Tajska policija na prizorišču eksplozije zbira dokazno gradivo. Foto: Reuters
Tajska policija na prizorišču eksplozije zbira dokazno gradivo. Foto: Reuters
Bolnišnica Phramongkutklao
Pročelje vojaške bolnišnice Pramongkutklao v Bangkoku, kjer je v smetnjaku pred lekarno razneslo bombo. Foto: Reuters

Za zdaj še nihče ni prevzel odgovornosti za eksplozijo v lokalni bolnišnici za pripadnike vojske, njihove družine in vojne veterane.

Policija je potrdila, da je šlo za eksplozivno telo in da je bila bomba skrita v smetnjaku pri vhodu v bolnišnično lekarno. "Našli smo delce, ki se uporabljajo pri sestavi bombe," je dejal poveljnik policijske skupine za eksplozivna orožja Kamthorn Aučaroen in dodal, da oblasti preverjajo posnetke varnostnih kamer.

Tiskovni predstavnik tajske vlade Sansern Kaevkamnerd je potrdil, da je bilo v incidentu poškodovanih 24 ljudi. Večino so ranili kosi letečega stekla.

Oblasti sumijo tako politične nasprotnike vojaškega režima kakor tudi muslimanske separatiste z juga te pretežno budistične dežele.

Medtem je v provinci Jala na jugu države bomba poškodovala nekaj vojaških oficirjev.

Tretja obletnica vojaškega udara
Danes je sicer tretja obletnica vojaškega udara, s katerim je tajska vojska od demokratično izvoljene vlade zaradi večmesečnih nemirov in protestov prevzela nadzor nad državo.

Vojaška hunta z uradnim imenom Državni odbor za mir in red obljublja splošne volitve za konec prihodnjega leta.

V zadnjem času več bombnih napadov
V preteklih tednih so na Tajskem zaznali več primerov bombnih napadov. V provinci Patani blizu tajske meje z Malezijo je voznik v napadu avtomobila bombe ranil 61 ljudi. V Narodnem gledališču Bangkoka je pred tednom dni razneslo manjšo bombo, ki je poškodovala dva človeka.

"Gre za kruto nehumano dejanje, ki surovo krši človekove pravice," so v newyorškem Observatoriju za človekove pravice (Human Rights Watch) obsodili bolnišnični napad.