Azija z Oceanijo
Vrh Šanghajske skupine
Vrha se je udeležilo tudi nekaj držav nečlanic. Na fotografiji Ši in Putin z mongolskim predsednikom Kaltmaginom Batulgo. Foto: Reuters
V Šanghajski skupini, ustanovljeni leta 2001, so poleg Rusije in Kitajske še Kazahstan, Kirgizija, Uzbekistan, Tadžikistan, Indija in Pakistan.

Dodaj v

Ši pohvalil enotnost Šanghajske skupine. Na vrhu tudi Iran.

Skupino sestavlja osem članic
9. junij 2018 ob 20:27
Čingdao - MMC RTV SLO, STA

Kitajski predsednik Ši Džinping je ob odprtju dvodnevnega vrha Šanghajske skupine v Čingdau na Kitajskem pohvalil enotnost skupine.

Kot je poudaril, skupino vodi "šanghajski duh", ki se osredotoča na iskanje skupnih lastnosti in spodbujanje sodelovanja, ki bo koristilo vsem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrh Šanghajske skupine se je začel dan po tem, ko so se na vrhu gospodarsko najmočnejših držav G7 v Kanadi pokazala velika nesoglasja med ZDA in preostalo šesterico članic.

Vrha Šanghajske skupine se udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je že v petek v Pekingu sešel s Šijem, s katerim sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama. Zavzela sta se za "multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov".

Na zasedanju tudi Rohani
Zasedanja se udeležuje tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki se je ob robu vrha danes sešel s Putinom in izrazil željo po bolj poglobljeni razpravi med Moskvo in Teheranom zaradi umika ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Kot je dejal Rohani, je bil izstop ZDA iz sporazuma "nezakonit".

Putin je pred vrhom dejal, da države članice Šanghajske skupine predstavljajo "četrtino svetovnega bruto domačega proizvoda, 43 odstotkov svetovne populacije in obsegajo 23 odstotkov površine Zemlje".

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
JozekVeseli
# 09.06.2018 ob 20:38
Kitajci pocasi prevzemajo vlogo 1. na svetu, "nepredvidljivi" pa se poskusa skregati se z zadnjimi partnerji, ki jih ZDA ima. Ce bo slo tako naprej, bodo edini zavezniki "nepredvidljivega" ostali Savdska Arabija in ISIS.
GeorgeB
# 09.06.2018 ob 23:14
V kakšno pi*darijo smo se mi včlanili in s kom sodelujemo....?!?!?
m72
# 10.06.2018 ob 10:34
Še hujše je. G7 = glupih 7.
kropotkin
# 09.06.2018 ob 21:03
WeeBay... Jaz res ne vem, zakaj moraš vsako temo zapacat s tem bolnim idealiziranjem Trumpa.... Imaš tam neje temo o G7, kjer tvoj idol sodeluje, in pacaj po mili volji.... Tule pa naj bi kolikor vidim tema o Šanghajski skupini in predvsem tudi o opazovalki in verjetni novo pridruženi članici Iranu... Saj veš... To je tisti Iran, ki ga je tvoj idol z odstopom od sporazuma o jedrskem orožju peljal žejnega preko vode.... In močno upam, da bo z mislijo o tem dvoličnem ameriškim prepotentnem narcisu, tudi Kim, bolj previden... Konec koncev, če komu na tem svetu ni za verjet, so to Američani in še posebej njihov trenutni oranžni dvorni norček...
WeeBay
# 09.06.2018 ob 20:39
Drugače pa tale slika kroži po twiterju:

Trump in ostali predstavniki G7


Nekdanji mehiški predsednik povsem podivjan:

