Azija z Oceanijo
Kim Džong Un, Lee Hsien Loong
Kim se je po prihodu sešel s singapurskim premierjem in se mu zahvalil za trud pri pripravi srečanja s Trumpom. Foto: Reuters
Donald Trump
V Singapur je z letalom Air Force One priletel tudi ameriški predsednik. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Severnokorejski voditelj je pristal na letališču v Singapurju, kjer se bo v torek sešel z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Kim Džong Unu je uspelo to, kar njegovima očetu in dedku ni uspelo. Foto: Reuters
Donald Trump, Kim Džong Un
Do zdaj se voditelja ZDA in Severne Koreje še nikoli nista sešla niti govorila po telefonu. Foto: Reuters

Dodaj v

V Singapur že prispela tako Kim Džong Un kot Donald Trump

Pred zgodovinskim srečanjem
10. junij 2018 ob 10:55,
zadnji poseg: 10. junij 2018 ob 18:09
Singapur - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je pristal v Singapurju pred torkovim srečanjem z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je priletel nekaj ur pozneje.

Predsedniško letalo Air Force One je pristalo v letalski bazi Paya Lebar, Trump pa ob prihodu ni dajal izjav, le pomahal je z vrha stopnic novinarjem in predstavnikom singapurske vlade.

Pred letalom ga je pozdravil singapurski zunanji minister Vivian Balakrishnan, nato pa se je v koloni 30 vozil odpeljal v hotel Shangri-La, v katerem bo bival med obiskom v Singapurju.

Za Kima je medtem pot v Singapur najdaljša pot v tujino do zdaj. Priletel je z letalom kitajske letalske družbe Air China, na letališču pa ga je prav tako pričakal minister Balakrišnan.

Po prihodu se je srečal s singapurskim premierjem Lee Hsien Loongom in se mu zahvalil, ker bo gostil vrh. "Celoten svet gleda ta zgodovinski vrh med Kim Džong Unom in ZDA. Hvala za vaš iskren trud (...) da smo lahko končali priprave za vrh," je dejal Kim. Lee se mu je v zameno zahvalil za priložnost, da bo lahko gostil srečanje.

Trump je na "misiji miru"
Nekaj ur za Kimom je prispel tudi Trump, ki je v soboto pred odhodom v Singapur izjavil, da je na "misiji miru", je pa tudi opozoril, da so neposredni pogovori "edinstvena priložnost". "Prepričan sem, da želi Kim Džong Un narediti nekaj velikega za svoje ljudi," je dejal ameriški predsednik in dodal, da te priložnosti ne bo imel več. Prav tako je zatrdil, da bo "prvo minuto" vedel, ali Kim misli resno glede miru.

Ob tem je ameriški predsednik posvaril pred previsokimi pričakovanji. "Morda ne bo uspelo. Velika možnost je, da ne bo. In še večja možnost, da bo potrebno nekaj časa, da bo to proces," je dejal. A kot je dejal, se bosta s Kimom vsaj srečala.

Trump je večkrat pohvalil svoje pogajalske sposobnosti. V četrtek je dejal, da nikoli ni menil, da bi se moral veliko pripravljati na srečanje, češ da je "vse v odnosu". Nekateri ameriški vladni uslužbenci pa so podvomili o tem, da je Trump naredil dovolj, da bi se podrobno seznanil s tematiko.

ZDA upajo, da se bo Severna Koreja čim prej v celoti, nepovratno in preverljivo odpovedala svojemu jedrskemu programu. Obseg in hitrost razorožitve sta sicer še predmet pogajanj.

Severna Koreja v zameno pričakuje konec mednarodne izolacije, ki bi tej revni državi prinesel napredek in blaginjo. Za to pa bo treba odpraviti gospodarske sankcije, ki jih je proti režimu v Pjongjangu uvedla mednarodna skupnost.

Državi sovražnici od leta 1950
Kim in Trump se bosta sešla v enem najrazkošnejših hotelov v singapurskem letovišču Sentosa, srečanje pa bo zgodovinsko že pred začetkom. Voditelji Severne Koreje in ZDA, sovražnikov iz korejske vojne med letoma 1950 in 1953, se do zdaj niso nikoli srečali niti govorili po telefonu.

Kim je prevzel oblast leta 2011 po smrti svojega očeta Kim Džong Ila, na položaju pa se je izkazal kot surov in pragmatičen, poroča Reuters. V nasprotju s svojima očetom in dedkom Kim Il Sungom pa mu je uspelo doseči srečanje s predsednikom ZDA.

