Berlusconi je bil ob prihodu v Cesano zelo resen, izjav pa ni dajal. Foto: Reuters
Berlusconi je bil ob prihodu v Cesano zelo resen, izjav pa ni dajal. Foto: Reuters
Protestnik
Protestnik, ki je Berlusconijev prihod pospremil s kriki, da bi moral v zapor. Foto: Reuters
Berlusconi na prestajanju kazni

77-letni milijarder bo delal z ljudmi, ki bolehajo za alzheimerjevo boleznijo in demenco. Po napovedih bo moral medijski mogotec prihodnjih deset mesecev in pol po enkrat na teden najmanj štiri ure pomagati pri izvedbi jutranjega programa, vključno z gibalnimi dejavnostmi, branjem, pisanjem in igrami. Kot so dejali v domu, ga bodo obravnavali kot vsakega drugega pomočnika.

Ob prihodu so ga pričakali številni novinarji, a Berlusconi izjav ni dajal. Pred domom za ostarele je bil tudi neki sindikalist s klovnovskim klobukom, ki je zavpil: "Italijanski delavci imamo v srcih iste sanje. Berlusconija v San Vittoreju." To je ime milanskega zapora.

Doma mora biti do 23.00
Berlusconi je bil lani obsojen na leto dni zapora v primeru Mediaset. Ker je starejši od 70 let, mu kazni ni treba prestajati v zaporu, zato mu je milansko sodišče sredi aprila naložilo opravljanje družbenokoristnega dela. S to odločitvijo je bil zadovoljen, saj bo raje pomagal starejšim, kot da bi ždel v hišnem priporu, kar je bila druga možnost.

Ta odločitev sodišča mu je tudi omogočila, da bo lahko še naprej skrbel za svoje politične dejavnosti, kar pomeni, da lahko vodi kampanjo svoje stranke Naprej, Italija za evropske volitve. Bo pa moral biti ob 23. uri že doma. Sam sicer zaradi obsodbe ne more kandidirati. Sodišče je tudi določilo, da se Berlusconi ne sme družiti z ljudmi, ki so bili obsojeni zaradi kaznivih dejanj. Prav tako bo imel omejeno gibanje, vendar bodo omejitve manj stroge, kot če bi kazen prestajal v hišnem priporu. Praviloma ne bo smel prestopiti meja dežele Lombardije in bo moral zaprositi za dovoljenje, če bo želel potovati v Rim.

Kaj sledi?
Trenutno proti Berlusconiju potekata še dva postopka. 20. junija se bo začel prizivni postopek v primeru Ruby, v katerem je bil obsojen na sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javne funkcije zaradi spolnega odnosa z mladoletnico in zlorabe položaja. Obtožen je tudi, da je leta 2006 plačal tri milijone evrov podkupnine senatorju, da bi prestopil v njegovo stranko.

Berlusconi na prestajanju kazni