontekstu mislis, da je Nemcija zafurana - ceprav si upam trdit, da se motis, ce pomislis kako gre povprecnemu Nemcu in da se veliko Slovencem zdi celo tako dobra, da se tja na veliko selijo...

Za Thereso si pa cisto mimo udaril - Anglijo je do Brexita in zdajsnje situacije (ce ciljas na to seveda) pripeljal Cameron in mnozica drugih - Farage, Boris,.. ki so, po vseh informacijah sodec, moski.

Skratka, ne si prevec popraskat clenkov na poti ven..
knedlck
# 14.09.2018 ob 13:53
@ples
Zanimivo. Kaksen je procent zensk v sodstvu? Ali pa solstvu?
neprilagojen
# 14.09.2018 ob 13:50
@Ples
# 14.09.2018 ob 13:46
Ampak koliko enega ploskanja diskriminaciji .... Prav zatohlo je včasih na tem forumu
-----------------------------------------------
diskriminacija?
zanimivo razmisljanje
koliko procentov zensk dela v rudnikih, naftnih ploscadah....?
kaj tam niso diskriminirane, pa se ni niti enega clanka o tej diskriminaciji
meni je vseeno kdo je voditelj, ce opravlja svoje delo, ce pa siri samo neko ideologijo in fantazije je pa apsolutno neprimeren!!!!
knedlck
# 14.09.2018 ob 13:35
Tako kot je en ze reku. Bolj je liberalna druzba, bolj se zenske odlocajo za zenske poklice. Kje je najvec zensk v IT ali pa inzenirskih poklicih? V druzbah ki niso toliko liberalne. Vprasajte vse zenske kam bi sle rajs na faks, FDV al pa strojna, pa boste vidl kam pes taco moli. Tako da, ta debata o enakopravnosti ne drzi vode, samo zenske ki bi se rade zgurale na pozicije neke samo nimajo dost znanj se grejo to propagando. Ostalim je jasno.
Ce zelite 50/50 na vodstvenih pozicijah, dajte tudi 50/50 pri fizicnem delu, ali pa na sodiscih pa v solah...
galoper
# 14.09.2018 ob 13:28
Inovacija za uspešnost države.
Azzar
# 14.09.2018 ob 13:23
Na Japonskem zelo malo žensk na vodstvenih položajih v podjetjih

Zato pa je Japonska med top 5 najbolj razvitih držav na svetu!
Njihovo gospodarstvo cveti...
Ples
# 14.09.2018 ob 16:30
@DrKult
Poanta mojega sestavka je bila, da vso njegovo ukvarjanje s tem ne bo kaj veliko spremenilo.

In da je potem brez veze, da se matra, a kaj? No.
Ples
# 14.09.2018 ob 16:06
@DrKult
Verjemi, da japonski politiki ni vseeno za te statistike, ampak kot že rečeno, kulturo je bistveno težje spremeniti kot pa napisati par zakonov.

Da, se strinjam, seveda. In mi je všeč, da se Abe ukvarja s tem.
Ples
# 14.09.2018 ob 16:04
@zabowski
No, in je tebi to dovolj ali ne?

Ne vem, nek cilj pač je in zdi se mi prav, da delajo na tem. Meni ne gre toliko za neke točno določene odstotke, kot za to, da teh debat sploh ne bilo treba imet, ker bi bilo samoumevno, da ni diskriminacije pri plačilu, napredovanju ... Zdaj pač še ni.

Ampak tu je neko splošno prepričanje, da tako, kot je, če ok, da sploh brezveze to omenjat itd.

Da ti vrnem vprašanje: kolikšen odstotek bi bil pa okej, da antifeministi in ostali tradicionalisti ne bi toliko vreščali pod vsakim takim člankom in pošiljali ženske v rudnike pa rojevat?
anny22
# 14.09.2018 ob 15:46
Da končam....večina ljudi NE ZMORE, niti pod razno, hkrati furati družine, otrok, kariere, ostarelih staršev, hišnih ljubljenčkov, pa še skrbeti za lastno fizično, duševno in duhovno dobrobit. Dan nima 50 ur. Narava nas ni ustvarila za tako garanje! Če je v interesu kogarkoli že, da je tretjina ljudi na pomirjevalih, tretjina na antidepresivih, še kakšen procent na alku in koki...temu se ne reče življenje. Saj bo prišla kakšna drugačna družba in bo bolje.
Ples
# 14.09.2018 ob 15:06
@zabowski

Šinzo Abe je menda moški, če je pa feminist, pa ne vem:
Abe želi, da naraste delež žensk na glavnih položajih v podjetjih do leta 2020 na 10 odstotkov, delež žensk v upravah pa na 30
Furiosa
# 14.09.2018 ob 14:51
@Skyrim7

Torej, če si plastično predstavljava, imate punčko staro 5 let ona bi Barbiko vi pa ji v dobro družbe in enakopravnosti kupite dirkalni avtomobilček na baterije.

