Zastave so bile na pol droga spuščene tudi v evropskih institucijah v Bruslju. Foto: EPA
Zastave so bile na pol droga spuščene tudi v evropskih institucijah v Bruslju. Foto: EPA
Belgija žaluje

V Belgiji so petek razglasili za dan žalovanja. Zastave so spuščene na pol droga, minuto čez enajst dopoldne pa so se po vsej državi oglasili cerkveni zvonovi.

V šolah v krajih Heverlee in Lommel, od koder so bili otroci v ponesrečenem avtobusu, so se na žalnih slovesnostih zbrali otroci in starši. V enem izmed razredov šole v Lommelu je po nesreči ostalo le šest učencev.

Dopoldne je v vojaškem oporišču Melsbroek nedaleč od Bruslja pristalo belgijsko vojaško letalo, ki je iz Švice prepeljalo del smrtnih žrtev torkove nesreče. Truplo voznika bo do nadaljnjega ostalo v Švici zaradi nadaljnjih preiskav vzroka nesreče.

V čelnem trčenju avtobusa v švicarskem predoru je umrlo 16 otrok iz Belgije in šest iz Nizozemske, kjer so danes v njihov spomin zastave spuščene na pol droga.

V nesreči je bilo ranjenih 24 otrok, večinoma starih okoli 12 let, med katerimi so trije v kritičnem stanju in zato ostajajo v lozanski bolnišnici v Švici. Drugi se vračajo domov.

Tri hipoteze
Švicarska policija še ni sporočila svojih ugotovitev v preiskavi vzrokov nesreče. Pojasnili so, da preiskujejo tri mogoče vzroke: tehnično napako na vozilu, nenadno slabost voznika ali človeško napako.

Nekateri mediji so poročali, da se je nesreča zgodila, ker voznik ni bil pozoren na vožnjo, ko je skušal namestiti DVD, a švicarska policija tega ne komentira. Sporoča le, da vse izjave otrok jemlje resno.

Belgija žaluje