Azija z Oceanijo
Ameriški predsednik Donald Trump s svojo ekipo. Foto: Reuters
V torek bodo oči svetovne javnosti uprte v Singapur. Foto: Reuters

V Singapurju vse pripravljeno za vrh, medtem Iran Kima poziva k previdnosti

Trump danes s singapurskim premierjem, Kim nima uradnih obveznosti
11. junij 2018 ob 08:44,
zadnji poseg: 11. junij 2018 ob 14:23
Sentosa - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Ameriški in severnokorejski uradniki tudi zadnji dan pred zgodovinskim vrhom držav, ko se bosta srečala Donald Trump in Kim Džong Un, iščejo poti za uresničenje glavnega cilja srečanja, denuklearizacije korejskega polotoka.

Oba voditelja sta že na otoku Sentoso, kjer bo v torek potekal vrh. To bo prvo srečanje voditeljev držav, ki sta bili sovražnici v korejski vojni med letoma 1950 in 1953, voditelji držav pa se od tedaj niso nikoli srečali niti govorili po telefonu. "Krasno je biti v Singapurju, v zraku je čutiti vznemirjenje," je danes tvitnil Trump.

Reuters navaja poročanje severnokorejske agencije KCNA, ki je prvič doslej poročala tudi o domnevnem dnevnem redu pogovorov. Voditelja naj bi izmenjala stališča glede vrste zadev, da bi odprla novo poglavje odnosov. Vrh je, tako poroča KCNA, del "spremenjene ere". Pogovori Trumpa in Kima se bodo osredotočili na gradnjo trajnega mehanizma za ohranjanje miru na Korejskem polotoku, denuklearizacijo Korejskega polotoka in druge teme, ki so v interesu obeh držav, je še poročala severnokorejska agencija.

Zgodovinski vrh bomo v torek od 3.00 naprej spremljali tudi na spletni strani MMC-ja.


O srečanju piše tudi severnokorejski časopis Rodong Sinmun, ki navaja, da je Kim potoval v Singapur na srečanje s Trumpom, in da "bomo vzpostavili nov odnos, da bi odgovorili na spreminjajoče se zahteve nove dobe."

V pripravah na vrh je Severna Koreja zavrnila vsakršno enostransko jedrsko razorožitev, denuklearizacija polotoka pa za Pjonjgang vključuje tudi, da ZDA umaknejo svoj "jedrski dežnik", s katerim ščiti Južno Korejo in Japonsko. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je prav tako v Singapurju, je na Twitterju zapisal, da je Washington zavezan "celotni, preverljivi in nepovratni denuklearizaciji korejskega polotoka".

Po besedah enega izmed članov Trumpove administracije se ZDA pogajanj udeležujejo z optimizmom, hkrati pa tudi enako mero skepticizma zaradi dolge zgodovine severnokorejskega razvoja jedrskega orožja. "Ne bo nas presenetil noben scenarij," je dejal neimenovani uradnik.

Iran svari Kima, J. Koreja: Gre za začetek dolgega procesa
Iran je severnokorejskega voditelja pozval, naj bo s Trumpom previden. "Pozdravljamo vsako pobudo za mir in stabilnost v Koreji," je povedal iranski zunanji minister Bahram Gasemi. "Vendar mora biti Severna Koreja z ZDA in predvsem s Trumpom previdna," je dodal. "Glede ameriškega obnašanja, pristopa in namenov smo zelo skeptični in na njihova dejanja gledamo skrajno pesimistično," je še povedal in dodal, da Trumpov odstop od iranskega jedrskega sporazuma kaže, da je nezanesljiv partner.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je medtem na srečanju s svojimi svetovalci povedal, da torkovo srečanje predstavlja zgolj začetek "dolgega procesa". Ta proces bi lahko po njegovih besedah trajal eno, dve ali celo več let. "Globoko zakoreninjeni sovražni odnosi in severnokorejsko jedrsko vprašanje ne morejo biti razrešeni z enim samim srečanjem voditeljev," je povedal južnokorejski predsednik. "Pričakujem in upam pa, da bo jutrišnje srečanje uspešno," je bil kljub temu optimističen Mun.

Kakšen bo časovni razpored?
Torkovo srečanje Trumpa in Kima naj bi trajalo do dve uri, potem pa naj bi se jima za eno uro pridružili še člani njunih ekip, poroča Reuters.

