Izstrelišče Sohae. Posnetek z začetka marca. Foto: Reuters
Izstrelišče Sohae. Posnetek z začetka marca. Foto: Reuters

Trump je to izjavil, potem ko sta dva ameriška think tanka in južnokorejska obveščevalna agencija ta teden sporočili, da Severna Koreja obnavlja raketno izstrelišče na zahodu države, poroča Reuters.

Ob tem je južnokorejska obveščevalna agencija poročala o novih dejavnostih v tovarni v Sanumdongu blizu Pjongjanga, ki je proizvedla prve severnokorejske medcelinske balistične rakete, ki bi lahko dosegle ZDA.

Ameriški javni radio NPR je v petek navajal strokovnjake s kalifornijskega Inštituta za mednarodne študije Middlebury, ki so dejali, da satelitski posnetki Sanumdonga s konca februarja in v petek kažejo, da bi se lahko Severna Koreja pripravljala na izstrelitev rakete ali vesoljske rakete.

Drugi strokovnjaki medtem opozarjajo, da je bilo v preteklosti o tovrstnih dejavnostih v Sanumdongu že več poročil, a da je šlo za lažne alarme.

Severna Koreja je sicer leta 2017 zamrznila svoja jedrska in raketna testiranja.

Trump je po grožnjah Severni Koreji odnos do te države spremenil v zelo razumevajočega. Foto: Reuters
Trump je po grožnjah Severni Koreji odnos do te države spremenil v zelo razumevajočega. Foto: Reuters

Kljub novim poročilom Trump vztraja, da odnos ZDA s Severno Korejo "ostaja dober".

Raketno izstrelišče Sohae na zahodu Severne Koreje so v preteklosti uporabljali za preizkuse raketnih motorjev in izstrelitve satelitov, nikoli pa za izstrelitve balističnih raket. Višji predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je v četrtek dejal, da bi kakršna koli izstrelitev od tam predstavljala "nedoslednost" s severnokorejskimi zavezami.

Kim obljubil zaprtje izstrelišča

Na prvem srečanju Trumpa in Kima v Singapurju junija lani je severnokorejski voditelj obljubil, da bo izstrelišče v Sohaeju razstavljeno, obljubo pa je ponovil na septembrskem vrhu z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom.

Pjongjang je iz Sohaeja po letu 2011 izstrelil satelite v vesolje, zaradi ene takšne izstrelitve pa je leta 2012 propadel dogovor z ZDA pod Barackom Obamo o zamrznitvi jedrskega in raketnega testiranja v zameno za pomoč v hrani.

ZDA odprte za nova pogajanja

V Washingtonu sporočajo, da so pripravljeni na nova pogajanja s Severno Korejo, a ni jasno, kdaj bi lahko prišlo do novega srečanja. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je sicer dejal, da upa, da bodo delegacijo v Severno Korejo poslali v prihodnjih tednih, a da še ni prejel potrdila.

Medtem je ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton dejal, da Severni Koreji grozijo dodatne sankcije, če ne bo napredka na področju jedrskega razoroževanja.

Trump: Raketni poskusi bi me razočarali