Pri 5 letih je že malo pozno, spolne stereotipe otroci vpijajo od trenutka, ko pridejo na svet.
Skyrim7
# 14.09.2018 ob 14:41
Insider, ko se pogovarjaš s Švedi moškega spola so ti nekako na stališču, da je potrebno punčke vzgajat tako, da se odločajo tudi za klasično moške poklice. Torej, če si plastično predstavljava, imate punčko staro 5 let ona bi Barbiko vi pa ji v dobro družbe in enakopravnosti kupite dirkalni avtomobilček na baterije.
Luna, da bi si kakšna želela nižje plačano delo še nisem slišala, nekaj povsem drugega je, da v osnovi greš delat manj zahtevno in plačano delo, ker bi rad več časa in energije vložil v familijo.
Ples
# 14.09.2018 ob 14:36
@luna med oblaki
Zakaj je na vodstvenih mestih tako malo žensk? Zato, ker jim tako ustreza. Ženske imajo rajši malo nižje plače, malo manj odgovornosti in rajši ta čas namenijo svoji družini.

Saj nisi resna. Potem so te Japonke čist prismojene, če jih ima skoraj 50 odstotkov visokošolsko izobrazbo? Mislim, kdo pri zdravi pameti bi se matral z izobrazbo, če bi tvoja teorija držala?

Poleg tega pa ne gre le za vodstvene položaje - tudi za enako delo so manj plačane od moških. Tudi to piše v članku.

Ampak ja, dajte še ženske ploskat ... meh ...
pedalski
# 14.09.2018 ob 14:30
CimeBine, Theresa ni nič zafurala Anglijo, zafurli so jo razni Borisi in Nigeli, ki so toliko lapali o brexitu, potem pa so se posrali. Theresa je samo šla na vodstveni položaj, ker se noben drug ni upal.
Popo
# 31.10.2018 ob 08:20
Tam že navadni delovci delajo veliko preveč in predolgo kot je zdravo za njih. Logično je da se ženske ne potegujejo na vodilne položaje, življenje je več kot samo delo. Danes smo preveč materialistični, pomembne so tudi druge stvari.
Ramus
# 20.10.2018 ob 20:14
Ramus
# 20.10.2018 ob 20:14
[ video]https://www.youtube.com/watch?v=eF
OyCwCRTgw[ /video]
Ramus
# 20.10.2018 ob 20:11
Ramus
# 20.10.2018 ob 20:10
[/URL]
Ramus
# 20.10.2018 ob 20:06
[URL=https://www.google.si/url?sa=i&
source=images&cd=&cad=rja&ua
ct=8&ved=2ahUKEwj6tbL_zZXeAhVF2KQKHS
L5AQ0QjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2F
www.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DrunYPf4Q2g
8&psig=AOvVaw09ewc1nbC907pvF4t1tTxa&
amp;ust=1540145144751169]
Furiosa
# 14.09.2018 ob 20:25
Druga stvar, zahteva po 50/50 na vodilnih položajih je neumna do daske.

Prav nič niso neumne, pravzaprav so edini mehanizem, ki lahko moške lastnike/vodje prisili, da se bodo odpovedali svojim privilegijem, sami od sebe se jim pač ne bodo.