Trumpa presenetili z zgodnjo rojstnodnevno torto
Najprej je v Singapur v nedeljo z letalom letalske družbe Air China priletel Kim Džong Un, nekaj ur za njim pa še Trump, ki je prišel direktno iz Kanade, kjer se je udeležil srečanja skupine najrazvitejših držav G7. Oba voditelja je na letališču sprejel singapurski zunanji minister Vivian Balakrišnan. Trump se je danes na delovnem kosilu sestal s singapurskim premierjem Leejem Hsienom Loongom, medtem ko Kim nima predvidenih nobenih uradnih obveznosti. Trumpa, ki bo v četrtek praznoval 72. rojstni dan, so med delovnim kosilom razveselili s torto. Singapurski minister za zunanje zadeve je na družbenem omrežju Facebook objavil fotografijo nasmejanega Trumpa, potem ko so mu med delovnim kosilom podarili torto. Ob fotografiji je pripisal "predčasno praznovanje rojstnega dne".

V delegaciji tudi Kimova sestra
V severnokorejski delegaciji je tudi Kimova sestra Kim Yo Jong, ki je bila med drugim tudi na čelu severnokorejske delagacije na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji. V Trumpovi ekipi so poleg Pompea še njegov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, vodja kabineta v Beli hiši John Kelly in tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 11.06.2018 ob 09:26
Kaj so izgubile ZDA izven svoje države? Neprestano hodijo po svetu in komandirajo vse ostale, menjajo oblasti, financirajo prevrate, bombardirajo, pobijajo, ustvarjajo begunske krize.
Tudi Eu okupirajo s tisoči svojih vojakov. Vpletajo nas v konflikt z Rusijo.
josh k.
# 11.06.2018 ob 09:42
Zanimivo bi bilo slišat kaj bosta modrovala na štiri oči. Tisto za medije je farsa.
generacija56
# 11.06.2018 ob 11:00
Vsakršno pričakovanje nekega dogovora je nerealno.
ZDA so absolutno nekredibilen partner za dogovore.
Vsak dan doživimo neko novo presenečenje.
Če pa tudi bi uspel en stavek, bi ga neka nova administracija ponovno zavrgla...
Vse je samo medijski show, da imajo o čem pisati.
Bil bi presenečen, če bi pogovori trajali vsaj eno uro.
šurda
# 11.06.2018 ob 09:21
Kot sem danes že 1X napisal, če bo do sestanka sploh
prišlo ga bo predsednik ZDA Donald Trump predčasno
zapustil, saj Kim iz Severne Koreje ni nor, da bi
nasedel obljubam ( grožnjam ) tega "pajaca"
pikador2000
# 11.06.2018 ob 12:47
Kim je le *obvezna postaja* na poti do Irana, ki bo prizorišče dokončnega obračuna. Ker se EU in takoimenovani liberalni Zahod (z Merkel na čelu) upira temu, ZDA stopnjuje pritisk s carinami in ostalimi prijemi (predčasni odhod iz vrha G-7,...). Izrael pa medtem *pazi* na dogajanje v Regiji.
sas
# 11.06.2018 ob 09:24
če bo do sestanka sploh prišlo ga bo predsednik ZDA Donald Trump predčasno zapustil,

