Združeni narodi opozarjajo, da zaradi spopadov Sirijo vsak dan zapusti 6.000 ljudi. Foto: EPA
Združeni narodi opozarjajo, da zaradi spopadov Sirijo vsak dan zapusti 6.000 ljudi. Foto: EPA
Antonio Guterres
Antonio Guterres je v svojem nastopu pred Varnostnim svetom poudaril, da se v Siriji dogajajo zločini proti človečnosti. Foto: EPA

Visoki komisar za begunce Antonio Guterres je v svojem nastopu pred Varnostnim svetom Združenih narodov opozoril, da je v letu 2013 svoje domove v povprečju vsak dan zapustilo 6.000 ljudi. "Število beguncev po svetu se tako strašljivo ni povzpelo vse od genocida v Ruandi pred skoraj 20 leti," je povedal Guterres.

Guterres je povedal, da je vpliv begunske krize na sosednje države ogromen, a da je pomoč Iraka, Libanona in Jordanije rešila na tisoče življenj. "Opozorilo, da bi lahko vpjna v Siriji vnela celotno območje, ni več prazno," je dodal Guterres in ob tem opozoril še, da vsak mesec v Siriji umre približno 5.000 ljudi, kar kaže na izjemno zaostritev spopadov.

"Danes smo v Siriji priča resnim kršitvam človekovih pravic, vojnim zločinom in zločinom proti človečnosti," je opozoril visoki komisar za begunce.

Podsekretarka Združenih narodov za človekoljubne zadeve Valerie Amos je ob tem dejala, da najmanj 6,8 milijonav Sircev potrebuje nujno pomoč, za kar bi potrebovali več kot tri milijarde dolarjev. Obe strani v spopadih je ob tem obtožila, da "sistematično in v nekaterih primerih celo načrtno kršita svojo dolžnost zaščite civilistov". "Ne gledamo samo uničevanja države, ampak tudi ljudstva," je še povedala.

Varnostni svet brez moči
Sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, se z uporniki bojujejo za prevlado v državi, spopadi, ki trajajo že več kot dve leti, pa so do zdaj zahtevali že 93.000 življenj. Varnostni svet Združenih narodov je v primeru Sirije že več mesecev na mrtvi točki, saj Rusija in Kitajska nočeta podpreti akcije proti režimu predsednika Asada, za katero se zavzemajo preostale stalne članice, ZDA, Velika Britanija in Francija.

Sirski veleposlanik pri Združenih narodih Bašar Džafari je ob predstavitvi poročila povedal, da njegova vlada dela vse, kar je v njeni moči, da bi zadostila temeljnim in humanitarnim potrebam ljudstva.