Podpiram pa spolne kvote, ki niso diskriminatorne. Npr. spolne kvote v Sloveniji za volitve so mi ok,

Samo učinkovite niso kot so lepo pokazale letošnje volitve, ko je na čelu strank, med poslanci in v vladi spet katastrofalno malo žensk. In tukaj se ne da izgovarjati na voljo ljudstva, ker so strankarski veljaki tisti, ki odločijo koga bodo postavili v izvoljive okraje in koga ne in očitno so prioriteta moške naveze znotraj strank.
Furiosa
# 14.09.2018 ob 17:21
@BarakOrkbama

IQ pove o človeku zgolj to, da zna dobro reševati IQ teste, inteligenca je pa malo širši pojem, sploh na vodilnih položajih je potrebno pokazati še marsikaj drugega kot zgolj matematično-logično razmišljanje. Avtisti so tipičen primer za to, nekateri med njimi briljirajo pri reševanju problemov, ki zahtevajo " robotske" možgane, na vodilnem položaju bi pa gladko pogrnili. Tudi raziskave, ki jih navajaš, so več kot 15 let stare, veliko relevantnejši so denimo PISA testi, ki lepo nakazujejo kako dekleta počasi a zanesljivo dohitevajo fante, večja kot je enakost med spoloma v državi iz katere prihajajo, bližje so si, ponekod pa so jih že prekosile, tudi v matematiki, ki velja za "moško" področje. Mimogrede, najvišje izmerjeni IQ na svetu ima ženska.

Da se moški bolje spopadajo s stresom tudi niti približno ne drži, je polno raziskav, ki kažejo ravno obratno.

Zahteva po 50/50 na vodilnih položajih je povsem smiselna in tudi edina pravilna, tam kjer so kvote uvedli se kljub črnogledim napovedim nekaterih, ni zgodilo nič pretresljivega, podjetja še naprej povsem dobro delujejo, pravzaprav raziskave kažejo, da so tista, ki imajo spolno mešane uprave uspešnejša.
DrKult
# 14.09.2018 ob 15:40
Ples: "Uf, da je taka diskriminacija na Japonskem? To me je pa kar presenetilo, ne vem zakaj sem imela boljši vtis o tej državi."

Japonska je predvsem zelo tradicionalistična družba. Ne sprejema migrantov, ekstremno težko je dobiti državljanstvo. Imajo čisto drugačen sistem kapitalizma - sistem Keiretsu, ki je še najbolj podoben cehovskemu sistemu iz evropske preteklosti. Večina Japoncev vse življenje dela za eno firmo, ki bo v primeru njegove smrti poskrbela za njegovo družino. Na Japonskem bi direktor od sramote naredil harikiri, če bi se razvedelo, da se je kak njegov zaposleni ubil zaradi tega, ker životari s plačo.

Stvari se v zadnjih časih sicer spreminjajo, Šinzo Abe se zavzema za večjo vlogo žensk v gospodarstvu. A čeprav ženska na Japonskem res težje karierno uspe kot moški, je levji delež razloga za take statistike to, da je japonska družba tradicionalistična in je zelo veliko žensk popolnoma nezainteresiranih za kariero.
Če bi bila statistika posledica družbene ureditve, bi se statistike hitro spremenile s spremembami zakonodaje, ki jih je izvedla Abejeva vlada. Ampak niso posledica družbene ureditve. So posledica kulture. Družba se spreminja hitro, kultura pa se spreminja zelo zelo počasi.
Zato ga ni vladnega ukrepa, s katerim bi lahko po hitrem postopku spremenili statistično sliko na Japonskem. V roku 100 let se bo mogoče statistika spremenila za 5-10%, kaj več pa ne.

Posledično je full težko primerjati situacijo na Japonskem z našo situacijo, ker so zahodne družbe bistveno bolj individualistične, najmočnejši vpliv pa je imela v njih protestantska etika.
Naš sistem vrednot je popolnoma drugačen. Večina ljudi na zahodu ima v življenju cilj se nekako individualno realizirati, medtem ko je na Japonskem sistem vrednot zgrajen okrog kolektiva, družbe kot celote. Tam moraš kar največ prispevati k dobrobiti družbe, saj boš le tako njen cenjen član. In kot posledica tega zelo velik del žensk prepričanih, da lahko k družbi največ pripomorejo s tem, da so matere in da so caretakerke.

To ima seveda tako pozitivne kot negativne posledice za oba spola. Ker morajo kljub kulturnim specifikam biti v svetovnem merilu še vedno konkurenčni, imaš za posledico tega, da veliko žensk ne participira v gospodarstvu, totalno izgorele moške, ki delajo po 16 ur na dan. Posledica kombinacije pa je obupno nizka rodnost in dolg v višini skoraj 250% BDP-ja in s tem najvišji na Svetu. Verjemi, da japonski politiki ni vseeno za te statistike, ampak kot že rečeno, kulturo je bistveno težje spremeniti kot pa napisati par zakonov.
Kazalo