Te bomo držali za besedo ... ;)
Kekec99
# 11.06.2018 ob 14:01
Trump bo postavil pogoje katerih Kim, zaradi varnosti države, ne bo hotel izpolniti. Že to, če se usedeta za isto mizo, bo napredek. Kaj več pa ne pričakujem.
šurda
# 11.06.2018 ob 09:35
Saj dobro veš SamoRes, ZDA "špilajo" svetovnega
"policaja" no bomo videli kako bo, če pride do sestanka
mogoče pa se predsednik ZDA Donald Trump znova
premisli, saj vem kakšen je !
Nacvrckan
# 11.06.2018 ob 09:17
Tu ni kaj poročati, vse novice o tem srečanju in vseh bodočih med njima lahko povzamete takole:
Trump: »Končno se srečava. Pozdravljen, jaz sem stabilen genij!«
Kim: »Pozdravljen! Jaz sem BOLJ stabilen genij!«
Trump: »Ne! Jaz sem bolj stabilen genij!«
Kim: »Ne! Jaz sem bolj stabilen genij!«
Trump: »Ne bodi otročji! Jaz se bolj stabilen genij!«
Kim: »Ti si otročji! Jaz sem bolj stabilen genij!«
In tako naprej in tako naprej…
HOR
# 11.06.2018 ob 17:42
John Bolton ne želi dogovora s Severno Korejo ali Iranom - Toda ali obstaja kakšna druga izbira?
Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je skoraj uspel sabotirati pogovore s Severno Korejo. Ampak vlak proti vrhu se je le vrnil na svoje tirnice. Trump se bo sestal s Kimom 12. junija v Singapurju. Južnokorejski predsednik Moon je rešil situacijo. Državni sekretar Pompeo je pomagal.
Pompeo je uspel zadržati Boltona stran od pogajanj s Severno Korejo. Boltonev poskus odprave pogovorov s Severno Korejo z navedbo "modela Libije" ni uspel. Ampak Bolton se bo vrnil. Poskušal bo sabotirati kakršen koli sporazum z "sovražnimi" državami - naj bo to Severna Koreja ali Iran. Zdaj gradi svojo moč za prihajajoči večji boj.
Pompeo se lahko povali za premik Trumpa od njegovega zahtev po takojšnji in popolni denuklearizaciji Severne Koreje. Ta je očitno je neizvedljiva. Vsaka poteza za razorožitev bo morala biti vzajemna in korak za korakom. Popolna ukinitev jedrskega programa v Severni Koreji, kar se verjetno ne bo zgodilo, bi vseeno trajala vsaj desetletje.
Da to ni mogoče doseči naenkrat je poudaril tudi Lavrov: "Ne more biti takojšnje denuclearizacije, to bi bilo treba narediti korak za korakom, vse vpletene strani pa bodo morale stopiti pol poti vnaprej v vsaki fazi tega procesa".
Trump bo moral upoštevati ta razumen nasvet. V nasprotnem primeru ne bo mogoče najti dogovora, pa tudi ureditev sankcij proti Severni Koreji se bo razpadla Trump bi se vrnil na prizorišče, a brez mednarodne podpore za nadaljnje ukrepanje.
Vodja Severne Koreje Kim Jong Un že čisti svojo hišo. Po navedbah južnokorejske novinarske agencije Yonhap je zamenjal tri najvišje vojaške voditelje z mlajšimi ljudmi.
Mladi generali bodo verjetno bolj zvesti Kimu, kot pa stara garda. ta zamenjava mu daje večjo fleksibilnost pri prihajajočih pogajanjih, ne da bi pri tem tvegal težave doma.
Bolton ne bo mogel preprečiti pogovorov s Severno Korejo, dokler jih bo Pompeo ščitil. Toda pravi pogovori in procesi se bodo začeli šele po vrhu Trump - Kim v Singapurju. Podrobni bodo in trajaji bodo dolgo. Bolton bo nadaljeval svoje poskuse, da bi preprečil kakršen koli dogovor z vstavitvijo nekaterih zahtev, s katerimi se Severna Koreja ne more strinjati. To je vsaj tisto, kar je naredil zadnjič, ko so potekali taki pogovori, ki zato niso uspeli. Verjetno pa bo Bolton to spet uspel.
Najbolj nekoristen demokrat, vodja manjšine v ZDA senatu Chuck Schumer, bo Boltonu pomagal doseči svoj cilj. Schumer je pisal predsedniku Trumpu in določil sledeče zahteve za odpravo sankcij za Severno Korejo, ki jih je nemogoče doseči:
Pismo je predstavilo pet pogojev za Severno Korejo:
1. Odstranite in uničite vse svoje jedrsko, kemično in biološko orožje.
2. Končajte proizvodnjo in obogatitev urana in plutonija za vojaške namene in trajno razstavitec svojo vojaško jedrsko infrastrukturo. To vključuje uničenje vseh mest preskušanja, raziskovalnih in razvojnih objektov za jedrsko orožje ter objektov za obogatitev.
3. Prekinite vse teste balističnih izstrelkov in onemogočite, odstranite in uničite vse svoje
balistične rakete in programe.
4. Zavežete se za obsežne inšpekcijskih preglede skladnosti, vključno z režimom preverjanja za svoje jedrske in balistične programe, ter kemično in biološko orožje. Režimi morajo vključevati "kjerkoli in kadarkoli" inšpekcijske preglede in sankcije, če Severna Koreja ni v celoti v skladu z zavezami.
5. Strinjate se, da je vsak dogovor trajen.

To pismo bi lahko napisal japonski revanšist premijer Abe ali pa sam John Bolton (kar bi res lahko bilo tako). Demokrati bi raje videli neuspeh pogovorov o miru in razorožitvi, kot pa, da bi to uspelo Trumpu...
Medtem je John Bolton dodal še dva njemu lojalna v Svet za nacionalno varnost (NSC). -Sarah Tinsley in Garrett Marquis bodo odgovorni za "strateško komuniciranje", kar pomeni za širjenje govoric in dezinformacij. Še pomembnejše pa je, da je vodja osebja NSC njemu lojalen islamofob Fred Fleitz. Skratka Bolton je utrdil svoj položaj in gotovo ima načrte za njegovo uporabo.
Boltonov glavni cilj ni S Koreja, ampak Iran. Lahko pričakujemo, da bo napad lažne "inteligence" ugotovil, da Iran gradi BOMBO tukaj, tam ali kjerkoli. Pompeo in Trump se mu pa bosta v tej akciji pridružila.