Kim je omejena sredstva Severne Koreje vlagal v razvoj jedrskega in raketnega programa, država pa je konec lanskega leta oznanila, da je dosegla stopnjo, ko lahko z jedrskim orožjem doseže ZDA. Reuters poroča, da se je Kim kmalu odločil, da je le jedrsko orožje tisto, ki lahko njegovi državi zagotovi varnost in zaradi katerega bi jo preostanek sveta resno jemal. Država je izvedla šest jedrskih poskusov.

Od roba vojne do normalizacije na vidiku
Lani so bili odnosi med ZDA in Severno Korejo izjemno napeti. Voditelja sta si izmenjevala žalitve in grožnje, nato pa je Kim marca ponudil, da bi se s Trumpom sešla, da bi razpravljala o jedrski razorožitvi, kar je ameriški predsednik sprejel.

V četrtek je Trump omenil možnost normalizacije odnosov med obema državama in celo Kimov obisk Bele hiše, če se bo Pjongjang odpovedal jedrskemu orožju.

Predsednik ZDA je še dejal, da bi lahko s Kimom celo podpisala sporazum o končanju korejske vojne, ki se je končala le s premirjem, ne pa tudi z mirovnim sporazumom.

Ponudil roko sprave, potoval, se srečeval
Kim je ob koncu leta ponudil roko sprave Južni Koreji, februarja je na olimpijske igre v tej državi poslal severnokorejske športnike in športnice, dvakrat, aprila in maja, se je sešel z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom. Ob tem je dvakrat v tajnosti odpotoval na Kitajsko in se sešel s tamkajšnjim predsednikom Ši Džinpingom, dvakrat pa se je v Pjongjangu srečal tudi za ameriškim zunanjim ministrom Mikom Pompeom.

Številni poznavalci so sicer skeptični glede severnokorejskih namenov povsem opustiti jedrski program. Kot opozarjajo, naj bi bil Kimov namen doseči omilitev sankcij, ki stiskajo obubožano državo.

Eden najbrutalnejših voditeljev
Kima se označuje za enega najbrutalnejših voditeljev na svetu. Obtožuje se ga, da je ukazal umor svojega strica in polbrata, ki je bil ubit z živčnim strupom na letališču v Kuala Lumpurju. Južnokorejska obveščevalna služba meni, da je bilo na Kimov ukaz odpuščenih ali usmrčenih okoli 340 častnikov, o katerih zvestobi so oblasti podvomile.

B. V., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
1upanje
# 10.06.2018 ob 11:22
zelo zanimivo, da je prispel z letalom Air china Boeing 747 ...

Si pa res želim, da se vse skupaj pomiri ...
štajerc64
# 10.06.2018 ob 14:59
samo frizuri, sta pa legendarni :DDD
aparat-čik
# 10.06.2018 ob 11:42
jenkiji se pogajajo samo zato, ker jim korejci lahko pošljejo raketo na njihovo ozemlje. Če ne bi imeli svoje A-bombe, bi korejcem še naprej grozili vojaško, ali še kaj hujšega.
fiston
# 10.06.2018 ob 11:33
Ne vem, jaz nič ne pričakujem. Verjetno za kak dosežek bo potrebno še kar nekaj srečanj. Se mi zdi, da na tem srečanju bo že uspeh, če se bosta strinjala, da se lahko lahko pogovarjata, oziroma da se ima sploh smisel pogovarjati.
Lahko bi pa Trump postavil že takoj take pogoje, da bo že po prvem srečanju konec.
Bivši uporabnik
# 10.06.2018 ob 15:49
A nagrada, ki jo je prejel Obama ti pa ne gre? Obama je storil točno nič za mir.
luckyss
# 10.06.2018 ob 16:29
@pacoman
Če malce priredim Poldeta...."Sedaj je treba paziti kaj govoriš, sedaj je demokracija "
;(
Kekec99
# 10.06.2018 ob 13:45
... in celo Kimov obisk Bele hiše, če se bo Pjongjang odpovedal jedrskemu orožju.
-------------------------------------------------------------------------
Na kaj takega bi padel Pahor in podobni loleki, ne pa tudi Kim.
WeeBay
# 10.06.2018 ob 12:43
Trump-Kim-Rodman pa da vidimo!
generacija56
# 10.06.2018 ob 11:56
Zanimivo, da je Kim izbral let z Air China, saj ima svoje letalo Ilyushin-62M.
Bo že imel svoje razloge...
Tako, kot ima razlog, da se je dvakrat srečal s Xi-jem pred sestankom....
Xi namreč ve, kako ravnati s kravjimi pastirji, ko se gre za politiko.
Konec koncev jih je pripeljal v položaj, da so sprti s celim svetom....

