Belgijska policija je v zadnjih dneh izvedla več akcij proti domnevnim teroristom. Foto: EPA
Belgijska policija je v zadnjih dneh izvedla več akcij proti domnevnim teroristom. Foto: EPA
Verviers
Po končani operaciji se je začelo zbiranje informacij. Foto: EPA
Belgijski policisti
Belgija je prevzela pobudo v prizadevanjih EU-ja pri odkrivanju evropskih džihadistov, ki se vračajo iz Sirije. Foto: Reuters
Belgija
Med operacijo so preiskali več stanovanj. Foto: Reuters

Trije obtoženi, vključno z moškim, ki je preživel četrtkovo obstreljevanje s policijo v mestu Verviers na vzhodu države, so v priporu, dva pa so pogojno izpustili, je povedal tiskovni predstavnik tožilca Eric Van der Sijpt. Kdo so obtoženi, ni povedal, obtoženi pa so sodelovanja v teroristični skupini, ki je pripravljala napade na policiste in policijske postaje. Preiskovalno sodišče je izdalo evropski zaporni nalog za dva Belgijca, ki sta skušala pobegniti v Italijo, ko so ju prijele francoske obmejne oblasti.

Odvetnik Marouaneja T. - po poročanju belgijskih časnikov je tako ime moškemu, ki je preživel četrtkovo obstreljevanje in je eden od treh obtoženih v priporu - je dejal, da dokumenti, ki so jih našli med večerajšnjo akcijo v Verviersu, povezujejo domnevne džihadiste z grožnjami bruseljskim knjigarnami, če bodo prodajale sredino izdajo satiričnega tednika Charlie Hebdo.

V četrtek sta bila v protiteroristični operaciji v mestu Verviers ubita dva domnevna džihadista, ki sta z avtomatskim orožjem streljala na policiste. Dan po tem, ko je policija ubila dva domnevna džihadista, so sicer za vso Belgijo povečali stopnjo nevarnosti pred morebitnim terorističnim napadom. Na štiristopenjski lestvici so stopnjo nevarnosti dvignili z druge na tretjo stopnjo.

Po navedbah oblasti sta se osumljenca vrnila z bojišča v Siriji in naj bi načrtovala napade na policiste.

Obstreljevanje med policisti in osumljencema je trajalo nekaj minut, preden so ju ubili pripadniki posebne enote belgijske policije. Pozneje so v njunem stanovanju našli štiri kalašnikovke, material za izdelavo bomb in policijska oblačila.

Načrtovanje v sklepni fazi
Osumljenci naj bi si za tarče svojih napadov izbrali policijske postaje, zaradi česar so jih več zaprli za javnost in jih dodatno zavarovali. V Bruslju in Antwerpnu so zaprte tudi judovske šole.

Načrtovanje napadov je bilo v sklepni fazi in teroristi so bili po navedbah tožilstva tik na tem, da jih izvedejo, če jim tega ne bi preprečili. Van der Sijpt je povedal, da je preiskava pokazala, "da so nameravali ti ljudje ubiti več policistov na ulici in na policijskih postajah". "Cilj operacije je bil razbiti teroristično celico (...) a tudi logistično mrežo za njo," je še dejal.

Protiteroristične operacije so v četrtek zvečer potekale tudi v Bruslju in okoliških mestih. Pred tem sta bila v prestolnici prijeta dva domnevna islamska skrajneža. Po poročanju belgijskih medijev so preiskave pospešili s prisluškovanjem telefonskim klicem.

Belgijski premier Charles Michel je povedal, da je operacija dokaz o odločenosti vlade v boju proti tistim, ki želijo sejati teror. Da bi pomiril javnost, je dejal, da trenutno nimajo nobenih podatkov o konkretnih in neposrednih grožnjah, vendar so se iz previdnosti vseeno odločili za povišanje stopnje pripravljenosti.

Za četrtkovo akcijo se je policija po poročanju belgijskega časnika Derniere heure odločila, potem ko so jim že nekaj časa prisluškovali.

Osumljenci merili na policijske postaje
Belgija je na prvem mestu med državami po številu džihadistov, ki so se odpravili na bojišča v Siriji in v Iraku, na prebivalca. Po nekaterih podatkih naj bi se jih v vrstah skrajnih islamističnih upornikov bojevalo med 250 in 400. Belgijska vlada domneva, da se je vrnilo okoli sto džihadistov, 40 naj bi jih bilo ubitih v vojni, medtem ko naj bi se jih 170 še vedno bojevalo v Iraku in Siriji.

Belgijski preiskovalci za zdaj niso odkrili povezav s terorističnimi napadi prejšnji teden v Parizu, kjer so trije islamski skrajneži ubili 17 ljudi, saj se je preiskava začela že pred pariškimi dogodki. Vseeno poznavalci domnevajo, da so ubiti in prijeti osumljenci v Belgiji verjetno dobili navdih od tam in želeli pospešiti svoje načrte za napade.

Med 11 milijoni Belgijcev živi pol milijona muslimanov in še posebej med mladimi potomci priseljencev je v zadnjih letih vse bolj čutiti nezadovoljstvo ob pomanjkanju delovnih mest in perspektive, kar jih odriva na rob družbe in v radikalizacijo, to pa izkoriščajo s skrajnimi idejami navdahnjeni posamezniki, ki jih novačijo za boj na tujih bojiščih.

Obsežne akcije tudi v Berlinu
V Berlinu je okoli 250 policistov izvedlo obsežno protiteroristično akcijo in preiskalo več objektov, kjer naj bi se zbirali islamisti, pri čemer sta bila aretirana dva moška, stara 41 in 43 let. Osumljena sta, da sta rekrutirala borce za Islamsko državo in načrtovala napade v Siriji, ne pa tudi v Nemčiji. Racije so policisti, ki so jim pomagali še trije komandosi, izvedli v enajstih stanovanjih, večinoma v berlinskih soseskah Wedding in Moabit.

Aretirana moška naj bi že leta pripadala "na nasilje pripravljenemu salafističnemu spektru". Eden od njiju, Ismet D., naj bi kot samooklicani "emir" Weddinga in "predsednik sveta modrecev" vodil islamistično skupino v berlinski soseski Tiergarten. Skupino naj bi sestavljali ljudje iz Turčije ter iz ruskih republik Čečenije in Dagestana. Medtem ko naj bi 41-letni Ismet D. člane skupine poučeval o islamu in jih radikaliziral ter jih pripravljal na sodelovanje "v džihadu proti nevernikom v Siriji", naj bi bil 43-letni Emin F. pristojen predvsem za finance.

Belgijska protiteroristična operacija
Belgijci naj bi preprečili teroristični napad
Belgijska protiteroristična operacija
Belgijci naj bi preprečili teroristični napad