Ko je Trump prekinil jedrski sporazum z Iranom, so v EU izjavili, da se bodo sporazuma držali. Sankcije ZDA jih v glavnm ne bodo odvračale od tega, da ne bi izvajale svojih zavez. Toda francoska naftna družba Total je prenehala delovati v Iranu, francoski avtomobilski proizvajalec PSA pa je že objavil, da bo prenehal sodelovati z iranskim glavnim avtomobilskim proizvajalcem Khodro.
Lani je PSA prodal skoraj 445.000 vozil v Iranu, zaradi česar je Iran eden največjih trgov zunaj Francije.
Kitajci bodo z veseljem zamenjali Evropejce na rastočem trgu v Iranu...

Iranski vrhovni vodja Khamenei je opozoril, da Evropejcem ne more popolnoma zaupati. Spet so se izkazali tudi za pudle, ki počnejo, kar počnejo Združene države. Khamenei je zato že ukazal, naj ponovno vzpostavijo proizvodnjo centrifug za obogatitev urana. Dokler se novi centrifugi ne obogatita z uranom, je poteza še vedno znotraj okvira dela jedrskega sporazuma. Tako Iran kaže, da je pripravljen in sposoben odgovoriti.
Izraelski ekscentriki so se spet vrnili medtem, ko so igrali igrali svojo običajno igro. Po sabotiranju jedrskega sporazuma, ki je močno omejil iranske zmogljivosti za obogatitev urana, zdaj zahtevajo vojno proti Iranu, če bo ta spet razširil svoje dejavnosti.
Izraelski minister za obveščevalne zadeve je že pozval k vojaški koaliciji proti Iranu, če bi islamska republika kljubovala svetovnim silam z obogatitvijo urana za možnost vojaške uporabe.
Ker ZDA in tudi EU v celoti ne izvajata svojega dela jedrskega sporazuma z Iranom, Iran nima razloga, da bi vztrajal pri svoji vlogi. S polno hitrostjo bo civilni jedrski program spet izvajal.
Upamo, da bo iranski inšpekcijski režim IAEA ostal v izvajanju. To lahko pomaga Kitajski, Rusiji in drugim pri stališču, da je jedrski program Irana legitimen in civilen ter, da tako ni poskusa vzpostavitve Irana kot države z jedrskim orožjem.
Vendar ohranitev IAEA nadzora ne bo vplivalo na Izrael ali Boltona. Še naprej bosta kričala o iranski neobstoječi jedrski bombi. Dejstva jima niso pomembna.

Toda na koncu je Iran, tako kot Severna Koreja, neprimeren za vojaški napad. Lahko dovolj povrne vsak napad, da povzroči ogromno in trajno škodo interesom ZDA (in Izraela).
Ker niti Irana niti Severne Koreje ni mogoče premakniti ali razumno vojaško napasti, se ne razume, kakšne končne cilje, če sploh,kakšne ima v mislih Bolton...!?
Vir - klik...

Skratka, stari umazani imperijalni cirkus se nadaljuje...
KovacevaKobila
# 11.06.2018 ob 12:45
Trumpa, ki bo v četrtek praznoval 72. rojstni dan, so med delovnim kosilom razveselili s torto. Singapurski minister za zunanje zadeve je na družbenem omrežju Facebook objavil fotografijo nasmejanega Trumpa, potem ko so mu med delovnim kosilom podarili torto. Ob fotografiji je pripisal "predčasno praznovanje rojstnega dne".

Evo, zdaj vemo, kako je 'globoka država' pripravila Trumpa, da davčno razbremenjuje globalistično elito, z vojsko lomasti po Siriji in prodaja orožje fundamentalističnim režimom.

Dali so mu tortico in zapeli 'Happy Birthday'.
SF-SN
# 11.06.2018 ob 17:11
Bo še zanimivo videti, čemu se je katera stran pripravljena odreči in v zameno za kaj.
Seveda se nesme pozabiti tudi na "želje" Kitajske (ki si ne želi premika ameriških čet na svoje meje), Rusije (ki želi zgraditi plinovod do energetsko zelo lačne Južne Koreje ter povezati Transibirsko železnico z Transkorejsko železnico) ter seveda Južne Koreje, kjer so se domačini ob lanskih grožnjah Trumpa vrjetno zavedli, da so ZDA pripravljene požgati cel polotok, samo da Severna Koreja nima raket s katerimi lahko doseže ZDA.

Najboljši izzid pogovorov??
Trump na tak aroganten način zavrne razumen predlog Kima, da se vse sosede Severne Koreje odločijo za skupni dogovor, ki bo seveda vključeval izgon ZDA iz Južne Koreje
Svit-1
# 11.06.2018 ob 09:48
Vse čolne potopit, morske pse spustit v morje, prepovedat letenje in se naj zmenita....
Kazalo