Sedaj pa vprašanje, koliko minut bo trajalo srečanje!
Trump pravi da bo vedel v minuti, ali je Kim pripravljen kapitulirati, hahahahaha....
Svit-1
# 10.06.2018 ob 17:54
Ne vem, ali je kakšna huda sopara pritisnila, polna luna ali kaj še hujšega? Trumpu Nobelovo nagrado za mir??? Folk, kje živite!!!
foxhunt
# 10.06.2018 ob 16:35
Obama nima za burek. Trup bo prejel nobelovo za mir. H. Clinton bi bila sedaj ze v vojni, glede na to kako je agresivna do drugace mislecih.
ogenj
# 10.06.2018 ob 11:13
samo pod Trumpom ima imentitno - življenjsko - jucheovsko priložnost!
garmond
# 10.06.2018 ob 19:42
To je prava družba za Trumpa.
Svit-1
# 10.06.2018 ob 12:05
Ga je že prehitu....
zapravico
# 11.06.2018 ob 10:00
Vsi tako pluvajo trumpa,pa bo zgleda več naredil za mir,kot vsi njegovi predhodniki
mb128
# 10.06.2018 ob 21:36
Smatram, da se temu srečanju pripisuje prevelik pomen oz. pričakovanja so prevelika!
Mislim, če ne drugega, imajo Zda vsaj Thaad z katerim se toliko hvalijo Mickey Mouse pa tudi nima toliko raket, da jim Thaad ne bi bil kos. To seveda pod predpostavko, da je Thaad dejansko sploh operativen. Vsaj jaz ga v praksi še nisem videl delovati!
Kakorkoli že, če bi si Mickey Mouse sploh drznil iztreliti kakšno raketo z atomsko konico mislim, da bi z njim obračunali že kitajci in to po hitrem postopku. Tako, da je ta grožnja, vsaj glede na trenutno geopolitično konstelacijo, bolj tako in dejansko služi nečemu drugemu o tem drugem pa se raji sploh ne sanja!
Torej o čem že bosta govorila Dump in Mickey Mouse sploh v Singapurju? Nimam pojma! Dejstvo je, da se bo Mickey Mouse bolj težko odrekel jederskemu orožju, vprašanje je sploh če ga dejansko poseduje da o tem, da je za raketo še kako potrebna še ustrezna miniaturizacija jederskega orožja sploh ne pišem, že zaradi domače javnosti ne Dump pa bo šel tudi bolj težko domov brez ustreznega uspeha.
Zato smatram, da se bo to srečanje že končalo jutri in bosta protagonista najpozneje odpotovala vsak na svojo stran najpozneje v torek zjutraj. Bi pa bilo zanimivo zvedeti za kdaj je rezerviran polet Air Force 1 za Zda in Mickey Mousovo najeto letalo za Pjongjang.
Ne bi se čudil tudi 24. urnemu razponu ali še celo večjemu. Glede na časovno razliko med nami in Singapurjem bomo glede tega jutri ob tem času zagotovo vedeli več!
pacoman
# 10.06.2018 ob 16:21
Singapurski pasoš je najmočnejši na svetu.
Bivši uporabnik
# 11.06.2018 ob 11:49
Vsi tako pluvajo trumpa,pa bo zgleda več naredil za mir,kot vsi njegovi predhodniki

lol, vročina očitno res vpliva na betice.. ati sploh veš, zakj je koreja razdeljena in kdo sploh je vse skupaj zakuhal v 50tih?
ve, kar se dogaja zdej, je to, da se bojijo, da bo kim potegnil z kitajci oz gre za strateško razdelitev (vse je amo na temu, koliko bo kitajska pustila zda se nosti kot kavzi nek pogajalec). zda so kapitalno zadolžene in počasi jim svetovni fed nateg polzi iz rok. zato vsi embargi, pošiljek migrantov ipd, umetno usvarjanje in tudi končevanje vojn (berlin..).
zato resno: prosim lepo, ne s takšnimi..
boro007
# 11.06.2018 ob 10:13
@Skippy

Toliko o nepomembnosti ZDA, kot jo nekateri razglašajo tukaj. Država, ki nima nič z ZDA in niti ne meji na njo, in se hkrati vse vrti o ZDA.

To je pri vsem še najbolj žalostno, če se ZDA nebi vtikale bi bil mirovni sporazum med severno in južno korejo že podpisan... Južna Koreja čaka na žegen od ZDA, da imajo dovoljenje za podpis, še prej pa bo svetovni policaj dal nekaj pogojev severni sosedi.

