Ameriški predsednik Trump se je pritoževal nad stroški vaj. Foto: EPA
Ameriški predsednik Trump se je pritoževal nad stroški vaj. Foto: EPA

O prekinitvi vaj sta se v soboto v telefonskem pogovoru dogovorila južnokorejski obrambni minister Jeong Kyeong Doo in vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra Patrick Shanahan. Gre za letne skupne vojaške vaje Key Resolve in Foal Eagle, ki jima je Severna Koreja močno nasprotovala.

Foal Eagle je največja redna skupna vojaška vaja Južne Koreje in ZDA, v kateri je sodelovalo 200.000 južnokorejskih vojakov in okoli 30.000 ameriških. Spremlja jo vaja Key Resolve, računalniško simulirana vojaška igra, ki jo vodijo poveljniki in je potekala deset dni v marcu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z ameriškega obrambnega ministrstva so sporočili, da odločitev odraža njihovo "skupno željo po zmanjšanju napetosti in podpori diplomatskim prizadevanjem, da bi dosegli popolno jedrsko razorožitev Korejskega polotoka na končen in v celoti preverljiv način", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Namesto tega bodo pripravili manjše skupne vojaške vaje Dong Maeng, ki bodo potekale od ponedeljka do 12. marca, so sporočili s skupnega poveljstva južnokorejskih in ameriških sil v Seulu. Dong Maeng pomeni zavezništvo, v ospredju vaj pa bodo strateški, operativni in taktični vidiki splošnih vojaških operacij na Korejskem polotoku, so dodali.

Ameriški predsednik Donald Trump je v preteklosti kritiziral velike skupne vojaške vaje z Južno Korejo, češ da so predrage in da izzivajo Pjongjang, izključil pa je umik ameriških sil iz Južne Koreje, kjer imajo ZDA nastanjenih 28.500 vojakov.

Washington in Seul že leta izvajata vojaške vaje, ki so po njunih trditvah izključno obrambne narave, a Pjongjang v njih vidi priprave na invazijo na svoje ozemlje.

Do odločitve sicer prihaja po tistem, ko se je v četrtek v Vietnamu brez dogovora končal drugi vrh Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, a sta strani zagotovili, da bosta pogovore nadaljevali.