LINK
hareKrishna
# 10.06.2018 ob 09:50
G7 - gluhih 7
J@st
# 10.06.2018 ob 09:22
Putin je pred vrhom dejal, da države članice Šanghajske skupine predstavljajo "četrtino svetovnega bruto domačega proizvoda, 43 odstotkov svetovne populacije in obsegajo 23 odstotkov površine Zemlje".
--------------------
Lep primer partnerskega sodelovanja, brez hlapčevanja in izsiljevanja.
Rusija nima kaj iskati v skupini populistov G7.
kropotkin
# 09.06.2018 ob 21:58
WeeBay ... Marsikaj MMC ne objavlja, pač se spremlja drugje... Naprimer včerajšnje srečanje Dunforda in Gerasimova na Finskem ..... Vendar to sedaj že vsi vemo, da je MMC samo ubogo trobilo nekih elit,ne glede na to, da ga plačujemo vsi porabniki elektrike v Sloveniji, pa vseeno.... Pretiravat s Trumpom pa res ni treba, ker konec koncev je v mednarodni politiki naredil mnogo več škode, kot koristi....
WeeBay
# 09.06.2018 ob 20:56
Ena izmed možnosti je tudi ta da se ZDA gospodarsko končno odprejo Rusiji. Tako bi vsi profitirali ogromno. Trgovina med Rusijo in ZDA znaša ubogih 8 milijard. Gre za 2 državi z neverjetnim potencialom. Trgovina med tema dvema državama bi lahko poskočila za nekaj 100 milijard dolarjev vendar so neoconi in ostali strici iz ozadja preveč trmasti. To bi se znalo Američanom na koncu še kako maščevati.
aparat-čik
# 10.06.2018 ob 00:06
btw

Merkelca deluje na sliki zelo agresivno. Trump pa zaprto-kljubovalno.
WeeBay
# 09.06.2018 ob 20:51
JozekVeseli

Trump se zaveda da jim zmanjkuje časa in da bo nekaj potrebno storiti in to čim prej. Tu gre predvsem za ameriški ego kjer oni mislijo da so edini na svetu ki imajo pravico biti super sila. Rand Paul je lepo povedal: ZDA bi morale začeti sodelovati s Kitajsko in jo sprejeti kot velesilo". Ne razumem zakaj se Američani tako bojijo. Trump bo storil vse da zmanjša deficit. Največji problem Trumpa oziroma Amerike je ta, da imajo deficit s skoraj vsemi državami (tudi "zaveznicami") in tu nastane problem. Če bi imele ZDA deficit samo s Kitajsko bi še šlo vendar se Trump "spravlja" na 10 različnih držav hkrati in gre za neverjetno tvegano dejanje kajti če mu bodo ostale države istočasno obrnile hrbet se Američanom slabo piše. Zdaj Mehika je že odgovorila medtem ko bosta EU in Kanada to storili konec meseca.

Kot sem že nekajkrat napisal, pri trgovini se bo odločalo o tem kdo si bo lastil to stoletje. Če Trumpu uspe deficit zmanjšati za vsaj 50% (450 milijard dolarjev) potem bi znale ZDA še kar nekaj časa dominirati. Trump bo Kitajce težko ustavil saj jih je enostavno preveč. Zato se tudi spravlja na Mehiko, Kanado in EU kjer ima bistveno večje možnosti. ZDA namenjajo 700 milijard dolarjev za obrambo in verjemi da ne zastonj.

Živimo v neverjetno zanimivih časih.
WeeBay
# 09.06.2018 ob 21:07
kropotkin

Ker menim da gre za izredno pomembne novice o katerih RTV sploh ne poroča. Polovica mojih komentarjev v tej temi se nanaša na temo tega članka.
WeeBay
# 09.06.2018 ob 20:59
Medtem na Vzhodu

LINK
aparat-čik
# 10.06.2018 ob 00:04
samo poglejte Trumpove mrke face na srećanju G7, pa bo jasno njegovo rzpoloženje.

ZDA imajo deficit z vsemi državami G7, saj rešitev bi našli, samo se kavboji verjetno nočejo pogajat. Še naprej živet na tuj račun? To pa.
mooodeeel
# 10.06.2018 ob 17:38
Same svetovne velesile. Okej z izjemo Kitajske.
WeeBay
# 09.06.2018 ob 20:34
Trump je danes izjavil da bo že v prvih 60 sekundah vedel ali bodo pogovori s Kimom uspešni ali ne.

Donald Trump: Kim Jong-un summit success likely decided 'in first minute'

- President Trump says he'll know "within the first minute" if the North Korea summit is going well.
- Reporter: "How?"
- Trump: "My touch, my feel, that's what I do."

LINK
Mimobeznik
# 09.06.2018 ob 21:12
Trump edini tako debel da ne more več stat.
Kazalo