Klaro so prepeljali v varno hišo, kjer naj bi se njeno stanje izboljševalo. Prav tako dobiva redne in zdrave obroke hrane. Foto: MMC RTV SLO
Klaro so prepeljali v varno hišo, kjer naj bi se njeno stanje izboljševalo. Prav tako dobiva redne in zdrave obroke hrane. Foto: MMC RTV SLO

Ko so 19-letno dekle, ki naj bi ji bilo ime Klara – njeno pravo identiteto zdaj policisti še preiskujejo, našli v kraju Gojčin blizu Kalesije v Bosni in Hercegovini, je imela le 40 kilogramov. Policija jo je našla skrito v gozdu, po telesu je imela rane, tudi sicer pa je bila v slabem duševnem stanju.

Na dan prihajajo grozljive podrobnosti dekličinega mučenja. Družina, pri kateri je živela, jo je rezala z nožem, hraniti je morala podivjanega psa, ki ji je nekoč z roke celo odtrgal del mesa, a ji ni nihče oskrbel rane. Prisilili so jo, da je morala iz visokega kupa sena skočiti na tla, pri tem pa so ji dejali, da naj skoči na glavo, tako kot da bi skočila v vodo, pri tem pa so se ji smejali. Deklico so tepli, opravljati je morala težka fizična dela, med drugim je morala v konjski vpregi voziti člane družine po vasi.
''Govorili so: 'Hija, hija …', kot da ženejo konja. Ko pa sem pogledal, nisem nikjer videl konja. Voz je vozila deklica, oni pa so se ji smejali,'' je za bportal.ba dejal sovaščan Esed Resić.
Jesti je morala hrano za prašiče in pse
Deklico naj bi tudi stradali, hrana, ki so ji jo dajali, je bila večinoma za prašiče ali pse. Resić trdi, da je nekoč videl deklico, kako je bučo, ona pa je mislila, da je lubenico. Družinski člani naj bi jo tudi spolno zlorabljali. Klara ni hodila v šolo, živela pa je v ločenem objektu, ločena od družine, v neki razpadli stari hiši.

"Njena mati je morala vedeti za zlorabe"
V celotni zgodbi je pretresljivo tudi to, da je za zlorabo deklice vedela njena mati in še nekaj ljudi, ki pa niso storili ničesar. Šele, ko je deklico fotografiral sosed in fotografijo odnesel na policijo, se je njeno reševanje začelo. Družina, ki je deklico zlorabljala, jo je namreč skrivala pred javnostjo v kleti, poroča medij bportal.ba, ki je zgodbo tudi odkril.
Zgodba pa gre nekako takole.
Klarina mama Kristina je prišla iz Avstrije s štirimi hčerkami in partnerjem Milenkom Marinkovićem v Bosno in Hercegovino, kjer je ta pravzaprav že živel v zakonski skupnosti s Slavico. Kristina, ki je bila torej njegova druga žena, je s svojimi hčerami prišla v hišo, kjer so živeli tudi Milenkovi bratje. Kot piše bportal.ba, so se tri Kristinine hčere poročile z Milenkovimi brati. Zakonca Marinković sta sicer Kristino spoznala v Avstriji, kjer občasno delata, Kristina pa ni ves čas živela v BiH, temveč se je vračala v Avstrijo.

''Tri starejša dekleta so se poročila z Milenkovimi brati. Ta deklica pa je bila takrat stara devet let, zato je ostala pri Milenku. Nemka, njena mati, se je občasno vračala sem, zato je morala vedeti, kaj se dogaja,'' je dejal Sead Makalič, sosed, ki je dekličino zlorabo prijavil policiji. Med drugim je dejal še to, da so se bratje z dekleti poročili zato, da bi ''dobili delovno dovoljenej za delo v Avstriji in Nemčiji, kjer so se ukvarjali z nečednimi posli.''

Da z deklico nekaj ni v redu, je Makalič slutil že dalj časa, ko jo je videl umazano, razcapano in zanemarjeno, kako se potika okoli hiše. Ko je nekoč stopil do družine in jih povprašal zanjo, so mu zatrdili, da deklice ni, da jo je mati vzela s seboj v Nemčijo. Deklico so v tem času skrili v klet.

Nato pa je Makalič deklico fotografiral in fotografijo kot dokazno gradivo odnesel na policijo. ''Ko so policisti v četrtek prišli ponjo, je družina znova trdila, da deklice ni. A tokrat je niso mogli odnesti tako zlahka,'' je dodal Makalič. Popolnoma mokro, izmučeno in z vidnimi odprtimi ranami so policisti dekle našli skrito v gozdu.

Policisti so tako Milenka kot Slavico aretirali. Sead Makalič, ki je deklico rešil, pa je za bportal.ba dejal, da mu družina, ki je mučila dekle, zdaj grozi, da mu bo ubila sina, če jim ne plača 50.000 evrov.