Vojaški velikan izsiljuje "sovražnice" in šahira z varnostjo zaveznic...
feminist
# 11.06.2018 ob 06:15
spopad pricesk :-)
božo1
# 11.06.2018 ob 06:07
Opogumlja me moje razumevanje reševanja svetovnih problemov.

V času hudega obmetavanja z najbolj grobimi besedami, manevri na jugu in severu Koreje, sem na tem portalu zapisal nekako tako: "ni druge, kot da se ZDA za zeleno mizo srečajo s SK, kot jedrsko silo in se pogovorijo kako oblažiti te napetosti v korist vzdržnega miru".

Še bom razmišljal v dobro človeštva, he he.....(v domišljiji kot, da kdo to ve...)
daggu
# 10.06.2018 ob 19:25
Čudno. Severnokorejska uradna novičarska stran KCNA ne poroča o srečanju. Ko se bosta dejansko sestala, bodo verjetno kaj omenili.
Uganka
# 10.06.2018 ob 19:06
Driv3n-kaj pa ti veš, kaj si mislim o Obami, dugače je pa to članek o Trumpu in Kimu jokičar...
gesan
# 10.06.2018 ob 16:20
Driv3n
# 10.06.2018 ob 15:49
A nagrada, ki jo je prejel Obama ti pa ne gre? Obama je storil točno nič za mir.
---------------------------------
Res je!
Pravi absurd, da taki ,ki držijo svoje prste na tipki za uničenje planeta, pobirajo nagrade za mir.

Ampak, kakorkoli obrnemo, prejšnji niti pod razno ni bil taka grožnja miru kot tale.
In tadva sedaj ne gresta miru delat ampak gresta blefirat zua svojo biznismanijo.
Mimobeznik
# 11.06.2018 ob 11:01
šurda

Pa dobro, vsaj to lahko preveriš na spletu kaj je "študiral" v Švici? Obiskoval srednjo šolo kvečjemu. Sem mislil, da imaš več pojma.
šurda
# 11.06.2018 ob 10:20
zapravico
V katerem pravljičnem svetu pa ti živiš ??
Daj razloži kako gre skupaj mir in enorma prodaja
orožja Saudovi Arabiji ??
Pa izzivanje Irana ????

Prednost Severne Koreje je v tem, da ima jedrsko orožje
če ga nebi imela bi doživela enako usodo kot Libija,
Irak, Afganistan.....
Lupo
# 11.06.2018 ob 10:10
V Singapur že prispela tako Kim Džong Un kot Donald Trump

...naj si izmenjata naslova na skypu!
luckyss
# 10.06.2018 ob 21:50
Glede na asociacije in vzporednice ter ostale porednice je čas za partizanski vic....
"Čuj, a ti veš, da je moj star fotr rešil deset domobrancev?"
" A je bil simpatizer"?
"Ne, mitraljez mu je "zašteku"....
;)
fiston
# 10.06.2018 ob 19:48
@kekec99 ... in celo Kimov obisk Bele hiše, če se bo Pjongjang odpovedal jedrskemu orožju.
-------------------------------------------------------------------------
Na kaj takega bi padel Pahor in podobni loleki, ne pa tudi Kim.


Pahor bi padel na vse, samo da bi se lahko slikal s Trumpom. Saj tako je bilo že z onimi, ki naj bi jih vzeli iz Guantanama.
gkrosl
# 10.06.2018 ob 18:18
H. Clinton bi bila sedaj ze v vojni, glede na to kako je agresivna do drugace mislecih.

Misliš: Tega zdajle ne bi mogel pisatti, ker bi me ne bilo. Pa mone, kaj nabijate o nuklearni vojni, pa res mislite da bi bil kje na tem planetu zmagovalec z manj kot šest nog?
šurda
# 11.06.2018 ob 10:31
Mimobeznik
Nimaš pojma !, lej mož, ki ga imaš ti na sliki svojega profila
je diktator sredi EU, to je Viktor Orban, ki se je finančno
umešal celo na volitve v Republiki Sloveniji !!!

