Kabul. Foto: Reuters
Kabul. Foto: Reuters

"Zaradi omejenih sredstev ne moremo pomagati vsem tistim, ki živijo v popolni revščini," je dejal vodja afganistanske odprave WFP-ja Hsjao-Vej Li. Brez prepotrebne pomoči v posebni hrani, ki preprečuje nedohranjenost, bo tako ostalo skoraj milijon in pol mater in njihovih otrok.

Svetovni program za hrano je letos pomoč v hrani odrekel že desetim milijonom afganistanskega prebivalstva. WFP bo s hrano v Afganistanu tako lahko pomagal trem milijonom ljudem na mesec.

"V prihodnjih šestih mesecih WFP potrebuje milijardo ameriških dolarjev, da lahko 21 milijonom ljudi priskrbi življenjsko potrebno hrano z nujnimi hranili, da tako zadosti minimalne možnosti za življenje," piše v sporočilu za javnost.

V Afganistanu, kjer več kot polovica prebivalcev živi pod pragom revščine, preskrba s hrano pa je iz leta v leto manj zanesljiva, se je od vrnitve talibanov na oblast povečalo tudi število krvavih terorističnih napadov, prebivalstvo pa se spopada tudi s posledicami podnebnih sprememb.

WFP pred prihajajočim zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku države donatorice zato poziva, naj financiranje humanitarnih programov postavijo na prvo mesto. Pristojna agencija ZN-a je sicer že julija ustavila pomoč za 2,5 od 5,5 milijona ljudi, ki so se za osnovno oskrbo s hrano zanašali nanje. WFP je julija za polovico zmanjšal pomoč v hrani tudi v Siriji.