John Lee s soprogo Janet Lam Lai-sim. Foto: Reuters
John Lee s soprogo Janet Lam Lai-sim. Foto: Reuters

V volilnem odboru sedi okoli 1500 privržencev Pekinga, zato potrditev 64-letnega Leeja ni presenečenje. S tem je v mestu, ki je v zadnjih letih priča političnim nemirom in izčrpavajočim ukrepom zoper covid-19, prvič prišel na najvišji položaj varnostni uradnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu da hongkonška ustava obljublja splošne volitve, Hongkong nikoli zares ni bil demokracija, kar je tudi razlog za nezadovoljstvo prebivalstva in proteste, ki se pojavljajo vse od leta 1997, ko je bila oblast Hongkonga po 156 letih britanske vladavine prenesena na Kitajsko.

Namesto na volitvah voditelja izbere "volilni odbor", ki ga sestavlja 1461 članov, kar predstavlja 0,02 odstotka prebivalstva mesta. Ti so na današnjem kratkem tajnem glasovanju po uradnih podatkih podprli Leeja z 99 odstotki podpore, le osem članov je glasovalo proti.

Peking je pozdravil izid in sporočil, da ta kaže, da "ima Lee visoko raven priznanja in odobravanja v hongkonški družbi".

Peking leta 2020 z zakonodajo do večjih pooblastil

Množični protesti v Hongkongu leta 2019, ki jih je pomagal zadušiti prav Lee. Foto: EPA
Množični protesti v Hongkongu leta 2019, ki jih je pomagal zadušiti prav Lee. Foto: EPA

Zakon o nacionalni varnosti je dal Pekingu leta 2020 obsežna pooblastila na območju mesta. Z njim je delovanje politične opozicije postalo nezakonito in večina kritičnih politikov in aktivistov je zdaj ali v zaporu, ali so se umaknili iz javnega življenja, ali pa zapustili Hongkong, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Prepovedani so tudi protesti, kar so oblasti dosegle tudi s strogimi protikoronskimi ukrepi. Liga socialnih demokratov, ki je ena redkih še obstoječih prodemokratičnih skupin v Hongkongu, je pred glasovanjem volilnega odbora uprizorila manjši protest. "Vemo, da ta akcija ne bo imela učinka, a ne želimo, da je Hongkong čisto tiho," je za AFP povedala ena od treh udeleženk.

Lee: Ljudi lahko prepričam z dejanji

Lee, ki je bil na čelu varnostnih sil, ki so leta 2019 zadušile množične prodemokratične proteste, verjame, da bo pridobil zaupanje ljudi. "Razumem, da bo potreben čas, da prepričam ljudi. A to lahko naredim z dejanji," je povedal novinarjem. Dodal je, da želi zgraditi Hongkong, ki bo "poln upanja, priložnosti in harmonije".

Carrie Lam zapušča položaj z nizko podporo. Javnomnenjska raziskava je marca pokazala, da ji zaupa le 12 odstotkov prebivalcev. Leeja je takrat podprlo 24 odstotkov vprašanih.

EU razočaran zaradi odmika od načela Ena država – dva sistema

Evropska unija je ob izvolitvi izrazila razočaranje zaradi kršenja demokratičnih temeljev. "Evropska unija obžaluje kršenje demokratičnih temeljev in političnega pluralizma ter vidi v postopku izbire dodaten korak k odmiku od načela Ena država – dva sistema," je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Načelo Ena država – dva sistema je Hongkongu omogočal delno avtonomni status pod kitajsko oblastjo.

Evropska unija je oblasti v Hongkongu in na Kitajskem še pozvala, da se držijo svojih nacionalnih in mednarodnih obvez, v kar sodi tudi splošna volilna pravica pri izbiri vodje in predstavnikov ljudstva. Borrell je bil tudi kritičen do zmanjšanega števila članov volilnega odbora, so sporočili iz Bruslja.