Kim je študiral v Švici, zato se ne bo dal predsedniku ZDA
Donaldu Trumpu, bodi prepričan v to !
Mirko Tipka
# 11.06.2018 ob 08:40
Predsednik ZDA je še dejal, da bi lahko s Kimom celo podpisala sporazum o končanju korejske vojne

Kandidat za Nobelovo nagrado za mir.... narobe svet
šurda
# 11.06.2018 ob 07:39
Lep pozdrav vsem na MMC-ju !
imam občutek, da bo predsednik ZDA Donald Trump ( če
sploh bo prišlo do srečanja z Kimom ! ) prav hitro
zapustil ta sestanem, ker pač ne bo vse po njegovo,
Kim iz Severne Koreje ni tako naiven, da bi nasedel
" Donyu "
junta
# 10.06.2018 ob 22:49
Največji garant miru v tistem delu sveta sta Kitajska in Rusija.
anny22
# 10.06.2018 ob 20:48
Putin se je tudi že postavil v vrsto za srečanje s Trumpom. Najmočnejši kandidati za gostitelje so naši severni sosedje. Naša diplomacija spi? Kamot bi pri ruski kapelici zvrnila eno vodko in viski.
Lion007
# 10.06.2018 ob 11:48
Svetovni policaj jih bom hotel nategniti. Kim, ne se pustit.
Mimobeznik
# 11.06.2018 ob 10:25
šurda

Če Severna Koreja ne bi imela blaznega režima, bi končala kot Vzhodna Nemčija, integrirana v močno in gospodarsko napredno bratsko državo. Kaj enim seka po glavi, da bi se Korejci šli neke arabske igrice z radikalnim islamom. Odklop pameti.
kropotkin
# 10.06.2018 ob 23:05
mb128, samo za tebe ... Če ti seveda srbo-hrvaščina ne dela večjih problemov... Dotični prof. Milinović iz Beograjske strojne fakultete, je eden boljših poznavalcev raketne tehnologije na naših prostorih, pa verjetno tudi širše...L.P.... Grenadir...
pacoman
# 10.06.2018 ob 21:38
Jaz sem Oba ma.
anny22
# 10.06.2018 ob 14:11
Obama naj takoj preda Nobelovo Trumpu. Donny je biznisman in ve, da je vojna slaba za posel, razen če proizvajaš orožje. Trump ga ni imel v svojem poslovnem imperiju.
Bearzi
# 10.06.2018 ob 14:08
@SMERŠ
Kaj pa nepravično ubitje Cezarja leta 44 pred našim štetjem ?
Ne spreminjan teme. Kim je še en dokaz kako sistem, kot je komunizem (totalizem) grozljivo propade.
blue_night
# 10.06.2018 ob 13:51
SMERŠ
kaj pa obamovo uničenje sirije in libije?

Kaj pa Trump, ki je razširil ameriška bombardiranja v Afganistanu in Iraku, zaradi česar umre na leto celo več ljudi kot pod Obamo?
dante123
# 10.06.2018 ob 13:24
Se označi za nobelovo nagrado za mir.
obelix complicus
# 11.06.2018 ob 10:40
Driv3n: A nagrada, ki jo je prejel Obama ti pa ne gre? Obama je storil točno nič za mir.

Edini dosežek Obame je ta, da je bil prvi nebeli predsednik ZDA. In na ta račun mu je bilo v očeh nekaterih odpuščeno očitno prav vse. Aja, pa njegov žena Michelle naj bi bila nekakšna modna ikona, čeprav mi ni jasno, po kakšnih kriterijih ... oziroma, mi je, pa ne bi zdaj o tem tukaj.
Bivši uporabnik
# 10.06.2018 ob 20:53
Svetovni voditelji se pripeljejo stilu, z Boeingom 747-400!
kralj matjaž
# 10.06.2018 ob 17:02
Če vam je všeč ali ne, gre za zelo pomemben dogodek, ki lahko zmanjša napetosti na korejskem polotoku in bo pot v mir.

Trump za nobelovo nagrado za mir.
gesan
# 10.06.2018 ob 16:16
2 purana, en bolj puranast od drugega, se bosta poizkusila kaj zmenit za osebni profit od tega.
Če se ne bosta mogla, ker sta itak oba bolana od pohlepa in nadutosti, pa bo en puran nad drugega poslal svojo šahovske figure po vrstnem redu in drugi bo v obrambo pognal svoje figurice...
Uganka
# 10.06.2018 ob 15:18
Si zelo želim, da pride do sporazuma..ampak, če pomislim, da bi ta ameriški psihopat dobil Nobelovo nagrado za mir zaradi tega sporazuma, mi gre pa močno na bruhanje..
Bivši uporabnik
# 10.06.2018 ob 14:29
Dva dni je dva dni več stroškov, ki naj bi jih plačali drugi, če se dobro spomnim. Verjetno jih bo pa tudi Trump na koga preložil.
Kazalo